Regjeringen bruker sikkerhetsloven mot Kirkenes havn: – Ikke et sekund for tidlig

1 month ago 28



Nærings- og fiskeridepartementet tar grep for å sikre nasjonal sikkerhet i Kirkenes havn. Det kommer frem i et varsel fra departementet til Kirkenes Havn.

Dette er første gang regjeringen har sendt en slik henvendelse til en havn.

– Det er klart at det å gripe inn i lokalt selvstyre ikke er en helt enkel sak for regjeringen, men nå var det tydelig at de mener at det er viktig å si klart ifra, sier forsker Arild Moe ved Fridtjof Nansen institutt.

Brevet kommer etter at NRK har avslørt at det kinesiske statskontrollerte shippingselskapet Cosco, som sikkerhetsmyndighetene har advart mot, har vært i dialog og møter med Kirkenes Havn om tilgang til havnen.

NRK har også skrevet om at flere kinesiske gigantbedrifter vil investere i Kirkenes.

Alle havner i Norge er underlagt sikkerhetsloven, som blant annet skal sikre Norges sikkerhetsinteresser.

I varselet til Kirkenes havn skriver imidlertid departementet at de vil vurdere om enkelte deler av havnen er av særlig betydning for nasjonal sikkerhet og derfor kan trenge ekstra beskyttelse i henhold til sikkerhetsloven.

Departementet skriver også at de vil vurdere om andre virksomheter som er knyttet til havnen skal legges under sikkerhetsloven.

– I vår oppfølgning av Kirkenes Havn tas det også med i vurderingen at flere kinesiske selskaper har vist interesse for Kirkenes, og at det har vært møter om mulig samarbeid mellom Kirkenes Havn og det kinesiske shippingselskapet Cosco, skriver departementet i en e-post til NRK.

– Regjeringen har endelig våknet

Ifølge Arild Moe viser brevet at regjeringen tidligere ikke har gjort en grundig vurdering av sikkerheten knyttet til utenlandske etableringer i Kirkenes.

– Det er ikke et langt brev, men det røper at vi tidligere ikke har utarbeidet en politikk på dette området, men at de vil gjøre det nå, sier Moe.

Hedda Langemyr, direktør i Senter for sikkerhet og totalforsvar, peker på at departementets henvisning til sikkerhetsloven understreker alvoret i saken.

– Dette ser ut til å være en klar melding om at regjeringen endelig har våknet i spørsmålet rundt kinesiske strategiske interesser i nord, sier hun.

Til NRK skriver departementet at de vil følge opp med å kartlegge sikkerheten også i andre aktuelle havner.

– Det virker sannsynlig at det vil bli restriksjoner også i andre havner, sier Moe.

Arild Moe, forsker ved FNI

Arild Moe er forsker ved Fridtjof Nansen institutt.

Foto: Fridtjof Nansens Institutt / FNI

Et strategisk viktig sted

Sikkerhetsloven har tidligere blitt brukt for å stoppe salget av Bergen Engines og salg av eiendommen Søre Fagerfjord på Svalbard.

Langmyr sier at saken om Coscos interesse i Kirkenes har likhetstrekk med disse ettersom de alle involverer områder eller næringer som er av interesse for fremmede stater uten sikkerhetssamarbeid med Norge.

NRK har dokumentert møter og dialog mellom Kirkenes havn og Cosco. Det er imidlertid ikke inngått noen formelle avtaler ut fra dokumentasjonen som NRK har sett. På dette punktet skiller saken om Kirkenes havn seg ut, ifølge Langemyr.

– Det var uansett ikke et sekund for tidlig. Dette er en sak som regjeringen burde ha løst for flere år siden ved å få på plass helt klare rutiner for hvem som svarer slike saker ut sentralt, sier hun.

Hedda Langemyr i Utsyn

Hedda Langemyr er direktør i Senter for sikkerhet og totalforsvar.

Foto: Privat / Privat

Regjeringen kommer tettere på

Ifølge Magnus Mæland, ordfører i Sør-Varanger kommune, viser brevet at regjeringen nå er engasjert i Kirkenes havn-saken.

– Jeg forventer at Kirkenes Havn, sammen med regjeringen, nå får avklarer alle spørsmål rundt nordlige sjørute og frakt av gods til Kirkenes, sier han.

Magnus Mæland, ordfører i Sør-Varanger

Ordfører i Kirkenes, Magnus Mæland, mener regjeringen bør si fra dersom de mener mulighetene i den nordlige sjørute bare er tull.

Foto: Knut-Sverre Horn

Mens Mæland fremover vil fokusere på lokal internasjonal politikk, understreker han at det er regjeringen som er ansvarlig for utenriks-, handels-, sikkerhet- og forsvarspolitikk.

– Denne suppa mellom handel og sikkerhetspolitikk får regjeringen håndtere, sier Mæland.

– Hvis de mener kinesiske skip ikke skal komme til havn i Kirkenes, så er det bare å si det. Hvis man mener mulighetene i den nordlige sjørute bare er tull, så si det. Hvis man mener den nordlige sjørute er i nasjonens interesse, så si det, og samarbeid om det, sier han.

Mæland understreker likevel at han vil støtte regjeringens arbeid fremover.

Ifølge Hedda Langemyr i Senter for sikkerhet og totalforsvar, vil regjeringens varsel bety nettopp det Mæland etterspør; nemlig at lokale og regionale myndigheter i Kirkenes vil få hjelp til hvordan man skal forholde seg til kinesiske aktører.

– Kirkenes er ikke bare en havn i nord. Det er også et viktig sted for Norge på et svært strategisk sted ved grensen til Russland, sier Langemyr.

– Enkeltinvesteringer og enkeltetableringer av utenlandske aktører kan ikke sees enkeltvis, eller kun vurderes opp mot næringshensyn. Kirkenes er viktig for Norge og Norge er viktig for Kirkenes, sier hun.

Hei!

Gjennom det internasjonale prosjektet «Hidden Front» undersøker vi kinesisk innflytelse og avhengighet i Norge, Arktis og Nord-Europa. Vi samarbeider med kollegaer i mange land for å se nærmere på blant annet spionasje og teknologityveri, men også oppkjøp, desinformasjon og propaganda. 

Vi har skrevet om at en kinesisk journalist som også jobbet i Norge utvises på livstid fra Sverige etter spionasjeanklager, om at sporene fra kjempestort cyber-innbrudd i Volkswagen-gruppen peker mot Kina, og avdekket at den store kinesiske shippinggiganten Cosco, som norske sikerhetsmyndigheter advarer mot, har vært i dialog og møter med Kirkenes Havn om tilgang til havnen.

Tenkte du på noe da du leste, eller har innspill om denne eller andre saker vi burde undersøke? Send oss gjerne en e-post.

Du kan også sende oss innspill, tips og informasjon kryptert og sikkert via NRKs ekstra sikre varslingsmottak – se hvordan du kan bruke NRKs Secure Drop her.

Inghild Eriksen, Ingrid Hjellbakk Kvamstø og Håvard Gulldahl

Journalister

Send oss en e-post

Publisert 20.09.2024, kl. 06.41

Read Entire Article