«Krisevinter» i år. Likevel jubler skidestinasjonene

6 days ago 6



En usedvanlig snøfattig vinter går mot slutten. Skidestinasjonene i Norge er overrasket over egne resultater.

 Finn Erik Robstad / TV 2
SNØMANGEL: Slik så det ut i Hemsedal 21. januar i år. Da var det så lite snø at folk måtte ta skiheisen ned (!) fra Skarsnuten på grunn av stengte bakker. Til tross for snømangel har Hemsedal all grunn til å juble på tampen av sesongen. Foto: Finn Erik Robstad / TV 2

Publisert 27.03.2025 14:14

Mens folk flest i lavlandet for lengst har pakket bort skiene for sesongen kjempes det i disse dager en desperat kamp rundt om i fjellheimen. 

For la oss være ærlige, det har vært en ordentlig dårlig vinter de fleste steder i Norge i år.

Det «alle» lurer på nå er: Blir snøen liggende i fjellet til påske? 

– Det er mindre snø enn vanlig. Noen ganger er det snøfattige vintre og det er definitivt tilfellet i år, sier daglig leder Skistar Hemsedal, Andreas Smith-Erichsen

 Skistar
LØNNSOMT: – Det er dyrt å produsere kunstsnø. men det er enda dyrere å ikke ha snø, sier daglig leder Skistar Hemsedal, Andreas Smith-Erichsen når TV 2 ber han oppsummere sesongen. Foto: Skistar

– Dyrere å ikke ha snø

Hemsedal er en av landets største skidestinasjoner. I likhet med mange andre skianlegg har de i det siste pøst på med snøproduksjon. Det koster mye penger.

– Vi har et stort snøproduksjonsanlegg i Hemsedal, så selv om det ikke er mye natursnø her så er det veldig fine forhold i bakken. 

– Er det fremdeles lønnsomt å drive skianlegg når vinteren har vært så dårlig? 

– Det er ikke billig å produsere snø, men det er mye dyrere å ikke ha snø, sier Smith-Erichsen til TV 2. 

– Vi har mye moderne utstyr som måler snøen hele tiden, og det er en stor fordel. Det gjør at vi legger riktig mengde snø på riktige steder. 

 Kalle Hägglund/SkiStar Hemsedal
KUNSTSNØ: Det er bar bakke i bygda i Hemsedal, men i skibakken meldes det om bra føre. Dette bildet er tatt 25. mars 2025 Foto: Kalle Hägglund/SkiStar Hemsedal

– Så ja, det er definitivt lønnsomt. Det handler om å produsere nok snø og å ha gjester. Vi har begge deler og da ruller det på. 

Saken oppsummert

  • Skidestinasjoner i Norge har hatt en utfordrende vinter med lite natursnø.
  • Hemsedal og andre anlegg har investert i snøproduksjon for å opprettholde gode forhold.
  • Til tross for utfordringer, rapporterer Skistar om rekordomsetning og økt besøk.
  • Utenlandske gjester spiller en viktig rolle i suksessen til norske skianlegg.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Reddes av utlendinger

Så godt ruller det faktisk på at Skistar rapporterer om det sterkeste kvartalet i konsernets historie, der nettoomsetningen har økt med seks prosent. 

De har også satt ny rekord på den beste enkeltdagen noensinne den 30. desember med over 76.000 gjester i deres skiområder.

– Vi har hatt veldig mange gjester, og det har vi sju dager i uken. Vi er veldig attraktive på utenlandsmarkedet. 

– Særlig danskene, men også en god del tyskere og engelskmenn kommer til oss og det er vi veldig glade for, sier Smith-Erichsen til TV 2.

– Kong vinter har ikke spilt på lag

Daglig leder i SkiGeilo, Kevin Eikrehagen forteller at det også på Geilo har vært mer mildværsperioder enn normalt, og mindre snøfall, som har ført til at de har vært nødt til å trygge forholdene med snøproduksjon.

– Kong vinter har ikke spilt på lag i år. Vi har heldigvis et ganske oppgradert og effektivt snø anlegg, og dybdemåling i maskinene, så vi har god oversikt over snømengdene. 

 Paul Lockhart
MÅ TREFFE PÅ SPIKEREN: Daglig leder i SkiGeilo, Kevin Eikrehagen sier man må treffe med snømengder, og at det er laget en egen plan for å ikke produsere mer snø enn de trenger. Foto: Paul Lockhart

Også her har det likevel vært overraskende positive tall på heiskortsalg og antall besøkende tross været.

