På lørdag gikk den årlige sangkonkurransen Eurovision av stabelen.
I etterkant har det igjen blusset opp en debatt om European Broadcasting Union (EBU) sitt ansvar.
Israel fikk andreplass og en svært høy poengsum, blant annet ti poeng fra den norske folkejuryen. Dette har skapt sterke reaksjoner i sosiale medier.
Konkurransens fans og flere tilskuere melder på sosiale medier at EBU må utestenge Israel fra konkurransen.
– Må ta grep
Morten Thomassen, president i den norske MGP-klubben, sier seg enig i at EBU må ta grep og gjøre endringer.
– Israel kommer nærmere og nærmere en seier og skulle det skje, har EBU og Eurovision et stort problem. Det er bedre å finne en løsning nå enn når det skjer.

Under Israel sin opptreden viser en video fra TikTok at tilskuere buet, ropte og viste det palestinske flagget.
Mange i kommentarfeltet undrer om Israel sin andreplass var et resultat av en musikalsk avgjørelse, et uttrykk for sympati, eller en politisk markering.
Etter at Russland invaderte Ukraina i 2022 ble landet utestengt fra konkurransen. De har derfor stått over sangfesten ved fire anledninger.

«Hvordan er Israel bedre enn Russland? Å ja, riktig – selskapet deres har vært en hovedsponsor av Eurovision i årevis», er det en som skriver.
«Eurovision har bare et propaganda-show nå», skriver en annen.
– Utfordrer konseptet
Håkon Røssum, sjef for fansiden Eurovision Norway, syns det er vanskelig å se for seg hvordan EBU skal løse dette.

– Hvis EBU virkelig ønsker en upolitisk konkurranse, må de kanskje gå drastisk til verks og nekte alle land i aktive militære konflikter eller krig å delta. Det ville utelukke en rekke nasjoner, men det kan være den eneste konsekvente løsningen.
Røssum understreker at Eurovision alltid har vært preget av geopolitiske avstemninger, der naboland stemmer på hverandre – eller bevisst lar være, av politiske årsaker.

– Nå handler det ikke lenger bare om naboskap og vennskap. Konflikter som berører hele kontinentet setter sitt preg på konkurransen, og det utfordrer hele konseptet.
Så lenge EBU tillater at land i væpnede konflikter får delta, understreker Røssum at konkurransen også vil bli en arena for politiske ytringer og symbolsk støtte.
– Det handler ikke da bare om musikk, men også om hvem som får eierskap til fortellingen i en pågående konflikt.
Betalte reklame
Dagen etter Eurovision reagerer flere på sosiale medier på at de har sett markedsføring fra Israels side og spør seg om det kan ha bidratt til at deltakerlandet fikk mange stemmer. Flere forteller at det dukket opp reklame på YouTube hvor det ble oppfordret til å stemme på Israel.

– Jeg har ikke sett Eurovision på 20 år. Jeg har heller ikke sett noen videoklipp fra TV-programmet, så det er ingen grunn for at jeg skal få disse reklamene, skriver en på nettsamfunnet Reddit om reklamer han hevder han har fått opp .

Ifølge den norske presidenten i MGP-klubben, Morten Thomassen, var den israelske opptreden godt gjennomført. Men han bekrefter teorien om at kampanjen de bedrev i forkant trolig hadde effekt.
I Eurovision er det mulig å stemme 20 ganger, dette er noe Israels offisielle Instagram-konto oppfordrer følgerne deres til å gjøre.
Det israelske nyhetsnettstedet Ynet meldte i fjor at den israelske regjeringen også sto bak reklamekampanjen til Eden Golan, som representerte landet i 2024.
Ulik målgruppe
Hilde Henriksen Waage er professor i historie på Universitetet i Oslo. Hun mener at det er viktig for Israel å vise seg frem for europeerne og situasjonen de befinner seg i, med full krig.
Professoren peker på at for dem så kan de høye stemmetallene bli tolket som internasjonal støtte.
– Publikummet som ser på Eurovision ser i første rekke på dette som en sangkonkurranse, og for de som da stemmer er det ikke noe moralsk dilemma å stemme fram et land som gjennomfører en så grusom krig.

Hun legger til at publikummet som stemmer på sangkonkurransen ikke nødvendigvis er det samme publikummet som er politisk aktive og demonstrerer for at krigen skal slutte.
TV 2 har søndag forsøkt å få en kommentar fra EBU om kritikken. De har så langt ikke kommentert saken.