Vi trenger størst mulig åpenhet om lobbyisme

4 months ago 42


 Bilde fra serien House of Cards. Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters / NTB

Husker du Remy Danton i serien House of Cards på Netflix?

  • Carine Smith Ihenacho

    Carine Smith Ihenacho

    Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

E24s faste spaltister skriver jevnlig og gir uttrykk for sine egne holdninger.

Karakteren, glitrende spilt av Mahershala Ali, var en høyt skattet medarbeider for seriens hovedperson, maktpolitikeren Frank Underwood, men meldte etter hvert overgang til det fiktive lobbyselskapet Glendon Hill, som jobbet for det like fiktive gasselskapet SanCorp.

I serien forsøker SanCorp å påvirke lovgiverne i Washington DC, og ikke alt av den virksomheten tåler dagens lys. Det er store summer som er involvert. Blant annet støtter SanCorp Underwood økonomisk, og forventer å få igjen støtte for sine synspunkter politisk.

Lover, regler og reguleringer som vedtas av politikere og myndigheter kan ha store konsekvenser for bedrifter og bransjer. Ofte kan det stå mye på spill når beslutninger skal tas om reguleringer av bransjer og rammebetingelser for selskaper.

Remy Danton får en viktig rolle i de første sesongene av House of Cards, men jeg skal forlate serien her og bevege meg over i det virkelige (lobby) livet. House of Cards er fiksjon, men påvirkningsarbeid og lobbyvirksomhet fra selskaper mot myndigheter og lovgivere er på ingen måte fiktivt; det er høyst reelt og nødvendig.

 Skuespiller Mahershala Ali. Foto: Richard Shotwell / AP / NTB

Som en stor eier av selskaper over hele verden ser vi dette på nært hold nærmest daglig. Nasjonale og internasjonale reguleringer og rammebetingelser er viktig for selskapene vi eier. Bare tenk på energi, klima, og ikke minst kunstig intelligens.

Hvorfor sier jeg at påvirkning og lobbyvirksomhet er nødvendig? Kanskje har dette fått et litt ufortjent rykte, blant annet gjennom filmer og TV-serier. Denne aktiviteten behøver slett ikke å dreie seg om mer eller mindre snuskete virksomhet, slik som det fremstilles i House of Cards. Selskaper og bransjeorganisasjoner er viktige leverandører av informasjon, kunnskap og meninger for dem som beslutter politiske rammebetingelser for ulike markeder og sektorer. At selskaper skal kunne gi innspill til politikere på hvordan beslutninger som omhandler dem faktisk fungerer i praksis, er viktig for velfungerende markeder.

Fenomenet lobbyvirksomhet i seg selv er det altså ikke noe galt med. Men det er viktig at det foregår på en åpen og ansvarlig måte.

Det å skulle regne ut hvor mye penger som er involvert i lobbyvirksomhet er en vanskelig øvelse, men ifølge nettstedet Opensecret ble det brukt 4,2 milliarder amerikanske dollar på denne typen virksomhet i USA i 2023. I Brussel, EUs hovedstad, regner man med at 651 selskaper i 2022 brukte mer enn 113 millioner euro på lobbyvirksomhet.

Les på E24+

Det er noe med Kamala

La meg bare slå fast med en gang at vi i Oljefondet ikke har noen synspunkter på hvordan ting foregår i Norge. Vi er utelukkende investert i utenlandske selskaper og vårt fokus er derfor på disse selskapene, hvor vi forsøker å påvirke dem slik at de driver best mulig, på en ansvarlig måte. En eventuell diskusjon om lobbyvirksomhet og påvirkning i Norge får noen andre ta seg av.

Overnasjonalt forsøker man å lage felles standarder og retningslinjer gjennom organer som for eksempel OECD. Frem til nå har det vært mye søkelys på klimarelatert lobbying, men vi opplever at det i større og større grad er et ønske om å finne standarder som også dekker selskapers lobbyvirksomhet på tvers av temaer. Noen nærmest universelle prinsipper for åpenhet og ansvarlighet i påvirkningsarbeid.

