TV-anmeldelse «Vokteren»: Kjendisfjols til fjells

3 weeks ago 10


«Vokteren»

Norsk reality/kjendis-konkurranse i 24 deler

Premiere på TV 2 fredag 13. september kl. 22:10 og 23:10

Deltagere: Anders Hoff, Simen Velle, Robin Hofset, Desta Marie Beeder, Marna Haugen, Johannes Joner, Silje Sandmæl, Truls Torp, Fritz Aanes, Anny Isabella Øvrehus, Charlotte Frogner, Hilde Lyrån, Trude Vasstrand og Sebastian Solberg

Programleder: Helene Olafsen

Deltager Fritz Aanes (45) har noen beroligende ord til den som måtte frykte at TV 2s nye kjendiskonkurranse-fredagssatsing (puh!), «Vokteren», skulle være noe originalt eller nytt eller noe man ikke har sett før:

«Jeg tipper det blir en miks av ‘Forræder’, ‘Paradise Hotel’, ‘Ex on the Beach’, ’71 grader nord’ og ‘Kompani Lauritzen’», sier den lett henslengte bryte-treneren til kamera tidlig i den første episoden.

Ingen dumming, denne Aanes. Rett nok er det lite klining, sex og flatfyll å glede seg til, à la «Pærra» og «Ex». I hvert fall ikke i de to episodene som er blitt tilgjengeliggjort for VG. (Det er lov å håpe). Men utover det er antagelsen hans på merket.

 Haakon Lundkvist / TV 2HAR SETT PÅ TV FØR: Fritz Aanes i «Vokteren». Foto: Haakon Lundkvist / TV 2

«Vokteren» er konkurranse-reality i den norske fjellheimen, et «sosialt spill» der 14 kjendiser skal løse oppgaver, gjøre ting de ikke har gjort før, vise hva som bor i dem og alt det der de alltid holder på med når de er på TV.

Ja, og så dolke hverandre i ryggen på nedrigste vis, selvsagt.

Virkelig, virkelig, virkelig ikke noe nytt, med andre ord. Men mange vil da heller ikke ha noe som er så fryktelig nytt på en fredagskveld i september.

Dømt ut fra de to første timene er «Vokteren» et sikkert kort. Vi er ikke verdensmestre i alt i Norge. Men vi kan lage kjendiskonkurranser og realityprogram.

Rundt 80 prosent av kjendis-reservene vi sitter på i dette landet er allerede ringrever i denna bransjen. Og de som ikke har vært med før – vel, de har sett programmene, og vet hvilke roller de skal fylle.

 Haakon Lundkvist / TV 2ALLE TIDERS BESSFAR: Johannes Joner i «Vokteren». Foto: Haakon Lundkvist / TV 2

Skuespiller og regissør Johannes Joner (65) er med for å være alles favoritt-bessfar. Robin Hofset (33) er med for å være den slu, konspiratoriske gameren. «Innholdsskaperen» Sebastian Solberg (33) er invitert for å spille den urbane tåpen som stiller til fjelltur i dressko. For eksempel.

Når disse bryter med type, og evner å «vise nye sider ved seg selv», blir vi begeistret, og får mot bedre vitende lyst til å følge «Vokteren» hele veien til fjellets topp.

Fjellet er Stetind i Narvik, 1391 meter over havet. De 14 brave kjendisenes oppgave er å bestige det, i løpet av 14 dager, og å løse en haug oppgaver og forsere en haug hindre på vei opp.

Den som stikker kjepper i hjulene for de rødkinnede kjendisene, er «Vokteren» som gir programmet dets navn. Et «mytisk» fillefrans-fjellspøkelse hvis håndlanger er programleder Helene Olafsen. (Som for øvrig er lite på skjermen, og må jobbe hardt for å fremstå som morsk).

 Haakon Lundkvist / TV 2FYRBØTER I HELVETE: Helene Olafsen er programleder i «Vokteren». Foto: Haakon Lundkvist / TV 2

Ved velkomst får hver og en av kjendisene 150 000 kroner, til sammen 2.1 millioner, som de blir bedt om å pakke i sine respektive snippsekker. Om de oppfører seg dårlig, og kaster turkameratene sine til hudene, kan premien bli deres.

Silje Sandmæl (45) er den første som grafser til seg kronene. «Dette er gøy!», hviner hun henrykt. Hun er ikke forbrukerøkonom for ingenting.

Så legger de i samlet flokk ut på topptur. Og «de» er, foruten de allerede nevnte:

Trude Vasstrand (59, «TV-profil»), Truls Torp (24, «dødser»), Hilde Lyrån (61, skuespiller), Charlotte Frogner (43, skuespiller), Desta Marie Beeder (36, programleder), Marna Haugen (42, blogger og eks-komikerfrue), Simen Velle (23, Fpu-leder med gode kontakter i First House og allround alfahann) og Anny Isabella Øvrehus (25, influencer).

KAN FIRST HOUSE HJELPE HAM TIL TOPPS?: Simen Velle i «Vokteren».  Foto: Haakon Lundkvist / TV 2KAN FIRST HOUSE HJELPE HAM TIL TOPPS?: Simen Velle i «Vokteren». Foto: Haakon Lundkvist / TV 2

En fin blanding av menn og kvinner, gammel og ung. Men kanskje er miksen også en kime til splid?

Sandmæl tar tidlig ledertrøya. Øvrehus føler seg utsatt. Hun er ung, tar lett til tårene, er ikke så flink til å bære tungt utstyr og føler at de andre ser på henne som uerfaren og influencer-ete.

Men ting forandrer seg raskt her under åpen himmel i Guds frie, ubarmhjertige natur. Spesielt når en fillefrans går aktivt inn for å gjøre livet surt for deg.

 Haakon Lundkvist / TV 2UNG OG INFLUENCER-ETE: Anny Isabella Øvrehus i «Vokteren». Foto: Haakon Lundkvist / TV 2

Det varer ikke så lenge før de gamle konspirerer mot de unge, de svake mot de sterke, og omvendt, i det (anti-)sosiale spillet. Allerede i den andre episoden er det varme samholdet i ferd med å surne og bli erstattet av gnisninger og gnål.

Jeg skal ikke avsløre hvilke prøvelser, fysiske som mentale, det er heltene våre skal bli utsatt for. Men jeg kan si så mye som at «Vokteren» er en kødd, at Olafsen er fyrbøter i frilufts-helvete og at det å slite med høydeskrekk ikke er noe pluss i dette spillet.

En ganske medrivende blanding av selskapslek, rebusløp og drittsekk-TV der, altså. Akkurat som Aanes forutså.

Anmelderen har sett to av 24 episoder

Les også

Read Entire Article