Wall Street endte ned etter «dobbelt» rentekutt

22 hours ago 7


Den amerikanske sentralbanken kutter renten 0,5 prosentpoeng. Markedene var først positive, men etter pressekonferansen vinglet Wall Street voldsomt.

Dette er New York-børsen. Foto: SPENCER PLATT / AFP / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Kortversjonen

Onsdag kveld klokken 20 kom beskjeden investorene hadde ventet på. Den amerikanske sentralbanken (Fed) kuttet styringsrenten med et halvt prosentpoeng.

Det vil si et dobbelt rentekutt.

Før kuttet ble annonsert lå New York-indeksene nokså flatt for dagen, men da kuttet ble annonsert spratt de fort opp.

Da sentralbanksjef Jerome Powell inntok talerstolen var det god stemning, men underveis falt indeksene tilbake. Etter pressekonferansen vingler indeksene mellom pluss og minus.

Under pressekonferansen sa blant annet sentralbanksjefen Jerome Powell at de neppe har noe hastverk med å få rentene ned igjen. Like etter falt indeksene på Wall Street, mens statsrentene gikk opp.

– Det er mulig man hadde håpet et mer aggressivt syn på kuttene som kommer, sier sjefstrateg Eric Bruce i Nordea Wealth Management etter pressekonferansen.

Etter pressekonferansen fortsatte indeksene å svinge mellom minus og pluss.

Slik endte dagen for de største indeksene på Wall Street onsdag:

  • Nasdaq endte ned 0,31 prosent
  • S&P 500 endte ned 0,29 prosent
  • Dow Jones endte ned 0,25 prosent

Tirsdag endte de tre store indeksene i USA relativt flatt.

Kronen styrket seg mot dollar umiddelbart etter rentenyheten, men også denne har mer eller mindre forduftet under pressekonferansen.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets tror bakgrunnen for at banken kutter såpass mye ligger i det amerikanske arbeidsmarkedet.

– Jeg tror ikke Fed tar et halvt prosentpoeng nå fordi det er vettskremt for økonomien. Det er et svakere arbeidsmarked som er bakgrunnen, sier Magnussen.

Peker på lavere prisvekst

I sin begrunnelse viser banken til at den økonomiske aktiviteten fortsetter å vokse i solid tempo, og at inflasjonen er mer under kontroll enn tidligere.

«Veksten i antallet nye jobber har bremset opp, og arbeidsledigheten har økt men er fortsatt lav. Inflasjonen har beveget seg videre mot komiteens mål på to prosent, men er fortsatt noe høy», skriver banken i meldingen.

Ett av medlemmene i rentekomiteen var uenig med avgjørelsen, og ønsket i stedet et mindre kutt på 0,25 prosentpoeng, opplyser Federal Reserve.

Rentesettingen fremover vil avhenge av den økonomiske utviklingen, inkludert arbeidsledigheten, utsiktene for inflasjonen og den internasjonale utviklingen, opplyser komiteen.

Les også

Demokrater ber om «trippelkutt» i USA

Read Entire Article