Vil bygge ny kraftlinje i vest

1 month ago 28


Statnett bygger mye nett for tiden. Nå foreslår de en linje som åpner for økt kraftforbruk hos Hydro og Norsun i Sogn.

Dette bildet er fra Hydro Aluminiums anlegg i Årdal. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Norsk Hydro

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Nettutbyggeren anbefaler å styrke nettet fra Sogndal til Øvre Årdal, ifølge en melding.

I Indre Sogn har industrikjempen Norsk Hydro og solcelleselskapet Norsun bedt om å få øke sitt forbruk.

Det vil kreve oppgradering av kraftnettet.

– I dag er Indre Sogn forbundet til hovedstrømnettet med kun én ledning. Det er derfor ikke kapasitet til hverken mer forbruk eller produksjon, sier Harris Utne, direktør for regionale planer sør og vest i Statnett.

Les også

Statnett vil sette fart: – Norge har dårlig tid

Investerer 150 milliarder

Kraftlinjen i Indre Sogn er bare ett av mange prosjekter som nettutbyggeren Statnett planlegger i forbindelse med nye industrisatsinger og det grønne skiftet.

Selskapet har planer om å investere 150 milliarder i nettet de neste ti årene, og har omtalt sine planer i en rekke områdeplaner.

Dette er noen av E24s saker om disse planene:

Dette bildet er fra Norsun i Årdal i 2019. Foto: Christian Blom / NTB

210 prosjekter

Mange nettprosjekter er under utbygging og planlegging. Statnett holder for tiden på med hele 210 større og mindre pågående prosjekter.

  • Tidligere har E24 blant annet omtalt Statnetts planer om en ny milliard-kraftlinje fra Sørlandet til industrien i Grenland. Dette er også knyttet til kommende havvindutbygginger
  • I fjor godkjente regjeringen en milliard-kraftlinje mellom Blåfalli og Gismarvik på Vestlandet, for å kunne øke lokalt strømforbruk
  • Rundt hovedstaden bygges det ut nett, som jordkabelen på strekningen Sogn-Ulven. Nylig avgjorde regjeringen at en planlagt kraftforbindelse mellom Bærum og Oslo skal bygges med jordkabel
  • Statnett har en viktig rolle i regjeringens kraftløft i nord. Det skal blant annet bygges en kraftlinje fra Skaidi i Vest-Finnmark til Lebesby i Øst-Finnmark

Kan doble kraftforbruket

Kraftsystemet i området rundt Hydro og Norsun i Årdal er ikke dimensjonert for de innmeldte behovene, ifølge Statnett.

– Hydro Aluminium i Årdal planlegger å øke kraftforbruket for å redusere CO₂-utslipp fra dagens aluminiumsproduksjon samt at de vurderer mulighetene for å utvide produksjonen uten nye utslipp, sier Utne.

– Norsun er en norsk produsent av solceller som ønsker å utvide sin produksjon. Dagens kraftsystem i Indre Sogn er ikke dimensjonert for en så stor forbruksvekst, sier han.

Slik ser kraftnettet ut i Indre Sogn. Det går kun én kraftlinje på 300 kilovolt inn til Indre Sogn, hvor Hydro står for mye av kraftforbruket. Selskapet er derfor sårbart for eventuelle feil i nettet. Foto: Statnett

Det er mye kraftproduksjon i det aktuelle området, med en samlet kapasitet på rundt 1.500 MW og middelproduksjon på 5,3 TWh per år. Det er planlagt enda mer kraftproduksjon i området, men nettet mangler kapasitet.

Kraftforbruket i Indre Sogn er beregnet å gå fra 400 megawatt (MW) til 800 MW hvis ulike planer blir gjennomført, ifølge Statnett.

Med en kapasitet på 800 MW kan det hentes ut maksimalt syv terawattimer (TWh) strøm per år, men det reelle forbruket kan være mindre. Norges totale strømforbruk var i fjor på 136 TWh.

Anbefaler ny linje Sogndal-Øvre Årdal

Den 3. september sendte Statnett en utredning til regjeringen om hvilken løsning selskapet ønsker å gå for i Indre Sogn.

Selskapet har vurdert fire ulike konsepter, men anbefaler en ny kraftlinje fra Sogndal til Øvre Årdal.

Kraftlinjen ventes å koste mellom 2,7 milliarder og 5,1 milliarder kroner. Den skal ha en spenning på minst 300 kilovolt og vil bli minst 20 kilometer lang.

Denne løsningen gir mest kapasitet til nytt forbruk og har en mye kortere linje, ifølge Statnett. Blant alternativene er en ny kraftledning mot Borgund og Aurland eller mot Borgund, Hemsedal og Gol, opplyser selskapet.

Disse andre alternativene anslås å koste henholdsvis 4,3–7 milliarder kroner og 4,2–6,9 milliarder kroner.

Det foreslåtte alternativet kan bygges i ulike traseer. Ifølge Statnett innebærer de billigste alternativene store areal- og miljøvirkninger. Det lengste og dyreste er å bygge langs dagens ledning, men dette er også mest skånsomt.

Utredningen fra Statnett skal nå på høring. Energidepartementet vil deretter gi en uttalelse, og så kan Statnett sende inn melding til NVE om prosjektet.

Det vil bli holdt et informasjonsmøte om saken i Øvre Årdal den 17. september.

Les også

Tror flere enn Bærum vil ha strømkabel: – Et kjempedårlig signal

Les også

Frykter nye strømprisområder: – Et skrekkscenario

Read Entire Article