Demonfrykt hos barn:
Både FNs barnekonvensjon, straffeloven og barneloven gjør det forbudt å påføre barn frykt. Redd Barna ber skoler og helsevesen om å ta grep.
Publisert 17.11.2024 21:50
Både Barneombudet og Redd Barna går nå ut og gjør det klart at det er lovbrudd å få barn til å føle frykt ved å true med Satan, demoner og evig fortapelse.
– Dette aksepterer vi ikke, sier barneombud Mina Gerhardsen, og legger til at vi må være mer årvåkne for å fange opp signaler om barn man burde være bekymret for.
Ensom og hard oppvekst
Hvor mange barn dette gjelder, er umulig å vite. Men i de ulike menighetene i Norge med sterkt fokus på trusselen fra mørke krefter, demoner og Satan vokser barn opp med dette som en virkelighetsforståelse.
En av dem som gjorde det, er Nataniel Marstrander. Han ble født inn i menigheten Sannhetens ord bibelsenter i Slemmestad i 2001.
Som barn følte Marstrander på skam og frykt. I menigheten han vokste opp i lærte han at alle som var utenfor var onde og syndige. Han fikk ikke lov til å delta i bursdager eller å spille fotball med de andre barna.
Det var ikke lett for en 7-8-åring.
– Man skjønner veldig tidlig at for andre barn er det normalt å være sammen med andre og drive med idrett, se TV og leke. Vi ble presset til å lese bibelen fra perm til perm og leve med strenge regler. Det var en ensom, rar og hard oppvekst, sier Marstrander til TV 2.
Livredd
Men verst var kanskje frykten. Frykten for Satan.
– Både Gud og helvete var skummelt. Vi lærte at telefonen eller venner kunne være djevelens verktøy. Livet etter døden var enten paradis eller total lidelse og fordervelse i all evighet.
Marstrander sier han var livredd for å gjøre det han egentlig hadde lyst til.
Stine Sofies stiftelse ble først opprettet for å motarbeide fysisk vold mot barn, men har også erfaring med flere tilfeller av barn fra lukkede religiøse miljøer. Psykologspesialist Stian Tobiassen i stiftelsen sier at disse barna åpenbart er blitt skadelidende.
– Vår erfaring er at skadene for mange barn som vokser opp i slike miljøer er store. Når man skaper en historie om at verden utenfor er farlig. I redsel for å bli besmittet av samfunnet utenfor, blir man mer isolert. Denne formen for manipulasjon vil over tid ha en klart negativ innvirkning på barns helse og utvikling, sier Tobiassen.
– Redselen for å gjøre eller tenke feil får større plass, og barnet innordner seg i økende grad trossamfunnets autoriteter. Når denne underordningen gjøres av frykt og redsel, og ikke av fri vilje, er det skadelig for barnet, sier psykologen.
Å skape frykt hos barn på denne måten, kan defineres som overgrep, i følge Redd Barna.
– Alle barn har rett til beskyttelse mot skadelig innhold. Hvis voksne utsetter barn for skremmende forestillinger, som å si at «du kommer til helvete hvis du gjør sånn og sånn» eller lignende, kan dette være skadelig for barnet. På den måten kan man si at dette er en form for psykisk vold, sier seksjonsleder Thale Skybak i Redd Barna.
Det norske lovverket fremhever barns vern tydelig.
I barnelovens § 30 står det:
«Barnet må ikke bli utsatt for vold eller på annet vis bli behandlet slik at den fysiske eller psykiske helsen blir utsatt for skade eller fare. (…) Bruk av vold og skremmende eller plagsom atferd eller annen hensynsløs atferd overfor barnet er forbudt.»
Demoner på skolen
Også i Straffelovens § 282, om vold i nære relasjoner, står det at man ved å bruke trusler, tvang eller frihetsberøvelse vil man risikere fengselsstraff.
Norge har i tillegg sluttet seg til FNs barnekonvensjon.
– Vi har underskrevet barnekonvensjonen som gir oss klare forpliktelser til å beskytte barn. Barn skal oppleve trygghet og omsorg. Barn som opplever frykt, opplever ikke trygghet og omsorg, sier barneombud Mina Gerhardsen.
I dokumentarserien «Under Guds øye» forteller også Hedda, som vokste opp i menigheten Sannhetens ord bibelsenter, om advarslene om å bli smittet av demoner når hun var utenfor menigheten. Som da hun var på skolen:
– Vi måtte ikke besmittes av verden, vi måtte holde oss rene. Vi skulle ikke ha med andre å gjøre, så jeg stod mye alene i en krok i friminuttene da jeg var seks-sju år gammel, forteller hun.
Grunnloven
Psykologspesialist Stian Tobiassen viser både til barnekonvensjonen og Grunnlovens § 104. Denne grunnlovsbestemmelsen slår fast at et barn har krav på respekt for dets menneskeverd. Her står det blant annet:
«Barn har rett til vern om sin personlige integritet. Statens myndigheter skal legge forholdene til rette for barnets utvikling, herunder sikre at barnet får den nødvendige økonomiske, sosiale og helsemessige trygghet, fortrinnsvis i egen familie».
– Negativ sosial kontroll er en form for psykisk vold som omfattes av disse bestemmelsene, og som myndighetene har en plikt til å sette inn tiltak for å beskytte barn mot. Felles for dem som utsettes for denne typen kontroll er at det handler om frihetsbegrensinger som kan bryte med norsk lov, sier Tobiassen.
Religionsfrihet er også for barna
Bekymringer om barnas vern i menigheten Sannhetens ord bibelsenter har flere ganger blitt meldt inn til myndighetene, og behandlet både hos barnevernet og hos statsforvalteren. Dette har ikke fått noen konsekvenser.
Retten til fri religionsutøvelse står sterkt i Norge, og er forankret både i FNs menneskerettighetserklæring av 1948 og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.
Men dette kan snus til et argument for barnets vern og frihet, også i lukkede religiøse miljøer.
– En rettighet som kan bli brutt er nemlig barnets rett til religionsfrihet. Selv om denne retten i enkelte miljøer er å anse som illusorisk, har barn likevel rett til tankefrihet og til å utrykke sine selvstendige meninger, påpeker Tobiassen i Stine Sofies stiftelse.
Barneombudet og Redd Barna sier at varslingsinstituttet er det verktøyet samfunnet har, og ber nå alle som kan komme i kontakt med utsatt barn som er i slike religiøse miljøer, og å skjerpe årvåkenheten.
– Voksne som møter barn på skolen, i barnehagen eller hos helsesykepleier må også kjenne til barns rettigheter, og de må også vite hva de skal gjøre når de er bekymret for et barn, sier Thale Skybak i Redd Barna.