VAR har gjort dommerne mye mer nøyaktige

5 months ago 51


Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Agder - les mer.

Publikum har sterke meninger om VAR. Her fra Rosenborg–Lillestrøm på Lerkendal søndag. Kampen ble avbrutt på grunn av protester. (Foto: Ole Martin Wold, NTB)

Ødelegger VAR flyten i en fotballkamp? Nei, mener fotballforskere: – VAR fungerer, og vil bare bli bedre, sier de.

Innføring av VAR har økt nøyaktigheten i dommeravgjørelser fra 92.1 prosent til 98.3 prosent. Det er en stor forbedring.

I Norge ble VAR innført i eliteserien i 2023. Forsker Per Thomas Byrkjedal og professor Bjørn Tore Johansen har sett nærmere på effekten.

– De aller fleste kampene i Norge der VAR ble brukt, førte ikke til noen forsinkelse. Det viser at teknologien fungerer som den skal, og den vil bare bli bedre. Det som foreløpig tar mest tid, er situasjoner der dommeren må sjekke flere kameravinkler, sier professor Bjørn Tore Johansen.

Professor Bjørn Tore Johansen har funnet ut hvor mye ekstra tid det tar å bruke VAR. (Foto: UiA)

Jo flere vinkler, jo lengre tid

Forskerne analyserte alle de 1662 tilfellene der VAR ble brukt i den norske eliteserien. De aller fleste gangene VAR ble brukt, støttet den dommernes avgjørelse, og den forsinket heller ikke kampen.

Men når VAR vil noe annet enn dommerne, tar det lengre tid.

55 ganger førte VAR til at dommerens avgjørelse ble omgjort. 25 av sakene var rene faktasjekker, for eksempel om det var offside eller ikke. I snitt forsinket disse spillet med 48 sekunder.

30 av sakene krevde nærmere ettersyn av dommere, og flere kameravinkler måtte sjekkes. I snitt førte disse situasjonene til 2 minutter og 2 sekunders forsinkelse.

Ventet åtte minutter

Én av disse kampene, Odd mot Vålerenga i juli 2023, påvirker statistikken mye. Her var det et tilfelle hvor dommerne brukte åtte minutter på en VAR-situasjon. Dette er mye mer tidsbruk enn resten av disse avgjørelsene.

– Det dreide seg om en offsidesituasjon. Men avgjørelsen ble riktig til slutt, og det er viktig. Intensjonen med å ta VAR i bruk er å gjøre fotballen mer korrekt og dermed mer rettferdig. Resultatene våre viser at det fungerer, sier Johansen.

Mange fotballfans misliker sterkt videoassistert dømming, eller VAR. (Foto: Artem Gusev, Wikimedia Commons)

En del av spillet

VAR er langt fra den første teknologiske nyvinningen i fotball. Mållinjeteknologi ble innført etter kontroversielle situasjoner i VM i 2010 og EM i 2012. Spesielt en VM-kamp mellom England og Tyskland, der Frank Lampard fikk underkjent et mål der ballen var en halvmeter innenfor mållinjen.

– I dag er det ingen som tenker på at denne teknologien er der, den er bare en del av spillet. Slik tror jeg VAR vil bli etter hvert, fordi teknologien blir bedre. Den tilpasses etter forskjellige situasjoner. Så lenge dommerens skjønn ivaretas, tror jeg dette vil gjøre fotballen bedre, sier Johansen.

Hører hva dommeren diskuterer

Han ser allerede muligheter for nyvinninger i VAR-bruken i Norge. Johansen tror dette vil gjøre VAR-situasjonene mer publikumsvennlige.

– I enkelte Sky Sports-sendinger offentliggjøres dialogen som dommerne har med VAR-panelet. Da får publikum høre hva som vurderes og hva som blir pekt på. Dermed bygges det en forståelse. Det tror jeg blir neste steg i Norge, sier Johansen.

Forskning har vist at høyprofilerte lag oftere får dommerfordeler sammenlignet med mindre kjente lag. Der kan VAR spille en sentral rolle.

– Dommere er mennesker og åpne for å bli påvirket. Det er noe annet å ha Ronaldo oppe i fjeset til dommeren enn en ukjent spiller. Her har vi allerede sett at VAR har ført til mer rettferdige avgjørelser, slik som i årets EM-kamp mellom Georgia og Portugal. Der ble det dømt straffe til fordel for Georgia på grunn av VAR. Det tror jeg ikke ville skjedd uten, sier Johansen.

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article