USAs sentralbanksjef: – Tiden er inne for å justere pengepolitikken

1 month ago 32


Markedet følger spent med på hva Jerome Powell har å si.

Jerome Powell er på plass i Jackson Hole før talen. Foto: Ann Saphir / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Retningen er tydelig, og tidspunktet og tempoet for rentekutt vil avhenge av innkommende data, den utviklende økonomiske situasjonen og balansen mellom risikoer, sier den amerikanske sentralbanksjefens Jerome Powell i talen fredag ettermiddag norsk tid.

– Tiden er inne for å justere politikken, slår han fast.

Den amerikanske sentralbanksjefens tale holdes under den årlige Jackson Hole-konferansen i den lille landsbyen Jacson Hole i USA.

Talen følges tett av markedet som lurer på når, hvor fort og hvor mye den amerikanske styringsrenten skal kuttes.

Samtidig som han gikk på talerstolen ble talen publisert.

Kan bli dobbelt kutt

Det var på forhånd ventet at Powel skal signalisere at renten skal kuttes i september, men at han skal være noe mer vag på hvorvidt det kommer et enkelt eller dobbelt rentekutt og hvor mange rentekutt som kommer i år. Det skrev DNB Markets i sin morgenoppdatering.

Markedet har allerede priset inn hundre prosents sjanse for at renten kuttes i september. Det er også priset inn en viss sjanse for at det kommer et dobbelt rentekuttdobbelt rentekuttDet er mest vanlig at sentralbanker øker eller senker renten med 0,25 prosent av gangen. Dette omtales derfor som et enkelt kutt, mens 0,5 prosentpoeng kalles dobbelt kutt..

Troen på flere rentekutt fra den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), i år har økt i det siste. Prisveksten har roet seg videre og kommer stadig nærmere målet på to prosent, selv om den fortsatt ikke er helt der. Arbeidsledigheten har samtidig steget.

Resesjonsfrykt etter svake jobbtall var noe av bakgrunnen for børsuroen tidligere i august. Stemningen har vært lystigere i markedet igjen i etterkant.

I talen sa Powell at det er gode grunner til å tro at økonomien vil komme tilbake til 2 prosent inflasjon, samtidig som man opprettholder et sterkt arbeidsmarked. Sentralbanksjefen er tydelig på at de vil gjøre alt de kan for å støtte et sterkt arbeidsmarked.

Read Entire Article