Vil forby budkrig i leiemarkedet: – Betaler blodpris for bitte små leiligheter

1 month ago 9


Margit Martinsen i Miljøpartiet de grønne (MDG) ønsker å forby budrunder på leieboliger, for å bremse oppgangen i leieprisene. Leieboerforeningen mener forslaget kun blir symbolpolitikk.

Margit Martinsen, nestleder i Oslo MDG, kaller budrunder i leiemarkedet for unødvendig, og mener det må forbys. Foto: Javad Parsa / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Når utleiere har budkrig ender det med at unge voksne, gjerne folk som er desperate, betaler blodpris for bitte små leiligheter med dårlige fasiliteter, sier Margit Martinsen.

Hun er nestleder i Oslo MDG, og stiller til Stortinget neste år.

Forslaget om å forby budrunder i leiemarkedet er ikke formelt vedtatt i partiet, men Martinsen har foreslått tiltaket til programkomiteen i MDG.

– Prisveksten i leiemarkedet har vært voldsom allerede, men den presses enda mer oppover av at folk er desperate etter å finne en plass å bo. Dette er en utvikling som må stoppes før det blir for ille.

Les på E24+

Flere kupper før visning: – Viktig å være klar over dette

Martinsen mener derfor at budkrig på leieboliger må forbys gjennom å gjøre endringer i Husleieloven. I dag er det ingenting i lovverket som sier at det er ulovlig å føre budrunde på leiepriser.

Martinsen mener at denne lovendringen vil være en løsning som kan være enkel å gjennomføre.

– Jeg har tro på at andre partier vil være med på dette, for jeg antar at de aller fleste politikere ser hvilken situasjon unge voksne befinner seg i, sier hun.

– Unødvendig

En ny rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse (SØA) viser at det nå blir stadig færre sekundærboliger i hele landet. I Norge totalt sett er det nå 5.219 færre sekundærboliger enn det var for fem år siden.

Leieprisene har allerede steget til rekordnivåer, og ventes å stige videre fremover. Et brennhett leiemarked har gjort at studenter bare har råd til halvparten av leieboligene i de store byene.

Margit Martinsen i MDG mener at det haster å få på plass et forbud mot budrunder på leiemarkedet i de store byene.

– Dette forslaget vil ikke løse problemene i leiemarkedet, men det vil forebygge at ting blir verre, sier hun.

Les også

Indeks: Studenter har råd til halvparten av leieboligene

Hun kaller budrunder på utleiemarkedet for en «uting», da MDG-politikeren mener at leieprisene allerede er altfor høye som de er.

– Jeg skjønner at utleiere gjerne vil tjene så mye som mulig, men i en situasjon der det står om tak over hodet for studenter og andre utsatte grupper, så bør man holde seg for god til å holde budrunder. Det er rett og slett unødvendig. Det er lønnsomt nok fra før å leie ut bolig.

– Utleiere kan heller heve prisene før de legger ut boligen for leie, for det har de fullt rom for i Husleieloven. Budkrig er å utnytte desperate folk, fortsetter Martinsen.

Som andre tiltak ønsker MDG å innføre upersonlig boplikt i Oslo, slik at ferieboliger og andre boliger som står tomme må leies ut når eier ikke er der selv. Samtidig ønsker partiet å gjøre det vanskeligere å bruke bolig som et investeringsobjekt, og generelt sett styrke rettighetene til leietagerne.

Daglig leder i Leieboerforeningen Anne-Rita Andal mener at det trengs kraftigere tiltak for å løse problemene i leiemarkedet. Foto: Kirsten Randers-Pehrson

Marked ute av balanse

Anne-Rita Andal, daglig leder i Leieboerforeningen, sier at de har sett tendensene til budrunder i leiemarkedet, men at de ikke kjenner til omfanget av det.

Leieboerforeningen er imot budrunder, og mener det er et tegn på at leiemarkedet er ute av balanse.

– Jeg skjønner at dette er et forslag med gode intensjoner, men jeg tror ikke at et forbud mot budrunder vil gi noen store utslag i leiemarkedet. Vi tror ikke at dette er veldig vanlig, og at det forekommer oftest i sommermånedene, når presset i markedet er høyest, sier Andal.

Andal mener at et forbud bare blir symbolpolitikk, og at det trengs kraftigere tiltak.

– Generelt så er tiden inne for å gjøre noe med leiemarkedet, på leietagernes premisser.

I tillegg til at det bygges nok utleie- og studentboliger, ønsker Leieboerforeningen at det gjøres flere ting i leiemarkedet, deriblant innføring av upersonlig boplikt og en gjennomgang av Airbnb-reglene. Forslaget til Martinsen i MDG trenger ikke vies altfor mye oppmerksomhet, mener Anne-Rita Andal.

– En ny og balansert husleielov er på trappene, noe vi skal være glade for. Når man ser hvor mye motstand husleielovutvalgets forslag har møtt, så tro jeg ikke vi skal komme med flere forslag nå, sier hun.

Les også

Eva (21) var på over 20 visninger: – Det har vært litt brutalt

Les også

Venstre vil senke egenkapitalkravet ved boligkjøp

Read Entire Article