Venter prisvekst etter travel måned: – Aldri hatt flere visninger

1 month ago 14


Uken byr på boligtall for det som skal ha vært en rekordtravel august. Meglerne sliter med å finne nok tid til visninger, forteller Privatmegler-topp Grethe Meier.

 Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, melder om full trøkk på visningsfronten. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Onsdag presenterer Eiendom Norge boligprisstatistikken for august.

Måneden som nå tilbakelegges har vært brennhet for meglerne, skal man tro Privatmegleren og DNB Eiendom.

– Meglerne sier de har problemer med å finne nok ledige kvelder og helger for å holde alle visningene, sier Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, til E24.

Hun sier de aldri har hatt så mange visninger som de har hatt de to siste helgene i august. Volumet hos Privatmegleren er foreløpig opp 15 prosent målt mot samme måned i fjor, sier Meier.

Noe lignende rapporteres fra DNB Eiendom.

– Det har aldri blitt lagt ut flere boliger i en august-måned, og antall boligsalg ligger helt opp mot toppårene, sier Renate Sørestrand-Hansen, administrerende direktør i DNB Eiendom, i en pressemelding.

Se kalender for den kommende uken nederst i artikkelen.

Les på E24+

Prisjeger-kontroversen: – Ikke nok å rive opp avtalen

– Kommer til å fortsatt se høy aktivitet

Prisstatistikken ventes å speile den hete stemningen. Meier i Privatmegleren tror på en sesongjustert oppgang i prisene og en nominell oppgang på mellom 0,5 og 1 prosent i august.

«DNB Eiendom spår en prisoppgang på 1,5 prosent nominelt for august», heter det i pressemeldingen fra DNB Eiendom.

– Det er storbyene, spesielt Oslo, Bergen og Stavanger, som drar opp veksten. Boliger selges stort sett rundt prisantydning rundt om i landet, men i pressområdene er det flere boliger som selges over, spesielt mindre sentrumsleiligheter, sier Sørestrand-Hansen i pressemeldingen.

 Denne uken får man vite hvor mye boligprisene steg i årets siste sommermåned. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Meier i Privatmegleren mener mange satt på gjerdet i 2023 i påvente av at renten skulle nå toppen. Nå som det signaliseres at renten etter hvert skal noe ned igjen, har folk hast med å kjøpe seg opp eller bytte bolig før prisene er ventet å skyte fart til neste år.

– Jeg tror vi kommer til å fortsatt se høy aktivitet utover høsten. Vi kommer ikke til å se et like kraftig fall som vanlig, sier Meier.

Les på E24+

Sjefen legger ikke merke til innsatsen min

Dette bidrar til veksten

Makroøkonom i Handelsbanken, Karine Alsvik, tror den sesongjusterte veksten ender på 0,3 prosent.

– Siden boligprisene alltid stiger i august, innebærer det at vi ser for oss en nominell boligprisvekst på om lag 1,4 prosent, sier hun.

 Makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken mener arbeidsmarkedstallene fra USA som kommer på fredag vil være veldig viktige for hva Fed foretar seg ved rentemøtet senere i måneden. Foto: Cornelius Poppe/NTB for E24

Meglerhuset DNB Markets deler synet om at boligprisene steg i august, og forventer en sesongjustert oppgang på 0,4 prosent fra juli.

Seniorøkonom i DNB Markets, Kyrre Aamdal, peker på lav arbeidsledighet, økt kjøpekraft og befolkningsvekst som faktorer som bidrar til økt etterspørsel etter boliger.

– Samtidig er tilbudssiden hemmet av laber aktivitet i nyboligsalg og -bygging. Dette tror vi kommer til å bidra til videre boligprisvekst gjennom resten av året, justert for sesongmessige svingninger, sier Aamdal.

Dobbelt eller enkelt?

I tillegg til norske boligpriser legges det frem flere nøkkeltall for hvordan det står til med den amerikanske økonomien.

«Månedens viktigste tall», nonfarm payrolls, som viser hvor mange jobber som ble skapt utenfor landbruket den foregående måneden, blir lagt frem fredag.

Søndag ettermiddag viser estimater hentet av Bloomberg at ekspertene tror det ble skapt 165.000 jobber utenfor landbruket i august.

Da den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell holdt sin tale på Jackson Hole-symposiet for kort tid siden, antydet han at omfanget av rentekuttene fremover avhenger av økonomiske data.

Etter talen pekte flere på at tallene som blir presentert nå på fredag kommer til å spille en avgjørende rolle for hvorvidt det blir et dobbeltdobbeltDet er mest vanlig at sentralbanker øker eller senker renten med 0,25 prosent av gangen. Dette omtales derfor som et enkelt kutt, mens 0,5 prosentpoeng kalles dobbelt kutt. eller enkelt rentekutt i september.

Les på E24+

Er dyrtiden over?

– Vil potensielt avgjøre

Markedet har allerede priset inn rentekutt i september. I skrivende stund er det 30 prosent sjanse for dobbelt og 70 prosent sjanse for et enkelt kutt, ifølge verktøyet CME Fed Watch. Overvekten har svingt de siste ukene.

Arbeidsmarkedstallene overrasket negativt i juli. Dette var med på å skape frykt for at USA var på vei inn i en resesjon, noe som sendte aksjemarkedene i hele verden kraftig ned i en periode.

Siden den gangen har det kommet flere nøkkeltall som viser at tilstanden i den amerikanske økonomien ikke er så verst likevel, og troen på dobbelt rentekutt har i takt med det falt noe tilbake.

– Hvis arbeidsmarkedsrapporten denne uken overrasker negativt igjen, er det veldig kort vei til at markedet oppfatter at Fed er på hælene, og dermed priser inn dobbelt rentekutt igjen, sier Alsvik i Handelsbanken.

– Inflasjonen i USA er nå under kontroll, og nettopp derfor er Fed nå mye mer opptatt av situasjonen i arbeidsmarkedet. De ønsker ikke at det skal kjøle seg ytterligere ned nå. Tallene på fredag er noe av den siste informasjonen Fed tar med seg inn i rentemøtet i september, og vil potensielt avgjøre størrelsen på rentekuttet, sier Alsvik.

Read Entire Article