Tveitagjengen var en legendarisk kriminell bande.
De herjet med Oslo i mer enn 20 år. Først som småkriminelle, men etter hvert som ett av Norges mest brutale ransmiljøer.
Flere mennesker ble drept. Enda flere fikk store plager etter hensynsløse ran.

Det er fra dette miljøet Stig Millehaugen kom. Mannen som er blitt omtalt som Norges farligste, startet sitt kriminelle liv som ung gutt i Tveitagjengen.
– Det har aldri vært noe lignende kriminelt miljø i Norge, og kommer aldri til å bli noe lignende noensinne, sier tidligere politispaner Johnny Brenna i TV 2-programmet «Bak Overskriftene».
Skapte en byrådsleder
Men Tveita skapte mye mer enn bare kriminelle. Mange ble gode samfunnsborgere.
En av dem er tidligere byrådsleder og Ap-topp Raymond Johansen.

– Jeg har brukt mye tid, også som politiker, på å skryte av min oppvekst på Tveita. Jeg har følt at jeg måtte forsvare stedet jeg var fra, sier Johansen.
Han var en av mange i arbeiderklassen som fikk oppveksten sin i Oslos drabantbyer.
Johansen husker Millehaugen-familien.
– Jeg gikk med avisa. Leverte til Millehaugen i tredje etasje inn til venstre. Men Stig var yngre enn meg, så jeg kjente ikke ham.
Se den dramatiske historien til Stig Millehaugen i «Bak Overskriftene» på TV 2 Play:

Tveita var noe helt nytt. Høyblokker – gjerne fra Obos – og tilgang til marka. Mange av dem som flyttet dit, kom fra dårlige bygårder i Oslo sentrum, der det ofte var do i bakgården.
– Jeg er blitt den jeg er blitt fordi jeg vokste opp på Tveita, sier Johansen.
Narko og storsenter
Han forteller om en barndom og ungdomstid der det alltid var noe som skjedde.

Det var litt vill vest i gatene, minnes han.
– Kriminalitetsbildet og vold, veldig mye av det var ikke ukjent for oss i oppveksten. Noen vil sikkert si det er hardere og tøffere nå, men det nekter jeg å tro på. Jeg tror ikke det er verre enn det var på Tveita på den tiden.
Mange ble tunge kriminelle. Tveitagjengen oppsto på Tveita senter. Mange som var med der, ble volds- og ransmenn. Nokas-miljøet – som sto bak Norgeshistoriens største ran – har også sine røtter til Tveitagjengen.
Dette var Tveitagjengen
- En kriminell gjeng som oppsto på Tveita senter. Flere kilder mener 1979 markerer oppstarten, da Jan Kvalen ble ansatt som vekter på Tveita senter for å holde oppsikt på ungdommen.
- Kvalen ble ansett som den første lederen for Tveitagjengen, og det sies at de da først begikk kriminalitet i andre bydeler enn sin egen.
- Etter hvert kom det nye krefter til, og Tveitagjengen ble et mer profesjonelt rans- og torpedo-miljø.
- Ranslaget som sto bak Nokas-ranet har røtter til Tveita-gjengen. David Toska, Metkel Betew og flere andre hadde tilknytninger til gjengen, selv om de ikke var fra Tveita.
- Munch-tyven Pål Enger var også medlem av gjengen.
- Det var også Stig Millehaugen, som er blitt omtalt som Norges farligste mann.
– Det var mye kriminalitet, mye politi og konflikter mellom politi og ungdomsmiljøer, sier Johansen.
– Ungdommen på Tveita var et offer for dem som solgte dop. Jeg hadde flere i klassen og på skolen, som døde av overdose. Det var ikke få.
Mistet kompisen
Den tidligere byrådslederen sier han har filosofert mye over hva det var som gjorde at noen endte opp som toppolitikere, mens andre ble kriminelle eller fikk livet ødelagt.
– En av mine beste kamerater forsvant til dopet en sommer. Det er litt tilfeldig. At han den sommeren fikk en kompis som også ville teste dop. Han kom på en måte aldri tilbake og døde senere av en overdose, sier Johansen.
– Livet er tilfeldig, legger han til.

Johansen mener historien til kompisen er representativt for det miljøet som begynte med harde stoffer.
– De var ofre for dopet, sier han.
Ap-politikeren sier at det fortsatt preger klassefestene de har. Tre i klassen er døde, to av dem av overdose.
– Mens andre av oss har det gått jævlig bra med. Det er litt tilfeldig, men så er det også utfordrende når så mange plasseres sammen i høyblokker med de utfordringene folk har.
– Så ble senteret i seg selv også et fluepapir for alt det gale. Jeg husker selv det var mange fristelser der, sier Johansen.
– Alltid noe som skjedde
I mange år var Tveita nærmest synonymt med vold og kriminalitet for folk fra andre deler av Oslo.
– Jeg har brukt tid på å forklare Tveita, for det var mye feiloppfatninger. Det var også et trygt og flott sted hvor folk tok vare på hverandre. Det var ikke vill vest – eller det var jo det og, men folk passet på hverandre.
– Det er et litt ufortjent rykte. Tveita er blitt ensbetydende med dette.

Johansen sier erfaringene har gitt ham mye han har kunnet dra nytte av som politiker.
– Masse sosial intelligens. Jeg fikk møte så mange forskjellige folk, og vi måtte forholde oss til så mye av hvordan verden egentlig er. Det er noe annet å komme fra det kaoset enn å vokse opp i en trygg, liten villabebyggelse, sier Johansen.
Han legger til:
– Det var jævlig mye moro også. Men det var politivold, slåsskamper, folk som kjørte motorsykler med politiet etter seg. Vi sto jo og så på og syntes det var spennende. Det var alltid noe som skjedde.
– Ingen snakket om hudfarge
Selv om Tveitagjengen er oppløst for lengst, skaper miljøet fortsatt overskrifter. I påsken ble Metkel Betew – Nokas-raner og tidligere i Tveitagjengen – drept i et skogholt på Oppsal, noen få steinkast fra Tveita.

Stig Millehaugen er pågrepet og siktet for drapet, men nekter.
Johansen mener vi kan lære mye av det som skjedde på Tveita. Ungdomskriminaliteten fikk vokse til tung kriminalitet.
– Veldig mye dreier seg om klasse. Det var arbeidsfolk som flyttet til disse drabantbyene. Det var blokker og lavere status. Sosiale problemer.
Det er lærdommer han mener vi kan bruke nå – i kampen mot dagens ungdomskriminalitet.
– Klasse har fortsatt stor betydning, men den har skiftet farge. Da er det veldig lett å bare snakke om hudfarge, og ikke klasse. Det blir sett som unnskyldninger og at det egentlig er kulturell bakgrunn som er forklaringen.
– Men ingen snakket om hudfarge eller at det var kulturelt betinget at det ble så mye trøbbel på Tveita, at det var fordi vi var norske. Jeg skal ikke overforenkle det, men nå snakkes det mye om hudfarge, sier Johansen.