Vi i Motvind Norge har et helhetlig syn på bærekraftig naturvern og samfunnsutvikling, men blir av noen forsøkt plassert i en bås sammen med Putins såkalte «prorussiske nettverk».
De siste ukene har det blitt tydelig at miljøengasjerte grupper blir stadig mer fragmentert og har i enkelte tilfeller angrepet andre.
Miljøstiftelsen Bellona har til og med gått til «vitenskapelige» skritt for å kartlegge og avsløre det de omtaler som troll i klimadebatten. Bellonas Frederic Hauge har deretter fått bred tilgang til landets viktigste medieplattformer for å presentere sine funn uten særlig kritisk motstand.
En undersøkelse med sterk slagside
Bellonas undersøkelse har en åpenbar og tydelig skjevhet og fremstår mer som en bekreftelse på egne oppfatninger enn en nøytral kartlegging.
Det er én ting å finne «grumsete» ytringer i kommentarfelt på sosiale medier, men å sidestille dette med de generelle holdningene i seriøse og demokratiske medlemsorganisasjoner, blir både useriøst og uredelig.
Spørsmålet er hvorfor Bellona gjennomfører slike undersøkelser og legger dem frem på denne måten. Hva er deres motivasjon? Hvilken nytte gir det dem å snakke ned motstemmer i energidebatten?
I all retorikk og debatt, er det grunnleggende viktig å ha et godt bilde av hvem som taler og hva deres interesser er. Så hvem er egentlig Bellona anno 2025?
Bellona – en uavhengig aktør?
Miljøstiftelsen Bellona profilerer seg som en uavhengig miljøorganisasjon, men i realiteten fungerer de mer som en kommersiell virksomhet med betydelige økonomiske bindinger. Bellona er altså ingen demokratisk medlemsorganisasjon som de andre miljøorganisasjonene i Norge.
Ifølge deres egen nettside kommer kun 3 prosent av inntektene fra støttemedlemmer, mens resten stammer fra næringslivssamarbeid, bransjeorganisasjoner, miljøfond og offentlige støtteordninger.
Et særlig interessant eksempel er Bellonas investering i batteriselskapet Morrow, hvor de har eierinteresser. Sammen med andre investorer har Bellona og Frederic Hauge gjort seg rike på en gigantisk batterifabrikk i Arendal.
Det er helt betimelig å spørre hvilke verdier Bellona virkelig styrer etter og hva som motiverer dem. Hvilken rolle spiller subsidier til Morrow som de selv har eierinteresser i?
Når en miljøstiftelse opererer med kommersielle investeringer og tette koblinger til næringslivet, blir det desto viktigere å stille spørsmål ved deres politiske agenda – og uavhengighet. Hvem tjener egentlig på at Bellona uttaler seg i energidebatten?
Selv om Bellona igjen har angrepet Motvind Norge på en usaklig måte de siste ukene, finnes det en reell og ryddig uenighet mellom tradisjonelle miljøorganisasjoner og grupper som har et mer klimafokusert perspektiv.
Noen klimaorganisasjoner og miljøpartier er villige til å akseptere store naturinngrep for å «redde klimaet», mens andre mener at det går an å finne løsninger som ikke går på bekostning av naturen.
Vi i Motvind Norge mener at naturen ikke skal ofres til fordel for storskala, arealkrevende vindkraftindustri.
Vi argumenterer for at Norge først bør utnytte potensialet for energieffektivisering, og ikke minst vurderer samfunnsnytten for kraften som faktisk blir brukt, før vi vurderer irreversibel naturskade.
Når fakta møtes med kansellering
Vind- og solkraft har betydelige negative sider som blir underkommunisert av fornybarbransjen.
Når vi i Motvind Norge legger frem faktagrunnlaget rundt dette, blir vi ofte møtt med forsøk på kansellering fra den mektige klimalobbyen. Dette kom tydelig til uttrykk i Frederic Hauges usaklige angrep i NRKs Debatten 28. januar og Dagsnytt 18 den 7. februar.
Motvind Norge har sett dette en rekke ganger: Når argumentene tar slutt, kommer skittkastingen fra den parten som ikke lenger har fornuftige argumenter. Men på en annen side: Da vet vi at vi har rett!
Til slutt er det viktig å understreke at Motvind Norge ikke har økonomiske egeninteresser i energipolitikken. Vi er over 23.000 medlemmer som engasjerer oss fordi vi verdsetter naturen og dens verdi.
Det bør være en grunnleggende forutsetning i enhver miljøkamp.
Publisert 14.02.2025, kl. 12.43