– Jeg mener de bevisst lurer kundene, sier dagligvareblogger Anders Nordstad.
24. januar la han ut et innlegg om hvordan Kiwi selger og markedsfører agurker. Innlegget har fått 900.000 visninger og over 2500 liker-klikk på Facebook i løpet av et par dager.
Saken oppsummert
- Dagligvareblogger Anders Nordstad kritiserer Kiwi for villedende markedsføring av agurker.
- Nordstad hevder at Kiwi Bekkestua bruker store plakater for å gi inntrykk av at agurkene er norske, mens de faktisk er fra Spania.
- TV 2 har undersøkt flere Kiwi-butikker og funnet at kun én av dem korrekt merker agurkene som spanske.
- Kiwi beklager feilen og understreker viktigheten av korrekt merking, men forklarer at utfordringen ligger i varierende leveranser av norske og importerte agurker. Norsk Gartnerforbund etterlyser bedre rutiner for å unngå villedende markedsføring og tap av kundetillit.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
Kommentarfeltet koker av folk som er forbanna på Kiwi, men også på blogger Nordstad.
Nordstad påpeker hvordan Kiwi Bekkestua har store plakater hvor de skryter av at de har norske agurker, men under plakaten ligger det agurker fra Spania.
– Det er sleipt siden det skaper et inntrykk av at de er fra Norge, og det gjør at kunden er mer villig til å betale mer for varen. Derfor tror jeg ikke Kiwi har lyst til å ta tak i dette og rydde opp, sier Nordstad og tilføyer:
– Kjedene klager over lav kundelojalitet, men når kunden sitter igjen med en følelse av at kjeden bevisst prøver å lure dem, er det ikke rart at de ikke er lojale.
Kiwi svarer på kritikken lenger ned i saken.
I kommentarfeltet heier noen på Nordstad og en skriver: «Hvorfor får varehandelen lov til å feilinformere og lure kundene igjen og igjen».
Mens andre sier at det «rett og slett er kunnskapsløshet» fra Nordstad fordi det i denne perioden selges spanske agurker fordi det ikke er nok norske i markedet.
Norske kasser og spanske agurker
Men spørsmålet er om det er flere butikker som skryter av at agurkene er norske når de er spanske?
TV 2 hjelper deg sjekker fire Kiwi-butikker. Av dem er det kun én som har plakat hvor de skriver at agurkene er fra Spania.
På Kiwi på Ryen i Oslo har de en svær plakat hvor det står at agurkene er fra Norge, men det ligger bare spanske agurker der.
På Kiwi på Bøler i Oslo står det på det elektroniske skiltet at agurkene er norske. Det er også norske kasser med fargene til norske flagg. Men agurkene er spanske.
På Kiwi Storgata er det norsk plakat og norsk elektronisk prislapp. I hyllene ligger det både norske og spanske agurker, og de spanske ligger nærmest kunden.
– Rydde opp
– Vi er kjent med problemet. Vi mottar en god del henvendelser om dette. Så dette er noe hele dagligvarebransjen må rydde opp i, sier generalsekretær Morgan Andersson i Norsk Gartnerforbund.
– Andre bedrifter har rutiner som fanger opp avvik. Det må også dagligvarebransjen få til, sier han.
– Vi vet at norske kunder foretrekker norske merkevarer. Dermed blir det villedende markedsføring når man ikke merker varene skikkelig, og kundene blir feilinformert. Vi i Norsk Gartnerforbund ønsker enda tydeligere merking på all utenlandsk frukt og grønt enn det er i dag, sier Andersson.
– Unngå tap av tillit
I Spisefaktaundersøkelsen fra Ipsos i 2022, sier hele 53 prosent at det at maten er produsert i Norge, er noe de legger vekt på når de handler mat til seg selv og familien.
Professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole (NHH) sier dagligvarekjedene vet at nordmenn ønsker norsk mat.
– Merkingen av norske produkter fremheves ofte fordi det appellerer til forbrukernes preferanse for kortreist og nasjonal mat, noe som øker salget. At spanske agurker plasseres i norske kasser eller under feil plakater, kan oppfattes som bevisst, men det er ofte snarere et resultat av utydelig praksis i butikken, sier Andreassen.
Han legger til:
– Korrekt merking bør være en prioritet for å unngå tap av tillit.
– Beklager
Kommunikasjonsdirektør Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi understreker at de ikke bevisst feilmerker hvor agurkene kommer fra.
– Butikkene skal skille norsk og import og sørge for riktig plakat, og vi beklager at det ikke var gjort i alle butikkene dere sjekket, sier Aakvaag Arvin og tilføyer:
– Vi er opptatt av at opprinnelsesland skal være merket, og minner stadig butikkene på viktigheten av dette. Men vi forstår at det kan være utfordrende for dem, når man én dag får norske agurker levert, den neste dagen import og tredje dagen en miks av norsk og import, sier Aakvaag Arvin.
Agurk er den mest solgte grønnsaken hos Kiwi, og de sier at de ønsker å selge så mye norsk som mulig.
– Dessverre er det ikke nok norsk agurk i markedet til å dekke den enorme etterspørselen, og leverandøren er derfor nødt til å supplere med importert agurk, sier Aakvaag Arvin i Kiwi.
Lavpriskjedene Rema 1000 og Extra hadde kun norske agurker i de butikkene vi sjekket på mandag 3. februar.