TV 2-profil våknet med stikk over hele kroppen: – Panikk

1 week ago 16



Planer om å stelle i hagen i finværet? Nå bør du være obs på et insekt som venter på deg i hagen din.

 Philip Evensen/Ane Rostad Stokholm
STIKK: Bildene til høyre viser stikkene Ane Rostad Stokholms samboer fikk. Foto: Philip Evensen/Ane Rostad Stokholm

Publisert 04.04.2025 16:22 Sist oppdatert 5 minutter siden

Forrige uke fikk TV 2-profil Ane Rostad Stokholm og samboeren sjokk da de våknet opp en morgen. 

På ankelen og ved knehasen krydde det av små stikk, hos både Stokholm og samboeren. 

– Jeg fikk helt panikk, sier Ane Rostad Stokholm.

TV 2-profilens umiddelbare tanke var at de hadde fått veggedyr og at stikkene stammet derfra. Frykten ble enda større da det også dukket opp stikk på armene deres. 

– Vi var livredde for at det kunne være veggedyr, så vi kontaktet forsikringsselskapet vårt og fikk et skadedyrfirma til å komme. 

– Ekkelt

Skadedyrfirmaet snudde soverommet deres på hodet. Sengen deres ble løftet opp og alle mulige kriker og kroker, lister og hjørner ble sjekket nøye.

Men det var ingen tegn til veggedyr.

Siden det ikke ble funnet noen veggedyr fikk Stokholm og mannen spørsmål om hva de hadde gjort de siste dagene.

– Vi nevnte at vi hadde jobbet i hagen. Da fikk vi til svar at det helt åpenbart var snakk om fuglelopper.

Stokholm legger ikke skjul på at tanken på at de har blitt bitt av lopper er ekkel.

– Stikkene har klødd utrolig mye, men det er mer ekkelt at det er snakk om lopper.

 Privat
STIKK: Her er noen av stikkene som dukket opp på Ane Rostad Stokholm. Foto: Privat

– Kan ha våknet opp tidligere

Det er ikke nødvendigvis flere fuglelopper i Norge denne våren. Men at fugleloppene har dukket opp akkurat nå, er sannsynligvis ikke tilfeldig. 

– Man kan kanskje se at loppene har våknet opp tidligere på grunn av den milde vinteren, sier Ragna Byrkjeland, fagsjef for biologi i Norsk hussopp forsikring. 

Og det kan altså bety en lengre sesong med fuglelopper: særlig aktuelt for deg som har hage. 

– Kan klø voldsomt

Bjørn Arne Rukke, seniorforsker ved avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser om at startskuddet for fugleloppe-sesongen nettopp har gått.

– Sesongen starter i slutten av mars og varer til starten av juni. Når det blir varmere, våkner de opp etter å ha ligget i dvale i kokong gjennom vinteren. Da gjelder det å bite fuglene for å få i seg blod for å kunne starte reproduksjonen, sier Bjørn Arne Rukke.

Han sier at det generelt sett er vanskelig å vite helt sikkert hva man er bitt av hvis man får synlige stikk. Men fugleloppebitt kan være mørkere i midten og ha en lysere hevelse rundt.

– Det er klart at disse bittene kan klø ganske voldsomt. Men det er forskjellig fra person til person hvordan man reagere. Noen får kraftig kløe, mens noen merker mindre til det.

Han sier fugleloppene er den loppearten som skaper mest problemer for mennesker her i Norge, og at det er den vanligste loppearten å få innendørs.

– Lever ikke lenge

Selv om fuglelopper kan føre til problemer, skaper det heldigvis ingen langvarige eller store problemer for oss mennesker.

– De klarer ikke å overleve mer enn et par uker innendørs. De kan bite og suge blod fra oss mennesker, men blodet er ikke noe de klarer å utnytte så de kan reprodusere. Det er heller ikke kjent at de overfører sykdommer til mennesker dersom man blir bitt.

Rukke opplyser om at vi mennesker ofte blir bitt ved anklene eller ved midjen. Fuglelopper kan komme i kontakt med mennesker på flere måter.

– Om våren sitter loppene klare i fuglereirene om våren og venter på fugler. Hvis det kommer en skygge av noe slag kan det hende at de hopper etter den og lander utenfor reiret, for eksempel på plenen. Men de gir ikke opp så lett.

Loppene gjør seg dermed klare til å hoppe på noe som går forbi, som for eksempel mennesker, katter og hunder. Og med de kraftige beinene hopper de lett mellom 20 og 30 centimeter. Treffer de kan de klamre seg fast til oss eller henge seg fast i klær, og senere bite.

Men loppene kan også legge ut på vandring dersom det ikke kommer noen fugler i reiret de ligger i.

– Da kan de komme seg inn i huset fra reir i eller nær boligen via luftventiler og lignende.

Kommer med et klart råd

Dersom man er uheldig og får fuglelopper inn i huset er rådet klart fra eksperten.

– Ikke gå løs på de med insektmidler siden disse kan være skadelige for helsa vår. Det beste er å støvsuge loppene og andre gjenstander som kan ha lopper på seg utendørs.

Han sier fugleloppene er mellom to og tre millimeter store og dermed fullt synlige for våre øyne.

Utseende til lopper skiller seg også ut fra andre insekter på en spesiell måte.

– Fugleloppene er som andre lopper, flattrykte fra side til side. De aller fleste andre insekter er flattrykte fra ryggsiden til buksiden, men fugleloppene er flattrykte sideveis.

Ekspertens forebyggende råd

– Vurder om du skal fjerne reir nærme huset ditt. Man kan også rengjøre reir nærme hus. Da bør man bruke heldekkende tøy, gjerne regntøy som er vanskelig for loppene å henge seg fast i. Teip også igjen overgangene mellom hud og jakke.

Men du må huske på én viktig ting.

– Det er ikke lov å fjerne reir med egg eller fugler i reiret. Det må gjøres på høsten eller vinteren.

Read Entire Article