Saken oppsummert
- Mandag er det planlagt en viktig telefonsamtale mellom den amerikanske presidenten Donald Trump og den russiske presidenten Vladimir Putin.
- Eksperter mener det er positivt at samtalen finner sted.
- Det store spørsmålet er om Trump vil legge press på Putin for å få på plass en våpenhvile og på sikt en fredsavtale. Det kan avgjøre krigens utfall, ifølge ekspertene.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
Det pågår et høyt politisk spill om krigen i Ukraina.
– Det legges ned veldig mye arbeid i svært mange land for å få en slutt på krigen. Det som kommer ut i media, er bare toppen av isfjellet, sier Kåre R. Aas, som var Norges ambassadør til USA fra 2013 til 2020.
Mandag kan bli en viktig dag. Da er det planlagt en telefonsamtale mellom den amerikanske og den russiske presidenten, rapporter CNN.
Strategien til Donald Trump under samtalen vil være helt avgjørende for utfallet av krigen, mener eksperter.
Første gang på lenge
Trump bekrefter at samtalen skal finne sted.
«Temaet for samtalen vil være å stoppe blodbadet som dreper, i gjennomsnitt, flere enn 5000 russiske og ukrainske soldater i uken, skrev han på egen plattform Truth Social lørdag.
I tillegg vil handel være et tema, ifølge meldingen.
Aas viser til at det har vært samtaler mellom de to presidentene siden Trump ble innsatt i januar. Det er imidlertid første gang på lenge at en slik samtale kunngjøres offentlig på forhånd, ifølge han.

– En direkte kontakt mellom Trump og Putin, er veldig bra. Det vil være viktig å se hva som kommer ut av samtalen og hvilke signaler de sender i etterkant, sier Aas.
Håper på innrømmelser
Aas håper følgende kan komme ut av samtalene:
– Vi får håpe at Trump kan presse Putin til å komme med noen innrømmelser om Ukraina, ikke bare stille krav. I tillegg er det viktig å bestemme hvem som kan garantere for Ukrainas sikkerhet i fremtiden, både ved en våpenhvile og en varig fred, sier han.

Karsten Friis ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener også at mye vil avhenge av Trump under samtalen.
– Det mest interessante vil være om han er villig til å legge noe som helst press på Putin. Om ikke han gjør det, vil krigen bare fortsette, sier han.
Lederne fra Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Polen har uttrykt at de vil snakke med Trump før samtalen med Putin, melder Reuters.
– Hvor sannsynlig er det at Trump vil legge press på Putin?
– Europeerne forsøker å kommunisere med Trump før samtalen, men så langt har han aldri gjort det og knapt truet med det. Så jeg er skeptisk, sier Friis.

Møttes ansikt til ansikt
Fredag møttes representanter fra Russland og Ukraina til samtaler ansikt til ansikt i Istanbul i Tyrkia. Det er første gang de to landene har møttes til direkte samtaler på tre år.
– Møtet var viktig i den forstand at de kom sammen og satt rundt samme bord. I tillegg ble de enige om å utveksle krigsfanger, så det kom noe konkret ut av det, sier Aas.
Russland og Ukraina ble enige om å utveksle 1000 krigsfanger.

Aas viser til at USA i lengre tid har presset partene for å få til en våpenhvile.
– At Ukraina og Russland møtes fysisk, som er de viktigste partene i denne konflikten, er bedre enn at USA forsøker å ordne opp alene.
Han mener mandagens telefonsamtale skjer i forlengelsen av fredagens møte.
Dette øker sannsynligheten
Trump tror ikke at det vil være mulig å få til et gjennombrudd for fredssamtaler før han og Putin har snakket sammen.
«Jeg tror ikke det skjer noe, enten du liker det eller ikke, før han og jeg tar en prat», sa han til reportere tidligere i uken.

Den tidligere diplomaten understreker også hvor viktig USAs rolle er.
– Jo lenger Trump er engasjert, jo større er sannsynligheten for en våpenhvile og på sikt en fredsavtale. Hvis ikke USA lener seg tungt på Russland, vil vi bare se en videreføring av krigen, sier Aas.
I etterkant av samtalen sier Trump at han også vil snakke med president Volodymyr Zelenskyj og flere medlemmer av Nato.
«Forhåpentligvis vil det være en produktiv dag, inngås en våpenhvile og denne svært voldelige krigen – en krig som aldri skulle ha skjedd – vil ta slutt», skrev Trump lørdag.
– Begynner å bli utålmodig
Finlands president mener at Trump er i ferd med å miste tålmodigheten.
– Hvis vi skal oppsummere det, kan vi si at Zelenskyj er tålmodig, mens president Trump begynner å bli utålmodig, men i riktig retning, altså mot Russland, sa Alexander Stubb ifølge The Guardian.
Det inntrykket har også Aas.
– Trump er veldig utålmodig, og han har sagt at han skal få plass en våpenhvile innen kort tid. Derfor har jeg også vanskelig for å se for meg at dette vil trekke ut i lang tid, sier han.

Samtidig understreker han at en potensiell våpenhvile eller fredsløsning ikke bare kan tilgodese Russland.
– Det må ligge en løsning på bordet som Zelenskyj også kan stille seg bak, og som er til gode for Ukraina og den ukrainske befolkningen.
Kreml talsperson Dmitry Peskov har også bekreftet at forberedelsene er i gang før telefonsamtalen mellom de to topplederne. Utover dette har Russland vært ordknappe om samtalen.