EU lover lavere energipriser

1 month ago 35



BRUSSEL (TV 2): Flere kabler i Nordsjøen er ett av tiltakene som skal få prisen ned på strøm og gass i Europa.

 Santiago Vergara/TV 2
BLE HØRT: Yara-sjef Svein Tore Holsether er en av Europas industritopper som har gitt råd til EU. Nå foreslås det rekordmye penger til en karbonfri industri og lavere energipriser i Europa. Her fra World Economic Forum i 2023. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Publisert 26.02.2025 16:28

Det presenteres som en «gamechanger» i Europa. 

Industrien skal vinne konkurransen mot USA og Kina. 

Folk og industri skal betale mindre for strøm og gass.   

Onsdag rant det ut med forslag fra EU-kommisjonen.

Både en «Ren energipakke», og planer for å kutte energipriser og byråkrati. 

– Stemningen er at Europa raskt må skifte gir. Vi er ikke her for å snakke om problemer, men om løsninger. Dette er en endring av spillereglene for Europas økonomi, sier EU-kommissær Wopke Hoekstra. 

 Virginia Mayo / AP / NTB
SKAL GJØRE EUROPA STORT IGJEN: Både Wopke Hoekstra og Ursula von der Leyen presenterte planer for husholdninger og industri onsdag. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

100 milliarder euro skal gjenreise en karbon-fri industri i EU-landene. Byråkrati skal kuttes. 

– Det er positivt at de lytter til industrien, sier Yara-sjef og NHO-president Svein Tore Holsether. 

Kom med råd 

For ett år siden var han en av industritoppene i Europa, som kom med innspill om hvor skoen trykket for industrien. Mye av det er blitt hørt. 

– Det er bra, og de setter også fokus på viktigheten av europeisk energiintensiv industri, men også hvilke hinder vi har med tanke på byråkrati, energikostnader og reguleringer, sier Holsether. 

Han var også til stede onsdag, som eneste norske toppleder, da Ursula von der Leyen, president i EU-kommisjonen, presenterte forslagene for å få fart på europeisk industri. 

– Er det en «gamechanger»?

 – Vi kan jo håpe det, men det mener jeg er for tidlig å si, for de konkrete tiltakene mangler. 

Klarer ikke strømregningen 

I fjor klarte ikke 47 millioner europeere å varme opp boligene sine skikkelig, på grunn av høye energipriser.

Gassprisen er tre ganger høyere i Europa enn i USA. 

EU lover lavere energipriser, både for husholdninger og industrien. 

– Ser du en rolle for Norge i disse forslagene?

– Ja, absolutt. Norge har jo en veldig viktig rolle allerede, som en stor leverandør av energi til Europa. Vi har gjort mye for å sikre at vi hadde en infrastruktur på plass og en energiproduksjon, som kom seg godt gjennom pandemien. Det gjorde at vi klarte å skalere opp da Europa stod i en enorm energikrise, etter Russlands invasjon av Ukraina. 

Holsether påpeker at EUs plan for lavere energipriser har gass i en viktig rolle framover. 

 Marius Helge Larsen/NTB
HØYE STRØMREGNINGER: Millioner av europeere er energifattige. Nå legger EU fram en plan for å få energiprisene ned. Foto: Marius Helge Larsen/NTB

Han mener det er et signal til Norge at vi bør øke både leting, utvikling og produksjon av gass, og at det må kobles med karbonfangst og -lagring. 

 – Et av forslagene er å bygge flere kabler i Nordsjøen, det er jo ikke akkurat stemning for det i Norge nå?

– Nei, jeg ser det. Men her må vi se på totalen for Norge, energileveranser totalt sett og ikke på enkelte elementer. Vi må både lete etter og utvinne mer gass og bygge ut store mengder fornybar energi i Norge. 

Holsether sier Norge ligger langt etter på utbygging av fornybar energi. 

– Vi nødt til å få et taktskifte i Norge på fornybart på et prisnivå, som både husholdninger og industri kan leve med. Da tenker jeg spesielt på vindkraft på land.

 Kjell Hjerskedal/NTB
VINDKRAFT: NHO-president og Yara-sjef Svein Tore Holsether vil ha fart på vindkraftutbyggingen på land i Norge. Foto: Kjell Hjerskedal/NTB

Frykter for klimaet

Byråkratiet og leveringsplikt for bedrifter skal kuttes. Det kritiserer blant annet miljøbevegelsen, og frykter at tidligere klimapolitikk blir lempet på. 

– Er du redd for det?

– Ja, det er jo ikke irrelevant fordi vi har jo en klimakrise også. Man må ikke gå bort fra prinsippene for det og jo lengre du skyver på det, jo større blir regningene. Men her er det mulig å gjøre flere ting samtidig, sier Holsether. 

Blant dem som ikke var fornøyd med dagens planer fra EU var organisasjonen IndustriAll Europe. Her er Fellesforbundet, LO Handel og kontor, LO NAF, NITO, Styrke, Akademikerne og Tekna norske medlemmer. 

– Vårt langsiktige krav var en plan for å gjennomføre det grønne skiftet med gode arbeidsplasser i industrien, sier generalsekretær Judith Kirton-Darling. 

Hun understreker at pengene må komme med krav om blant annet sterkere sosial dialog og opplæringstiltak.  

– Selv om dette er nevnt i dagens forslag, mangler det at det haster med å få gjennomført dette. 

Read Entire Article