Oslos miljøbyråd mener Støre nå har en gyllen mulighet til å kutte store utslipp i byene. Hun har ønskelisten klar.
Publisert: 10.02.2025 09:51
Kortversjonen
- Oslos miljøbyråd, Marit Vea, ser store muligheter for utslippskutt etter at Støre sa han ville gi byene klimaverktøyene de har bedt om.
- Nullutslippssoner for næringstransport, veiprising og utslippsfrie byggeplasser står høyt på Oslos ønskeliste.
- Vedum varsler kamp mot «symbolpolitikk», men Vea mener tiltakene er effektive og ukontroversielle.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Jeg har veldig høye forventninger til at byene endelig kan få gjøre de klimatiltakene vi vet har stor effekt, men som Sp har vært en bremsekloss for.
Det sier Oslos byråd for miljø og samferdsel, Marit Vea (V).
Byrådet har lenge kritisert regjeringen for å hindre Oslo i å kutte utslipp.
Grunnen er at den har nektet å gjøre lovendringer som trengs for at Oslo kan kutte utslipp med effektive tiltak de mener virker.
– Vi ser at folk nå mister litt troen på klimapolitikken siden det skjer så lite. Da er det viktig at vi viser at det er fullt mulig å kutte utslippene med praktiske og enkle tiltak, sier Vea.
Marit Vea
Byråd for miljø og samferdsel i Oslo
Støre har varslet at det vil bli mer fokus på byene etter «Spexit». I onsdagens redegjørelse i Stortinget sa Støre at regjeringen vil «gi byene nye verktøy for å redusere klimautslippene».
Det får Vedum til å frykte «krevende runder» på klima med regjeringen.
Men Vea jubler, og har ønskelisten klar:
1. Nullutslippssone for næringstransport i sentrum:
Det betyr at det blir forbudt å kjøre fossile vare- og lastebiler i Oslo sentrum.
– Det har kommet masse elektriske varebiler, men det går trådt med salget, så vi må gjøre mer for at det skal lønne seg å velge elektrisk.
– Å sørge for at elektriske varebiler får forrang i sentrum vil være kjempeeffektivt, sier hun.
Det kreves en lovendring for å få på plass nullutslippssoner. Dette har Ap vært for lokalt, og også nasjonalt, før partiet gikk i regjering. Men Sp har kjempet imot. Vedum kaller tiltaket «symbolpolitikk».
Det avviser Vea på det sterkeste. Hun viser til at varebiler har omtrent dobbelt så høye utslipp som en vanlig fossilbil. Veitrafikk sto i 2023 for 42 prosent av Oslos utslipp. Varebiler og lastebiler står for over halvparten av dette.
Tidligere var planen etter hvert å utvide nullutslippssonen til også å gjelde privatbiler. Denne er lagt i skuffen, fordi det ikke lenger er nødvendig:
Etter som tiden har gått, har andelen elektriske biler økt til 96 prosent av nysalget. Men vare- og lastebiler henger langt etter.
– Jeg ser Sp har advart om at det vil bli ulovlig å kjøre bensinbil i Oslo, men jeg tror ikke vår tidligere finansminister har satt seg inn i hva nullutslippssoner faktisk betyr. Det vil ikke omfatte privatbiler i det hele tatt, sier hun.
2. Veiprising
Byrådet i Oslo vil fjerne bomringene og erstatte dem med veiprising. Med en GPS-tracker i bilen kan man sørge for at bilistene betaler etter hvor mye de kjører, når og med hva slags kjøretøy.
Utfordringene med personvern og datalagring er, ifølge Vea, løst. TØI har signalisert at et system for veiprising i Oslo kan være på plass allerede til neste år.
Ap har vært positiv til veiprising, men også her har Sp strittet imot.
– Folk skjønner ikke noe av bompengesystemet, så det fungerer ikke slik vi har det i dag. Nå har vi mulighet til å regulere trafikken på en bedre og mer effektiv måte, sier Vea.
3. Utslippsfrie bygge- og anleggsplasser
Oslo har lenge premiert bygg- og anleggsplasser som bruker utslippsfrie maskiner, og fra i år kom krav om utslippsfrie byggeplasser på alle kommunens prosjekter.
Byrådet har lenge ønsket å kunne stille samme krav også til statlige og private byggeplasser. Her har regjeringen etter tre år fått sendt et forslag på høring. Men Vea mener det hverken går langt eller raskt nok.
Aftenposten har tidligere skrevet at byggebransjen er kritisk til forslaget, som de mener vil gi dyrere boliger.
– Prisene på elektriske anleggsmaskiner stuper. Maskinentreprenørene er på vårt lag, og ser at de får bedre arbeidsplasser, med mindre luftforurensning og støy, sier hun.
Hun sier byggekostnadene på de fossilfrie anleggsplassene er rundt 3 prosent høyere, men på vei ned. Samtidig er driftskostnadene lavere med elektriske maskiner, og de er like effektive i arbeid.
– For kommunen har det vært en liten ekstrakostnad som vi har vært villige til å ta, sier hun.
Har dårlig tid
Miljødirektoratet har trukket frem flere av disse tiltakene som noen av de mest effektive Norge kan gjøre for å kutte utslipp.
Nå har Vea tro på at det skal bli vei i vellinga.
– Jeg er oppriktig optimistisk og har troen på at Oslo sammen med den nye regjeringen kan få til noe. Men da må vi være raske slik at dette er ryddet av veien før valget, sier hun.
– For dette vil neppe skje med en borgerlig regjering med et sterkt Frp?
– Med en så ustabil politisk situasjon må Ap utnytte momentumet som de nå har, ved å samarbeide med oss. Og jeg la merke til at Støre sa eksplisitt fra talerstolen at byene skal få virkemidlene de har bedt om, sier Vea.
Sp har varslet kamp om det de kaller «symbolpolitikk» på klima, og Frp vil ha slutt på dyre klimatiltak som «plager folk i hverdagen».
– Alle disse tiltakene er ganske ukontroversielle, sier Vea.
– Det er ikke noen folkebevegelse mot disse tiltakene i byene. Her er vi vant til slik, og ser at det stort sett funker bra, sier hun.