En synkende graf.
Det er realiteten for flere av de mest populære aksjefondene nordmenn investerer i.
For to uker siden tok TV 2 kontakt med eksperter om fondssparing. Usikkerheten brer seg, men beskjeden var klar: Pust med magen.
Siden har mange fond hatt flere prosent nedgang.
Men hva sier de nå?
Vegrer seg for dette
– Bør man selge unna fond eller ha is i magen?
– Det er et godt spørsmål. Nei, hva skal jeg svare? Det er urolige tider og usikkerhet. Det er mye vanskeligere å gi råd denne gangen enn det bruker å være.
Det svarer Ola Honningdal Grytten. Han er professor i økonomisk historie ved Norges handelshøyskole i Bergen.

Grytten synes det er vanskelig å spå og gi råd, men lirker av seg noen.
– Hvis man er i den heldige situasjonen at man kan spare, så ville jeg ha spredt porteføljen og hatt litt penger her og der. Hvis du satser ensidig på aksjer, så er det kanskje tid for ikke å gjøre det. Absolutt, sier Grytten.
– Det er kanskje tid for å spare i bank, i andre verdipapir, på børsen og kanskje steder. Å spre seg omkring. For det er større risiko enn det har vært for noen måneder siden.
I tillegg råder han deg som er usikker til å spørre om veiledning.
– Gå til banken din eller til en som driver med forvaltning og spør om råd. Riktignok skal det sies at også de er forsiktige i dag med å gi råd. Veldig forsiktige.
Grytten forteller videre at vanligvis ville rådet nordmenn til å ha mer enn 50 prosent av sparepengene i aksjer og fond.
– Men i dag så ville jeg ha gått ned på den prosentandelen.
Grytten mener det også er en ting nordmenn bør være forsiktige med.
– Jeg ville også vært redd for amerikanske aksjer, kanskje. Jeg mener ikke at man ikke kan ha det eller nødvendigvis trekke seg ut, men jeg ville ikke hatt en like stor sum der.
Mange selger unna
Spareøkonom Else Sundfør jobber i investeringsplattformen Nordnet. De merker en trend blant flere fondssparere.
– Vi ser at mange selger seg ut av globale indeksfond med stor eksponering mot USA, samt rene USA-fond, forteller Sundfør til TV 2.

Det samme merker Norges største bank, DNB.
– Vi ser at en del vurderer, eller har gjort, endringer i porteføljen sin, enten de har solgt noen av fondene, eller kanskje også endret eksponeringen med for eksempel mindre investeringer i amerikanske selskaper og teknologigiganter, sier spareekspert Behnaz Ganji i DNB til NTB.
Sundfør forteller at et globalt indeksfond inneholder over 70 prosent i USA.
– Personlig synes jeg det er litt mye eksponering mot ett land og at det er fornuftig av folk om de kanskje diversifiserer litt mer, sier Sunfør og fortsetter:
– Jeg vil anbefale folk å eie en portefølje som er godt diversifisert som de kan føle seg trygge på. Og hva den porteføljen skal inneholde er opp til hver enkelt.

Må roe ned
Sundfør forteller at det er veldig mange unge fondssparere nå og har en klar beskjed til dem.
– Hvis dette er penger du absolutt må ha og du har under fem år horisont på disse sparepengene, så burde du vurdere om de skal plasseres i fond i det hele tatt.
– Men dette er individuelt og avhenger blant annet av hvilke andre midler man har tilgjengelig, personlig finansiell situasjon, risikovilje og om du må ha eller ønsker å ha pengene innen kort sikt.
Til nordmenn som sparer til pensjon, slik som hun selv gjør, eller til mer langsiktige mål, er rådet hennes klart:
– Folk sitter der ute og er sykt stresset fordi man ser at det får seg en liten dupp. Men hvis du zoomer ut grafen, og du ser på de siste 30 årene, hvordan ser det ut da?, spør hun tilbake.
– Man må åpne øynene, se mer langsiktig, roe ned og ikke la seg selv bli stresset, konkluderer økonomen med.

– Så du er ikke bekymret?
– Nei, overhodet ikke.
Nå man skal kjøpe?
Sundfør er tydelig på at det er et psykologisk spill.
– Det er snakk om markedspsykologi. Hadde du blitt stresset hvis det gikk opp to prosent på en måned?
Hun forteller at det var veldig mange unge og uerfarne som startet å spare under korona.
– Men da hadde allerede markedet gått masse ned. Så her har du enten yngre folk eller folk som ikke har erfaring i markedet, som aldri har sett dette før, som er redde for hva som skjer.
Hun viser til tidligere krakk som dot-com boblen og under korona.
Derfor mener hun at det er en hel investeringsgenerasjon som må bygge opp en psykologisk muskel og et visst tankesett for å ikke bli redde.
Hun mener spørsmålet nesten bør være motsatt. Er det ikke nå man skal kjøpe?
– Når markedet faller, kan det være en ypperlig mulighet for å investere mer. Det er jo ikke nå du skal trekke ut pengene, det er nå man skal se sitt snitt til at nå treffer jeg potensielt en bunn.
– Du kan ende opp med å sitte utenfor og tape masse penger om selger alt og markedet går opp igjen. Du hadde aldri klart å tenke at i slutten av januar skal jeg selge fordi nå vet jeg at markedene går ned. Det er det ingen som vet.
Til slutt har hun et avsluttende råd.
– Det er veldig viktig at absolutt alle lager seg en plan når det kommer nedgangstider og før man begynner å kjøpe fond. Så bør man alltid lage seg en plan om hvordan skal jeg håndtere det hvis markedet går ned?