– Skiløypene er for skigåere

7 hours ago 5



Skiforeningen med klar tale:

Diskusjonen om hvem som har rett til å gå i skiløypene er nok en gang et betent tema. Frustrerte skiløpere får støtte fra Skiforeningen.

 Thomas Evensen / TV 2
MARKAIDYLL: Skisesongen er godt i gang, men det er ikke alle som er enige om hvordan de fine løypene skal brukes. Illustrasjonsbilde fra Krokskogen. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Publisert 17.01.2025 14:48

Saken oppsummert

  • Oslo-boer Per Magne Dalen kritiserer turgåere i skiløypene og mener de ikke hører hjemme i midttraseen, et synspunkt støttet av Skiforeningen.
  • Kristine Grønlund fra Skiforeningen erkjenner problemet, men påpeker at det hovedsakelig er nær utfartssteder og anbefaler egne turstier.
  • Skiforeningen anbefaler bruk av alternative ruter tilgjengelig i iMarka-appen og oppfordrer til å unngå å tråkke i skisksporet.
  • Både Skiforeningen og DNT understreker viktigheten av å vise hensyn og bruke sunn fornuft når man ferdes i skiløypene.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Etter at Oslo-boer Per Magne Dalen skrev et innlegg i Avisa Oslo i helgen, der han har sett seg lei av oppførselen i skiløypa, har debatten igjen blusset opp. Kan turgåere ta seg til rette i skiløypa?

Nei, mener Dalen, som tirsdag var med i Nyhetskompaniet på TV 2, der skiløype-problematikken var ett av temaene.

 Per Magne Dalen
IKKE FORNØYD: Slik så skiløypene ved Linderudkollen ut da Per Magne Dalen gikk på skitur i helgen. Foto: Per Magne Dalen

– Jeg tenker at det er gått litt for langt når de som går uten ski tror at midttraseen i skiløypa er laget for dem, sier Dalen. 

Dalen får støtte fra Skiforeningen, som prepper løypene i Oslo-marka. 

– Skiløypene preppes for skiløperne, sier løypesjef i Skiforeningen, Kristine Grønlund. 

– Men vi opplever ikke dette som et stort problem.

 Skiforeningen
FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Løypesjef i Skiforeningen, Kristine Grønlund forstår at skiløpere reagerer på fotspor i løypene . Foto: Skiforeningen

Forstår frustrasjonen

– De fleste ønsker jo ikke å gå i skiløypene, det er ikke et godt egnet sted å gå. Man synker jo ofte litt gjennom, sier Grønlund. 

– Forstår dere frustrasjonen til skiløperne som møter turgåere i løypa?

– Ja, absolutt, vi forstår at det er frustrerende. Men det er nok mest en utfordring på strekninger nærmest utfartsstedene.

Egne løyper for turgåere

Ifølge Grønlund lages det egne løyper for turgåere.

– Det finnes veier i Marka som brøytes om vinteren og som er fine å gå på. Disse veiene kan man finne i iMarka-appen til Skiforeningen. De blåmerkede stiene er også ofte tråkket opp om vinteren.

Men man kan ikke nekte folk å gå i skiløypene?

– Allemannsretten gjelder, så alle kan jo ferdes der, men vi anbefaler å bruke egne turstier.

 Thomas Evensen / TV 2
EGNE LØYPER FOR TURGÅERE: Skiforeningen skiller mellom blå og rød løyper. D blå løypene er for turgåere, mens de rød er preppet for ski. Foto: Thomas Evensen / TV 2

 Diskusjonen dukker opp år etter år. Skiforeningen er klar på at det det er turgåerne som må vise hensyn. 

– Det er tross alt er lite problem, de aller fleste viser hensyn. De fleste som går til fots, har et bevisst forhold til dette. Og jo lenger inn i marka, jo mindre problem er det.

Torgeir Nergaard Berg, rådgiver for hytte- og rutearbeid i Den Norske Turistforeningen (DNT) er ikke like bastant. 

– Man kan gå eller sykle i skiløypa når det er hardt og glatt, men ikke tråkke i selve klassisksporet. Og man bør se an forholdene, se om det er veldig mange i løypa og så videre.

– Kanskje kan man se etter alternativer til skiløypene om man skal ta beina fatt, sier Nergaard Berg, som legger til at DNT jobber med å informere om fine gåturer man kan ta i skogen når det er snø eller når det ikke er det.

– Senk skuldrene og vis hensyn

Skiforeningen sier de får henvendelser fra frustrerte skigåere som møter fotgjengere i løypa.

– Ja, vi får noen henvendelser, sier Grønlund.

– Hva sier dere til de da?

– Da oppfordrer vi de til å senke skuldrene, vise hensyn, og kose seg på tur.

Hun får støtte fra DNT.

– Mitt viktigste innspill er at folk må vise hensyn til hverandre, ikke ødelegge for andre og bruke sunn fornuft. Uansett hva man gjør, vis god turskikk, avslutter Nergaard Berg.

Read Entire Article