– Det er en veldig alvorlig utvikling

2 hours ago 2



Skyggebarna:

Høyre etterlyser mer handling fra regjeringen. Astri Aas-Hansen (Ap) sier nå at ungdomskriminalitet er blant hennes topprioriteringer som justisminister.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
BEKYMRET: Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) ser med uro på utviklingen innenfor ungdomskriminalitet. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 18.05.2025 22:16

Saken oppsummert

  • TV 2s avsløring viser at 20 unge står bak 1298 saker i politiets register. Den yngste på bare 13 år.
  • Høyre foreslår å gjøre det lettere for politiet å ilegge oppholdsforbud med fotlenke for å hindre gjentatt ungdomskriminalitet.
  • Regjeringen mener politiet har nødvendige hjemler til dette, men er åpen for å se på endringer for å gjøre det enda enklere.
  • Justisminister Astri Aas-Hansen har tro på at én-til-én oppfølging vil ha effekt. Dette prøves nå ut i Oslo. I tillegg har de nylig bevilget penger til en ny tjeneste som skal gjøre det lettere å fjerne krenkende videor fra nett.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Det gjør veldig sterkt inntrykk, sier justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen.

Hun sikter til TV 2s avsløring om ungdomskriminalitet som ble publisert søndag. Den avdekker at:

  • De 20 ungdommene med flest saker i politiets registre ved årsskifte, er oppført med totalt 1298 saker. Her er de enten siktet, mistenkt eller dømt.
  •  Det dreier seg blant annet om drapsforsøk, narkotikalovbrudd og grove ran.
  • Ungdommene er i snitt 15,95 år. Den yngste er 13 år, og har allerede rukket å pådra seg 41 saker i politiets register.

– Det er en veldig alvorlig utvikling som vi har sett siden 2015; De blir yngre, det blir mer alvorlig kriminalitet og gjentatt kriminalitet, sier Aas-Hansen.

Hun understreker at de aller fleste ungdommene våre er lovlydige.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
TIDLIGERE DOMMER: Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap). Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– De gjengangerne vi har er få, men utfører alvorlig kriminalitet. Det er veldig bekymringsfullt, og det er også grunnen til at det har svært høy prioritet her i Justisdepartementet, og også i regjeringen, sier Aas-Hansen.

Å bekjempe ungdomskriminalitet er nå på hennes «topp tre-liste» som justisminister.

Oppretter ny tjeneste

I mange av sakene til de mest aktive ungdomskriminelle er ofrene selv barn. Flere voldsepisoder er filmet av gjerningspersonene selv.

– Som tidligere dommer vet jeg hvilken enorm tilleggsbelastning det er for de barna og ungdommene som utsettes for det, sier Aas-Hansen.

Nylig satte regjeringen av 2,5 millioner til å opprette en ny tjeneste som kan bistå barn og unge med å få slettet videoer som er spredt ulovlig på internett. 

– Har fått herje fritt

Også Høyres statsministerkandidat mener TV 2s funn er opprørende og gjør sterkt inntrykk.

– Det er oppriktig vondt å se hvordan enkeltmennesker har fått herje fritt, og utsette andre barn for denne typen traumatiserende og fæle handlinger, sier Høyre-leder Erna Solberg.

 Per Haugen / TV 2
FÅR VONDT: Høyres statsministerkandidat, Erna Solberg. Foto: Per Haugen / TV 2

– Skal være trygt

Forrige søndag kunne TV 2 fortelle om to av guttene på listen som til sammen er registrert med 90 saker.

De hadde begge fått flere oppholdsforbud som ble brutt. Oppholdsforbud er når politiet sier at det er forbudt for en person å oppholde seg et spesielt sted.

– Sånn skal vi ikke ha det i Norge, sier Høyre-lederen, og utdyper:

– Det skal være trygt for barn og unge i Norge å bevege seg rundt i lokalsamfunnet, uansett hvilke klær de går med, eller om de har på seg telefon, AirPods eller andre verdisaker.

Hun etterlyser handling fra regjeringen.

– Regjeringen prater utrolig mye om disse tingene, men de gjør veldig lite, mener Høyre-lederen.

Oppholdsforbud med fotlenke

Solberg mener det må bli enklere å ilegge ungdommer oppholdsforbud, og med strengere rammer.

– Når folk bortvises, må politiet ha mulighet til å kontrollere dette ved hjelp av fotlenker, sier hun.

 Per Haugen / TV 2
VIL HA MER FOTLENKE: Høyre etterlyser flere fullmakter til politiet for å hindre at ungdom bryter oppholdsforbud. Foto: Per Haugen / TV 2

I dag kan politiet ilegge oppholdsforbud for ungdommer i opptil et halvt år. Hvis oppholdsforbudet kombineres med et besøksforbud, kan de også sette fotlenke på ungdommen. 

Å gjøre dette enda enklere er ikke øverst på prioriteringslisten til justisministeren.

– Politiet har hjemler til dette i dag. Så er spørsmålet om det er måter å gjøre dette mer smidig på, eller om en kan ha bedre kontroll. Det ser vi gjerne på, sier Aas-Hansen. 

Forteller om vakuum

Politiet som jobber med forebygging av ungdomskriminalitet i Oslo mener det er et vakuum mellom barnet er inne på en barnevernsinstitusjon og en fengselsplass.

– Vi ser at det fører til at enkelte ungdommer begår ny og alvorlig kriminalitet i den perioden, forteller Jane Bechmann Dahl som er leder for forebyggende i Oslo-politiet. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
HAR TRO PÅ BEDRING: Astri Aas-Hansen mener én-til-én-oppfølging vil ha god effekt på å bekjempe ungdomskriminalitet. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Aas-Hansen håper et ferskt tiltak kan være til hjelp for politiet.

Nå bevilger vi penger til én-til-én oppfølging av ungdom som begår gjentatt kriminalitet. Det har effekt, mener Aas-Hansen.

Read Entire Article