Tror du den norske oljealderen snart er slutt? Glem det, ifølge Equinor-sjef Anders Opedal.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
På en pressekonferanse under oljemessen ONS mandag morgen la han og konserndirektør Kjetil Hove frem selskapets planer for fremtiden.
Equinor lar seg ikke stanse av klimaaktivister og aksjonærer som stiller spørsmål ved selskapets klimaplaner.
Opedal fastholder Equinors planer for et høyt aktivitetsnivå, og vil fortsette å utnytte infrastrukturen på sokkelen.
– Vi kan bygge på det for å skape mer verdier. Det vil bli store ringvirkninger for leverandørindustrien og samfunnet, sier Opedal.
Equinors mål er å opprettholde produksjonen av olje og gass fra norsk sokkel rundt dagens nivåer i minst ti år til.
Samtidig skal selskapets utslipp kuttes i tråd med Paris-avtalen.
– Vi har et mål om å opprettholde dagens produksjonsnivå på rundt 1,2 millioner fat per dag mot 2035, sier Equinors sjef for norsk sokkel, Kjetil Hove.
Equinor-toppene understreker at olje og gass fra norsk sokkel er viktig for Europas energisikkerhet; at det skaper store verdier og gir langsiktige arbeidsplasser og ringvirkninger.
I fjor hadde Equinor en produksjon på norsk sokkel på 1,37 millioner fat pr. dag. Den ventes om lag uendret i 2024.
Les også
Olje og gass: Full fart kan gi «ekstra oljefond»
Skal investere 60–70 mrd. årlig
Equinor er største energileverandør til Europa. Selskapet mener at norsk gass er viktig for å opprettholde europeisk industri og energi til husholdninger.
På en pressekonferanse mandag signaliserer selskapet at det skal investere mellom 60–70 milliarder kroner årlig på norsk sokkel.
– Vi har sagt 60–70 milliarder årlig. Det er nivået vi har vært på. Vi er opptatt av å ha stabile investeringer på sokkelen, sier Hove.
Pengene skal gå til leting, nye prosjekter og nye brønner for økt utvinning fra felt i drift.
Samtidig skal Equinor halvere sine norske utslipp innen 2030 for å ivareta konkurransekraften sin gjennom energiomstillingen.
Equinor skal bore 20–30 letebrønner på norsk sokkel hvert år frem mot 2035, ifølge Hove.
– Vi kartlegger sokkelen på ny, sier han.
Samlede investeringer i norsk olje- og gassbransje er anslått til 257 milliarder kroner i år og 240 milliarder kroner neste år, ifølge Statistisk sentralbyrå.
I februar lovet Equinor årlige investeringer på om lag seks milliarder dollar i året på norsk sokkel frem mot 2035. Dette skulle særlig gå til fire områder:
- å gjennomføre besluttede olje- og gassprosjekter
- modne frem og ta investeringsbeslutninger på ikke-sanksjonerte prosjekter
- øke utvinningen fra eksisterende felt
- utvikle funn som ligger nær eksisterende felt og infrastruktur
Vi kommer tilbake med mer.
Les også
Equinor lover stabil olje- og gassproduksjon
Les også
Equinor-ansatt fronter oljeaksjon: – Bekymret for barna mine
Trenger mye kraft fra land
Ifølge Equinor-sjefen er det å elektrifisere produksjonen på stadig flere plattformer selskapets viktigste bidrag for å få ned utslippene.
Elektrifisering betyr at dagens tunge utslipp av CO₂ fra kraftverkene som driver produksjonen på plattformene, blir skiftet ut med strøm fra land.
Dette har vært kritisert fordi det vil kunne bidra til høyere strømpriser for norske husholdninger. I tillegg har også landbasert industri behov for strøm for å kutte utslipp og skape nye arbeidsplasser.
– For å sikre langsiktig verdiskaping fra feltene og sikre at de ikke stenger for tidlig er elektrifisering viktig, for verdiskaping og for å sikre å nå klimamålene for Norge, sier Opedal.
Han håper at det er mulig å få bygget ut mer kraft.
– Det som er viktig nå er å finne løsninger sammen med myndighetene for hvordan vi finner den kraften, sier Equinor-sjefen.
Ifølge konsernsjefen er den gjennomsnittlige tilbakebetalingstiden på Equinors prosjektportefølje under utbygging på 1,5 år.
I februar sa selskapet at disse prosjektene i snitt er lønnsomme ved en oljepris på under 35 dollar fatet.