Det amerikanske justisdepartementet saksøker eieren av skipet Dali, som krasjet inn i og ødela Francis Scott Key-broen i Baltimore.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- USA saksøker eierne av skipet Dali etter brokollapsen i Baltimore i mars.
- Regjeringen krever tilbakebetalt over 100 millioner dollar i kostnader.
- Saken bringes inn for en rett i delstaten Maryland.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Det kommer frem i en melding fra departementet onsdag.
Det var tidlig på morgenen 26. mars at skipet Dali forlot Baltimore havn, på vei mot Sri Lanka. På vei gjennom Fort McHenry-kanalen mistet skipet kraft flere ganger, før det støtte sammen med Francis Scott Key-broen.
Nå går USA til sak mot Grace Ocean and Synergy, som eier og driver skipet Dali. Saken skal føres for en rett i delstaten Maryland, der Baltimore ligger.
USAs regjering ber om å få dekket mer enn 100 millioner dollar i skader og kostnader som den har hatt i forbindelse med ulykken og det å få gjenopprettet tilgangen til havneområdet i Baltimore.
«Disse kostnadene bør de som eier og driver skipet ta, ikke amerikanske skattebetalere», sier Benjamin C. Mizer i det amerikanske justisdepartementet, ifølge en tale som er lagt ut på departementets nettsider.
Les også
Brokollaps i Baltimore: – Hjertene våre er knuste
Regjeringen vil også ha dekket kostnader knyttet til oljevernberedskap, siden det var fare for lekkasjer fra skipet etter ulykken.
Francis Scott Key-broen kollapset etter at skipet krasjet inn i den. Ulykken førte til seks «unødvendige og hjerteskjærende dødsfall», skriver justisdepartementet på sine egne nettsider.
I tillegg stanset trafikken til havneområdet i Baltimore, som er en av landets viktigste.
Mener ulykken kunne vært unngått
«Vår etterforskning pågår fortsatt. Men fra det vi allerede vet er det tydelig at denne ulykken var fullt mulig å unngå», sier Chetan A. Patil i det amerikanske justisdepartementet i en tale.
Han hevder at de elektriske og mekaniske systemene på Dali ikke var riktig oppsatt og vedlikeholdt, og at dette var et brudd på sikkerhetsreglene.
«Disse oppsettene gjorde at skipet mistet kraft, som førte til den påfølgende utstyrssvikten, som endte med at Dali traff en av pillarene på Francis Scott Key-broen og forårsaket at broen kollapset i Fort McHenry-kanalen», sier Patil.
Når en transformator feilet, skulle en annen ha tatt over. Men automatiseringen var blitt utkoblet, mener det amerikanske justisdepartementet.
«Siden kraften ikke kunne gjenopprettes, var det ingen måte å styre skipet på. Og problemer med Dalis anker og fremre thruster forhindret også forsøkene på å avverge katastrofen i siste liten», sier Patil.
Delstaten kan kreve bro-erstatning
USAs føderale regjering krever ikke erstatning for gjenoppbyggingen av broen.
«Siden staten Maryland bygde, eide, vedlikeholdt og drev broen, er det delstaten og ikke USA som kan søke kompensasjon for kostnadene ved å gjenoppbygge broen», sier Patil.
«Midler som delstaten kan få ut gjennom den juridiske prosessen vil bli brukt til å tilbakebetale føderale midler som brukes til å gjenoppbygge broen og motorveien», sier han.
Rundt 50.000 tonn stål, sement og asfalt måtte fjernes fra kanalen og fra skipet i etterkant av ulykken, ifølge den amerikanske regjeringen.
Etter omfattende arbeid kunne USA allerede 10. juni gjenåpne skipstrafikken til og fra havnen i Baltimore.