Ingen dekning ved skade på trening

4 hours ago 2



Ansatte i akuttetatene forskjellsbehandles. Når de trener på skarpe oppdrag, er det bare politifolk som dekkes av yrkesskadeordningen.

 Erlend A. Sørbø / TV 2
FORSKJELLSBEHANDLING: Lisa Wergeland, kjent som Ambulisa fra Instagram. Foto: Erlend A. Sørbø / TV 2

Publisert 18.05.2025 21:34

De er ofte på samme åsted. De risikerer liv og helse både på jobb og trening, for eksempel under såkalte PLIVO-øvelser, situasjoner med pågående livstruende vold. 

Men brannfolk og ambulansearbeiderne på samme øvelse som politiet må ta regningen selv, dersom de blir skadet under trening. 

– Vi sitter inne i bilen sammen med pasienten når bilene dras fra hverandre etter trafikkulykker, så jeg vil absolutt påstå at vi tar høy risiko. Og jeg syns vi fortjener å være godt dekket av forsikringen, sier Lisa Wergeland, kjent på Instagram som «Ambulisa», med over 25.000 følgere.

Øver ikke på ekte

Kollega Kristina Eriksen fra Tromsø, som var sentral i reality-dokumentarserien «113» er helt enig. At ambulansepersonell på trening ikke dekkes av yrkesskadeforsikringsordningen gir dårligere trening, mener hun.

 Erlend A. Sørbø / TV 2

– Det kan hende at man tar ikke de løftene man burde gjøre. Flere ønsker ikke å delta på øvelser. Og noen unngår å komme på øvelser. Noen gjør  også mindre når man er på øvelser. Det er ikke er bra, for man må trene for å bli god og ha det i fingerspissene. Det skal jo ikke være sånn, sier Eriksen.

Heller ikke heltene fra den populære TV 2-serien «Toll» har rett på yrkesskadeerstatning etter skader på trening. 

Men trene må de. 

– Vi er pålagt minimum 20 timer i året for å trene på arrestasjonsteknikk. Og hvis vi ikke oppnår de 20 timene, så får vi ikke lov å jobbe her. Når vi møter krakilske personer, så må vi kunne teknikkene. Og det er ikke så lett, så vi må trene mye, sier Steffen Eriksen, som jobber som toller på Oslo lufthavn, Gardermoen.

– Vi kvier oss for å trene, for vi skader oss. Og det må vi betale selv, og det er jo ikke bra. 

Martine Jensen, også hun kjent fra samme TV-serie, innrømmer at hun ikke våger å gi alt under øvelser.

– Dette er trening som jeg er pålagt i arbeidstida, men jeg får ingen dekning hvis uhellet først er ute. Det er veldig kjipt, både for meg og for alle mine kollegaer, sier Jensen.

 Erlend A. Sørbø / TV 2

Ber om unntak

Lederen i Norsk Tollerforbund, Karin Tanderø Schaug, forteller at situasjonen nå er så alvorlig at Tolletaten selv har sendt et brev til Finansdepartementet og bedt om unntak fra økonomiinstruksen til Staten. 

I brevet ber de om å få tegne sin egen forsikring for de ansatte i påvente av en endring i lovverket på lik linje med det kriminalomsorgen og politiet har.

 Erlend A. Sørbø / TV 2
IKKE DEKKET: Toller Steffen Eriksen fra TV-serien «Toll» på TV 2. Foto: Erlend A. Sørbø / TV 2

– Det viser alvoret i dette, og at etaten selv ønsker å finne en løsning. For dette er en kjempeutfordring, sier Tanderø Schaug.

Nå får Stortinget anledning til å gjøre noe med saken. SV har foreslått en rekke endringer i reglene om yrkesskadeerstatning, blant annet at alle i akuttetatene får dekning under øvelser.

Saken skal etter planen behandles 27. mai

Krever lovendring

Arbeidstakerorganisasjonen YS, som organiserer mange ambulanse- og tollarbeidere, håper nå flertallet på Stortinget vedtar forslaget.

– Mange partier har skjønt at nå må det endring til. Nå er det opp til Arbeiderpartiet og Høyre å sørge for at dette kommer på plass, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud til TV 2. 

Da politiet fikk sin særlov om yrkesskadedekning på trening, påpekte Ap, SV og Sp på Stortinget at vedtaket ville medføre en forskjellsbehandling innen akuttetatene. Men så langt er det altså bare fengselsbetjenter og politi som har full yrkesskadedekning for skader som skjer under øvelser.

Read Entire Article