Vårgrønn om flytende havvind: – Burde se nøyere på tallene

1 month ago 41


Vårgrønn skal få 270 øre kilowattimen for et flytende havvindprosjekt i Storbritannia. – Tenker at det er en riktig pris, sier Vårgrønn-sjef Stephen Bull.

Dette er et bilde av det flytende havvindanlegget Hywind Tampen i Nordsjøen. Staten har ambisjoner om mer flytende havvind, men etter nylige auksjoner i Frankrike og Storbritannia er det usikkerhet rundt hva slike anlegg vil koste. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Tirsdag fikk Vårgrønn og partneren Flotation Energy tilslag i en britisk fornybarauksjon med det flytende havvindprosjektet Green Volt.

– Det er kjempegøy. Utrolig spennende, særlig for et selskap som etablerte seg for bare fire år siden. Dette er banebrytende, sier Vårgrønn-sjef Stephen Bull til E24.

Vårgrønn-sjef Stephen Bull. Foto: Harald Pettersen

Selskapene krevde en garantert strømprisgarantert strømprisBudet var på 139 pund per megawattime i 2012-priser, som tilsvarer 194,5 pund i dagens verdi, eller rundt 270 øre per kilowattime. Kontraktsprisen skal inflasjonsjusteres frem til bygging og gjennom hele kontraktsperioden på 15 år som tilsvarer om lag 2,70 kroner kilowattimen. Garantien skal gjelde for en andel på 400 megawatt av det flytende havvindprosjektet Green Volt på 560 megawatt på britisk sokkel.

– Jeg tenker at det er en riktig pris for flytende havvind, som bygges ut langt fra land, sier Bull.

Det formelle budet var på 139 pund per megawattime, mens regjeringens tak var på 174 pund per megawattime.

– Så det ligger godt under, sier Bull.

Les også

Støtter skotsk flytende havvind: – Har kommet langt

– Burde se på tallene en gang til

Den norske regjeringen la nylig frem tall for kostnadene på flytende havvind. Bull mener det kan være grunn til å regne på disse tallene igjen.

Regjeringen anslo nylig i en høringen høringhøringen handler om en støtteordning for flytende havvind i områdene Vestavind B og F, som inkluderer området Utsira Nord at flytende havvind koster 124 øre kilowattimen over prosjektets levetid, inkludert nettilkobling.

– Hva tenker du om det?

– Helt ærlig så tror jeg de norske myndighetene burde se på de tallene en gang til. Spørsmålet er om de klarer å prise inn kostnadene riktig for blant annet nettilkobling. Man må nok gjøre et grundigere arbeid, sier Bull.

Han peker på at utbyggere og leverandørindustri deltar i en internasjonal konkurranse, og vil satse der prisene er høyest.

– Hvis man ønsker en satsing, så burde man se nøyere på disse tallene, sier Bull.

Les også

Norske vinnere i rekordstor britisk fornybar-auksjon

– Kostnadsnivået er høyt

Havvindbransjen venter nå på at Norge skal sette i gang sin første runde for flytende havvind i Utsira Nord-området, trolig i 2025.

Havvinddirektør Jon Evang i bransjeorganisasjonen Fornybar Norge vil ikke si om Norge kan ha undervurdert kostnadene ved flytende havvind.

Havvinddirektør Jon Evang i bransjeorganisasjonen Fornybar Norge. Foto: Fornybar Norge

– Jeg vil ikke spekulere på hva som er den riktige prisen nå rett før høringsfristen, sier Evang.

Han håper at den norske regjeringen ikke setter sitt pristak for lavt i kommende auksjoner. I fjor førte et altfor lavt tak til at ingen ga bud på havvind i en britisk auksjon. Siden økte britene taket mye.

– Regjeringen må lage et tak for den konkurransen som er tilstrekkelig høyt, slik at vi får mange deltagere og kan få kostnadene ned. Det er noe vi kan lære av britene, sier Evang.

– Vi kan også lære av Norges auksjon for bunnfast havvind, der det bare var to deltagere med fordi taket var så lavt, sier han.

– Regjeringen satte først et tak på 66 øre kilowattimen for bunnfast havvind. Etter hvert vant Ventyr auksjonen med et bud på 115 øre. Kan dette bli nok en bom?

– Jeg vil ikke spekulere i det. Men det er et ganske stort utfallsrom for hvor kontraktsprisen lander i den kommende auksjonen på Utsira Nord, sier Evang.

Lavere bud i Frankrike

Utfallet av den britiske auksjonen skiller seg fra en fransk auksjon nylig.

Der var vinnerbudet for et flytende havvindprosjekt på bare 86 euro per megawattime (om lag én krone kilowattimen). I dette tilfellet tok imidlertid den franske staten regningen for nettilkoblingen.

– Den britiske auksjonen gir et litt annet bilde av kostnadene for flytende havvind enn den franske, men det er likevel vanskelig å sammenligne dette med kommende prosjekter på Utsira Nord, sier Evang.

– Utsira Nord ligger blant annet mye nærmere land enn prosjektet i Storbritannia, og dette vil også påvirke kostnadene, sier han.

Les også

Venter bedring innen havvind: – Kostnadene har stabilisert seg

– Veldig bra

Statssekretær Astrid Bergmål i Energidepartementet gratulerer Vårgrønn med å ha vunnet frem i den britiske konkurransen.

Statssekretær Astrid Bergmål i Energidepartmentet. Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er veldig bra at norske selskaper vinner kontrakter i utlandet. Det vil bidra til teknologiutvikling, kostnadsreduksjoner og mer kraft, sier Bergmål i et sitat sendt på e-post til E24.

Regjeringen planlegger utlysning av flytende havvindområder i 2025. Denne uken vil den også motta høringsinnspill på støttemodell og kostnadsanslag.

Bergmål kommenterer ikke nivået på regjeringens kostnadsanslag for flytende havvind, men påpeker at regjeringen er klar til å bla opp.

– I budsjettavtalen med SV ble regjeringen enig om å legge fram et ambisiøst støtteprogram for flytende havvind på minst 35 milliarder kroner i statsbudsjettet for 2025, sier hun.

Les også

Regjeringen og SV er enige om revidert nasjonalbudsjett

Tror på fallende priser

Kostnadene i havvindbransjen var en stund stigende, men Vårgrønn-sjefen ser tegn til bedring.

– Vi ser i alle fall at trenden går nedover igjen, sier Bull.

Han peker på at vinnerbudene i de britiske auksjonene for bunnfast havvind over tid har falt fra 150 pund per megawattime til rundt 50 pund per megawattime (i 2012-pund).

Han tror at også flytende havvind vil bli billigere over tid.

– Vi regner med at vi kan komme ned i priser på rundt 60–80 euro per megawattime etter hvert. Men dette avhenger blant annet av turbiner og avstand fra land og mange andre faktorer, sier han.

Dette tilsvarer 70–94 øre kilowattimen.

Read Entire Article