Tingretten la ned forbud mot at mediene kunne gjengi det som kom frem i beslutningen om å varetektsfengsle Marius Borg Høiby.
Nå har tingretten snudd, etter klager fra flere mediehus, inkludert NRK.
I kjennelsen kommer det frem at Høiby og en av de fornærmede kvinnen skal ha hatt sex flere ganger frivillig før hendelsen i september, som nå etterforskes som en voldtekt.
Det har den fornærmede kvinnen forklart i avhør. Retten mener at det er mest sannsynlig at kvinnen sov da handlingen fant sted.
Høiby er siktet for to voldtekter uten samleie. Han nekter straffskyld.
– Burde ikke vært tatt ut siktelse
Tingrettsdommer Anne-Lene Åvangen Hødnebø kom under tvil frem til at det foreligger skjellig grunn til å mistenke Høiby for voldtekt av kvinnen.
– Når retten har vært i tvil så knytter dette seg til at fornærmede ennå ikke har forklart seg om forholdet, står det i kjennelsen.
Retten mente samtidig at det var mer enn 50 prosent sannsynlighet for at Høiby har begått de andre straffbare forholdene han er siktet for.
Dette har hittil ikke vært kjent fordi det var forbud mot å gjengi kjennelsens innhold.
– Jeg kan bare gjenta det jeg har sagt før: Video/bilder viser, når man ser dem i sammenheng at det ikke har skjedd noe straffbart. Andre bevis i saken viser også dette. Det burde derfor ikke vært tatt ut noen siktelse, skriver forsvarer Øyvind Bratlien til NRK.
Fryktet fjernsletting av bevis
Forsvareren uttrykte misnøye etter fengslingsmøtet, fordi han mener at saken har fått et unyansert bilde i media.
– De lager en siktelse som lett oppfattes som sannhet, som blir offentlig. Forsvarer er bundet av taushetsplikt og har ikke effektivt motmiddel, skrev han på sosiale medier etter rettsmøtet onsdag.
Han har også omtalt voldtektssiktelsene som katastrofale feilvurderinger fra aktor.
Tingretten varetektsfengslet Høiby i én uke fordi dommeren mente det var sannsynlig at han ville ødelegge bevis dersom han ikke ble plassert i fengsel.
NRK har tidligere fått opplyst at Høiby ga politiet en delvis ødelagt mobil uten simkort da han ble pågrepet i august.
Det var sannsynlig at Høiby ville fjernslette bevis, og at han også ville påvirke vitner i saken, om han ikke ble fengslet, mente tingrettsdommeren.
– Retten viser til at siktede tidligere har vist både evne og vilje til å fjerne bevis dersom han gis mulighet til dette, står det i kjennelsen.
Publisert 26.11.2024, kl. 15.01 Oppdatert 26.11.2024, kl. 15.29