G20-landene, de største økonomiene i verden, og OECD har oppdatert sine prinsipper for selskapsstyring, blant annet om påvirkningsarbeid og lobbyvirksomhet. Dette er et arbeid vi i Oljefondet støtter opp om, og noe vi tar opp når vi møter selskaper og andre aktører.

Vi ønsker at selskapene viser størst mulig åpenhet rundt hva og hvem de forsøker å påvirke. På den måten kan vi også se om det er sammenheng mellom selskapenes liv og lære. Sier de noe offentlig for så å gjøre noe helt annet i sitt påvirkningsarbeid? Hvor bevisste er selskapene egentlig på hvordan ulike bransjeorganisasjoner de er medlem av jobber? Vi ønsker at påvirkningsarbeidet som et selskap utøver, enten selv eller gjennom andre, skal støtte opp om selskapets uttalte strategi og bidra til selskapets målsettinger.

Les på E24+

Hvem er redd for Donald J. Trump?

For å ta et eksempel, så forventer Oljefondet at selskapene vi eier skal sette seg konkrete mål for klimaarbeidet sitt. Selskaper som setter seg slike mål, men samtidig, direkte eller indirekte, jobber imot effektiv regulering som bidrar til å nå målene i Parisavtalen, møter ikke våre forventninger.

Et viktig verktøy for fondet som eier i selskaper er å stemme på generalforsamlinger. Så langt i 2024 har vi stemt på 76 ulike aksjonærforslag om å bedre åpenheten og transparensen rundt selskapene sitt påvirkningsarbeid.

Og vi ser at selskaper har blitt mer opptatt av dette. Microsoft, Pfizer, Barclays, Shell og andre har de siste årene gjort mye for å være mer åpne om hvordan de jobber med dette. Enkelte selskaper har begynt å undersøke nøyere hva bransjeorganisasjonene de er medlem av eller støtter, faktisk gjør av påvirkningsarbeid, og hvor godt dette stemmer overens med selskapenes egne strategier. Dette er en utvikling vi som investor ønsker velkommen og gjerne vil se mer av.

Oljefondets synspunkter på disse problemstillingene har vi nå valgt å publisere på nettsidene våre. Hvis du synes det høres spennende ut, vil jeg anbefale deg å ta en titt.

Dette er E24s faste spaltister

Alle spaltene kan leses her.

  • Sophia Adampour

    Sophia Adampour er grunnlegger av teknologihuben Verse. Skriver først og fremst om teknologi.

  • Ine Marie Eriksen Søreide

    Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Høyre). Tidligere forsvarsminister og utenriksminister.

  • Carine Smith Ihenacho

    Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management, populært kalt Oljefondet.

  • Espen Barth Eide

    Utenriksminister (Ap). Tidligere klima- og miljøminister.

  • Ishita Barua

    Lege med PhD i KI i medisin, forfatter og gründer i Livv Health

  • Asle Toje

    Utenrikspolitisk kommentator og forsker.

  • Mathias Fischer

    Daglig leder i Initiativ Vest. Tidligere journalist og politiker.

  • Lina Strandvåg Nagell

    Leder for Prosjekter og EU-Politikk ved Bellonas Brussel-kontor. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • George Riekeles

    Assisterende direktør ved den Brussel-baserte tenketanken European Policy Center (EPC). Før dette var han blant annet diplomatisk rådgiver for EUs sjefforhandler under Brexit. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • Johan Andresen

    Styreleder og investor i Ferd-konsernet, med et ekstra engasjement for sosialt entreprenørskap.

  • Bettina Banoun

    Advokat, dr.juris. og partner i Wiersholm. Også medlem av Skatteutvalget.

  • Martin Schütt

    Gründer og daglig leder i Askeladden & Co.

Read Entire Article