Uavhengige pris-sjekkere kastet ut av Kiwi: – Vi blir ofret i spillet

2 months ago 25


Nettsiden «Enhver» har engasjert advokat John Christian Elden mot dagligvaregiganten. Konkurransetilsynet er usikre på hvor grensene skal gå for prissammenligning i dagligvarebransjen.

Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det at vi har betydning for prissamarbeid, er sludder og vas. Vi blir ofret i dette spillet.

Det sier daglig leder Truls Lea i nettsiden Enhver.no, som hver uke sammenligner prisnivå og tilbud hos norske dagligvareaktører.

Mandag varslet Kiwi at de ville stenge ute prisjegere fra konkurrerende dagligvarekjeder.

Det rammet også Leas bedrift. Ansatte i Enhver.no ble gitt et brev, og bedt om å forlate butikken da de var ute for å sjekke priser mandag morgen. Bakgrunnen er at Konkurransetilsynet har slått hardt ned på dagligvarekjedenes prissamarbeid, hvor de sender egne prisjegere til hverandres butikker. Tilsynet har delt ut milliardbøter til kjedene, og pålagt dem å stoppe virksomheten.

Samtlige av kjedene har vært svært kritiske til pålegget, og anker saken.

Lea mener det rammer forbrukerne at også de blir dratt med i dragsuget. Han opplyser at kjeden ukentlig sjekker mellom 50 og 70 varer.

Truls Lea

Daglig leder i Enhver.no

– Kiwi vet godt om oss. At de plutselig skal late som at vi har noe med dette å gjøre, synes jeg er merkelig. Hvis dette fortsetter, vil det ikke være mulig for forbrukerne å sjekke priser, sier Lea.

Han forteller at de har tatt kontakt med både Konkurransetilsynet og Kiwi om saken. De varsler rettslige skritt mot Kiwi, og har hyret advokat John Christian Elden til å representere dem.

Dette brevet møtte de uavhengige prisjegerne i Enhver.no mandag. Foto: Skjermdump

Norgesgruppen vil kaste ut alle

Konserndirektør for kommunikasjon Stein Rømmerud i Norgesgruppen, forteller at de har oppfattet pålegget som at de skal kaste ut alle som sjekker pris i deres butikker.

Norgesgruppen eier både Kiwi, Joker, Spar og Meny.

– Har ikke tilsynet vært mest opptatt av at dere skal nekte andre butikkers prisjegere adgang?

– Vi har spurt spesifikt om det, og de understreker at vi skal bortvise kunder som sjekker pris.

– Så hvis jeg ser for lenge på prisen på pasta, må dere kaste meg ut?

– Hvis noen går og åpenbart bare sjekker priser, skal de bortvises. Vi kan la dem gjøre det, men på eget ansvar.

Stein Rømmerud i Norgesgruppen

Konserndirektør for kommunikasjon i Norgesgruppen.

– Gjelder det også for avisenes matbørser?

– Folk som sjekker pris, får et brev av oss og beskjed om å forlate butikken. Har de spørsmål, må de ta det opp med Konkurransetilsynet. I møter med dem har de vært helt tydelige på at alle må skjæres over en kam, og bortvises fra butikken.

– Overdramatiserer dere dette for å presse Konkurransetilsynet til å endre mening i denne saken?

– Vi forholder oss til dialogen med Konkurransetilsynet, sier Rømmerud.

Han har ikke noen forklaring på hvorfor det utelukkende er Kiwi som har kastet ut uavhengige prisjegere, og forklarer at de ikke kan vite hva som er blitt formidlet til konkurrerende dagligvarebutikker i deres møter med tilsynet.

Rømmerud forteller at han ikke har hørt noe om at Enhver.no vil ta rettslige skritt mot dem, og har heller ingen kommentar til det.

Konkurransetilsynet: – Høres fremmed ut

Nestleder Magnus Friis Reitan i Konkurransetilsynets avdeling for mat, handel og helse, kjenner seg ikke igjen i Rømmeruds oppfatning om at alle prisjegere skal kastes ut av butikkene.

– Vi har forklart aktørene hva som er problemet, hvordan prisutvekslingen begrenser konkurransen, og hva som må til for at det skal opphøre, sier Reitan.

– Dere har sagt at alle prisjegere skal skjæres over en kam?

– Vi har ikke sagt at all prisregistrering alltid er forbudt. Prisregistrering fra tredjeparter kan også skje for å opplyse forbrukere. Vi har sagt at kjedene må gjøre det som er nødvendig for å få slutt på delingen av priser mellom kjedene, og at de selv må avgjøre hvordan de konkret og praktisk gjør det i butikkene sine, sier Reitan.

Magnus Friis Reitan

Nestleder i Konkurransetilsynets avdeling for mat, handel og helse

Kjedene har altså ikke fått klare retningslinjer på hva de skal gjøre.

Reitan er i utgangspunktet positiv til at kjedene tar grep.

– Ønsker ikke Konkurransetilsynet at forbrukerne skal ha tilgang på noen form for prisinformasjon?

– Nå skal ikke jeg direktebehandle en sak om en tredjepart med deg. Men tilsynet har tidligere vært negative til en prisportal, fordi det ville ført til økt informasjon mellom kjedene. Med slike tredjeparter blir det en vurdering om man greier å opplyse forbrukerne på en måte som styrker konkurransen, istedenfor å svekke den gjennom å øke informasjonsflyten mellom kjedene.

Reitan mener hvor mange priser som sammenlignes, samt hvor hyppig de oppdateres, spiller inn på om det virker negativt på konkurransen. Tilsynet har ingen eksakte retningslinjer for uavhengige prisjegere.

– Vedtaket om prisdeling retter seg ikke mot tredjeparter. Dersom dette kommer på vårt bord, og vi ser at vi kan spille en rolle i dette, vil vi se på det. Men det blir en sak mellom oss og bedriftene det gjelder, sier Reitan.

Read Entire Article