–  For oss virker det som at det blir stadig viktigere å prioritere tid med familien, komme seg litt vekk, og skape ferieminner gjennom High-Fives, gode lunsjer og kosekvelder på hotell eller hytte.

På Geilo fyller utlendingene opp midtukene i januar og mars, og Geilo har hatt kraftig vekst i markedet i England gjennom flere år.

– Vi har nå flere engelskmenn enn dansker hos oss. Begge disse to markedene er viktige, med Vest-Sverige som en god nummer tre.

– Den mest krevende vinteren på mange år

I Trysil og på Hafjell er situasjonen den samme. Lange perioder med varme og høy luftfuktighet, samt lite naturlig snø har gjort driften vanskelig. 

 Alpinco
KREVENDE VINTER: Markedssjef i Alpinco, Espen R. Rønning trekker frem solid snøkompetanse, god infrastruktur og sterke team som har gjort at de har kunnet levere et produkt selv i krevende forhold. Foto: Alpinco

– Dette har vært en av de mest krevende vintrene på mange år. I enkelte deler av anlegget har vi hatt 20–25 færre dager med snøproduksjon sammenlignet med tidligere år, sier markedssjef i Alpinco, Espen R. Rønning til TV 2. 

Samtidig sier Rønning at de har utnyttet de kalde periodene maksimalt og klart å åpne store deler av anlegget.

– Hvordan er forholdene hos dere akkurat nå? 

– Løypene som er åpne holder høy kvalitet, og vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra gjester den siste tiden. FIS-sjefen trakk frem at forholdene var perfekte i forbindelse med world cup i Hafjell og Kvitfjell tidligere i mars. 

 Alpinco
BARE FJELL I HORISONTEN: Det er mye kunstsnø i bakken også på Hafjell, Men på toppene rundt i innlandet begynner det å bli lite snø å se. Foto: Alpinco

Rekorder

Ifølge Rønning startet sesongen med billettsalg og besøkende svakere enn normalt. 

– Likevel har sesongen tatt seg opp og vi ligger nå an til tredje sesong på rad med rekordomsetning og rekordbesøk.

– Vi opplever vekst fra alle markeder, både nasjonale og internasjonale gjester.

Tiril Eckhoff fotografert i bassenget på Sommerro.

Prisvinnende artikkelserie:

Vintersportens siste dager

– Hvor viktig er utlendingene for dere som selskap nå? 

– Utenlandske gjester utgjør en stadig viktigere del av gjestemiksen vår. De bidrar ikke bare med lengre opphold, men også med høyere døgnforbruk, og de legger ofte igjen mer i både overnatting, aktiviteter og restaurantbesøk. 

– Veksten vi har sett fra det internasjonale markedet de siste årene har vært avgjørende for vår helårssatsing, sier Rønning til TV 2. 

 Alpinco
GRØNT OG HVITT: Bar skog vitner om vår i anmarsj, en det er det meldes om gode skiforhold på Hafjell fremdeles. Foto: Alpinco

Tror på snø til sankthans

Så var det påsken da. Hvordan blir den når vinteren har vært så dårlig? 

– Vi tror på en veldig god påske, sier markedssjef i Alpinco, Espen R. Rønning.

– Den er en av de viktigste salgsperiodene i året, både for heiskort, utleie og servering. Gode snøforhold og solrike dager i påsken er med på å avgjøre hvordan sesongresultatet lander. I år ser vi en sterk påskeinteresse – og det tyder på at mange nordmenn vil bruke fjellet aktivt.

Hemsedal og Trysil ser lyst på påsken og garanterer gode forhold selv om halve april har passert. 

– Vi garanterer snø. Det kommer til å være snø her til vi stenger 4. mai. Og sikkert til Sankt Hans også for de som vil strekke sesongen, selv om det er litt krevende å få folk til å tenke at det fremdeles er vinter da, ler daglig leder Skistar Hemsedal, Andreas Smith-Erichsen.

På Geilo er det også produsert mer snø til påske, og de er nå sikre på å ha nok snø til ut april, ifølge Eikrehagen.

– Påsken er viktig for hele destinasjonen, og det føles som en høytid for oss som jobber i reiselivet. Det skaper omsetning i flere næringer her, som igjen skaper livsgrunnlag for å bo her på fjellet hele året.

Read Entire Article