Mannen døde: – Det er mange som ikke vil overleve

1 day ago 4



USAs president Donald Trump frøs utenlandsk bistand. Det skaper frykt i mange land.

 Privat
AKTIVST: Sibongile Tshabalala (48) er en kjent aktivist og representant for mennesker som lever med HIV. Foto: Privat

Publisert 21.02.2025 06:03

«Du ble testet positiv for HIV»

Beskjeden slo ned som en bombe for sørafrikanske Sibongile Tshabalala som gikk til legen med smerter for 25 år siden. 

Hun ville ikke tro det hun hørte.

For på den tiden tror hun at HIV hovedsakelig overføres blant homofile, sexarbeidere eller de som har mange seksualpartnere. 

– Jeg var ingen av dem og hadde bare én partner i livet, forteller Sibongile Tshabalala til TV 2. 

 Privat
AKTIVIST: Sibongile Tshabalala er nasjonal styreleder for Treatment Action Campaign, som kjemper for mennesker som lever med HIV. Foto: Privat

Da var behandling kun tilgjengelig for de velstående i Sør-Afrika, og paret hadde ikke råd til det. 

Virkeligheten rammet Tshabalalas mann brutalt.

Mannen dør av HIV-relaterte sykdommer i 2005. Takket være behandlingen hun begynte i 2006, lever Tshabalala som frisk i dag. 

– Uten behandling hadde jeg ikke levd. I tillegg fikk jeg som HIV-positiv tre barn. Takket være den livreddende medisinen, er de ikke smittet, sier aktivisten til TV 2. 

Men nå er hun bekymret for andre mennesker som lever med HIV. 

 Daniel Mihailescu/ AFP
BEHANDLING: Antiretrovirale legemidler (ARVs) brukes for å behandle HIV-pasienter Foto: Daniel Mihailescu/ AFP

Bistandsfrys

For USAs president Donald Trump beordret en 90-dagers pause i utenlandsk bistand, inkludert levering av medisiner for HIV-behandling under presidentens nødplan for AIDS-hjelp (PEPFAR), verdens ledende HIV-initiativ.

Ordren utløste en umiddelbar stans i distribusjonen av HIV-medisiner i Afrika, og satte kritiske behandlingsprogrammer i uorden, spesielt i Sør-Afrika hvor minst 8,5 millioner mennesker lever med HIV. 

Landet er den største mottakeren av midlene.

– Sør-Afrika mottar 17 prosent av finansieringen fra PEPFAR, hvor størsteparten går til programmer relatert til HIV og støtte til helsearbeidere i medisinske fasiliteter, sier Sibongile Tshabalala og legger til:

– Som Treatment Action Campaign, gjennom «Ritshidze (Saving Our Lives)» overvåker vi mer enn 400 klinikker i åtte provinser som er finansiert av PEPFAR gjennom UNAIDS. Vi har mer enn 100 personer som jobber med prosjektet som stort sett lever med HIV og for det meste kvinner som vil miste jobben, sier Tshabalala. 

 Alex Brandon
STANS: Donald Trump og hans regjering frøs alle midler som skulle gå til bistand i utlandet. Foto: Alex Brandon

The Southern African HIV Clinicians Society (SAHCS) er en medlemsorganisasjon som består av over 12.000 helsearbeidere med interesse for HIV.

– Siden starten har PEPFAR vært ansvarlig for å redde liv og har endret banen til HIV-epidemien fra en dødsdom til en kronisk, håndterbar sykdom, sier Ndiviwe Mphothulo, styreleder for SAHCS, til TV 2. 

– Seks millioner er i behandling

Mphothulo legger til at det er seks millioner mennesker som bruker anti-HIV-medisiner i Sør-Afrika, og at uten USAs bistand vil mange HIV-programmer bli alvorlig påvirket. 

 Fernando Vergara /AP Photo
FORSYNINGER: Bokser med humanitær støtte fra USAID ankommer Colombia i februar 2019. Foto: Fernando Vergara /AP Photo

– For mennesker som lever med HIV, vil konsekvensene være alvorlige, noe som vil føre til redusert tilgang til livreddende behandlings- og omsorgstjenester, og økt sårbarhet for HIV-relaterte sykdommer og død, sier Mphothulo. 

Reddet 26 millioner liv

Frontline AIDS er et globalt partnerskap med hovedkontor i Storbritannia og Sør-Afrika som samarbeider med 60 partnere i 100 land rundt om i verden.

Mer enn 20 av partnerne deres har sagt at de er berørt av USAs kutt. 

– Mange partnere har måttet suspendere HIV-omsorg, behandling og forebygging av sårbare barn og voksne og permittere ansatte, sier John Plastow, administrerende direktør for Frontline AIDS, til TV 2.

 Frontline AIDS
REDDET LIV: John Plastow sier PEPFAR har reddet mer enn 26 millioner liv i 55 land rundt om i verden. Foto: Frontline AIDS

Til TV 2 uttaler organisasjonen at som følge av frysingen av midler vil deres partner Nacosa, en organisasjon i Sør-Afrika, ikke kunne tilby HIV-forebyggende tjenester og tjenester for å forebygge vold basert på kjønn til 30.000 ungdomsjenter og unge kvinner. 

Videre vil 10.000 barn og kvinner ikke motta omsorgstjenester etter voldshendelser, og 26.000 foreldreløse og utsatte barn vil stå uten tjenester - omtrent 7. 000 av disse lever med HIV og vil risikere behandlingssvikt kun i Sør-Afrika.

– Hva kan skje dersom PEPFAR stoppes permanent? 

– Det vil være anslagsvis ytterligere 6,3 millioner AIDS-relaterte dødsfall, 3,4 millioner AIDS-foreldreløse, 350.000 nye HIV-infeksjoner blant barn og ytterligere 8,7 millioner nye voksne infeksjoner innen 2029 – noe som gjør det umulig å avslutte AIDS som en trussel mot folkehelsen innen 2030, sier John Plastow til TV 2. 

 Frontline AIDS
DØDSFALL: Frontline AIDS er bekymret for hva som skal skje videre. Foto: Frontline AIDS

Sibongile Tshabalala frykter nå at mange kommer til å dø dersom de ikke får behandling. 

– Det er ikke noe liv uten behandling for oss. Mange vil ikke overleve, sier hun og fortsetter: 

Hva er USAID?

USAID er en av verdens største bistandsorganisasjoner. I 2023 forvaltet de 40 milliarder dollar. Hele 130 land har mottatt hjelp fra USAID.

Rundt 40 prosent av all humanitærhjelp i verden har til nå vært finansiert av USA, noe som i siste budsjettår tilsvarte rundt 770 milliarder kroner, ifølge The Economist.

President Donald Trumps beslutning om å kutte all støtte som ikke tjener USA, har derfor alt fått store konsekvenser mange steder.

– Hver eneste dollar vi bruker, hvert eneste program og hver eneste politikk vi fører, må rettferdiggjøres ved å svare på tre enkle spørsmål, heter det i en kunngjøring fra amerikansk UD.

Eksempel på bodytext i en faktaboks ...

– Jeg er også bekymret for spredning av viruset, for dersom vi ikke stopper viruset, kommer det til å spre seg. Så å stoppe viruset er ikke bare et problem for ett land. Alle må jobbe sammen.

Read Entire Article