Truer med mulkt på over en halv million per dag for lakselus

4 months ago 45


På et av Salmars anlegg er det tre ganger så mye lus som maksgrensen tilsier. – Har tatt nødvendige skritt for lusebehandling, sier Salmar-direktør.

 Mattilsynet understreker at selv mindre overskridelser av lusegrensen kan få alvorlige konsekvenser for både oppdrettsfisken og den ville laksen. Bildet viser lus på laks. Foto: Marit Hommedal / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Etter en kald vinter har sommertemperaturen i sjøen vært uvanlig varm. Det er gode nyheter for lakselusa, men verre for laksen selv og oppdretterne.

Ved Salmars lokalitet Hosenøyan i Trøndelag er det rapportert inn 1,6 voksne hunnlus i snitt per fisk. Det er over tre ganger grensen på 0,5 lus.

Mattilsynet varsler derfor om en løpende mulkt på 570.867 kroner per dag hvis ikke lusenivåene kommer ned under grensen innen 3. september.

– Luseutslippet til miljøet øker betraktelig selv ved mindre overskridelser av lusegrensen. Vi vurderer at konsekvensen er alvorlig med bakgrunn i redusert beskyttelse av oppdrettsfisk og vill laksefisk, heter det i brevet fra Mattilsynet.

Venter bedring

Salmars strategidirektør Runar Sivertsen opplyser til E24 at høye sjøtemperaturer har gitt et forsterket lusepress på lokaliteten.

– Men vi har tatt de nødvendige skritt for lusebehandling. Vi forventer at lusenivået vil komme under grensene fastsatt i forskrift innen fristen vi har fått, sier han.

Runar Sivertsen

Strategidirektør i Salmar

Lakselus er et dyrt problem for oppdretterne. Behandlingene går hardt ut over laksen og er blant de viktigste årsakene til den rekordhøye dødeligheten. Lakselus er også ansett å være en av de største truslene for villaksen, som er rødlistet.

Blir nivåene av lus for høye i en region, får oppdretterne ikke vokse og produksjonen må reduseres. Da kan de gå glipp av millioninntekter.

I sommer har svært lave nivåer av villaks ført til stans i laksefisking i flere elver. Påvirkning fra lakseoppdrett og klimaendringer er de største truslene mot den atlantiske laksen, ifølge Miljødirektoratet.

Flere overskridelser enn før

E24 har spurt Mattilsynet hvor vanlig det er at oppdrettsselskapene ligger så langt over grensen som i Salmars tilfelle.

– Siste måneden er det rapportert inn flere overskridelser på lusegrensen enn tidligere år, og vi ser en del anlegg med mye lus. Det kan ha sammenheng med høyere sjøtemperaturer, svarer saksbehandler Janne Kandal.

I brevet fra tilsynet kreves det at Salmar redegjør for årsaker til bruddet, strakstiltak, korrigerende tiltak og analyse av bakenforliggende årsaker.

Det presiseres også at det må slaktes ut deler av eller all fisk på lokaliteten, hvis ikke andre tiltak fører til at Salmar kommer under grensen.

– Lusegrensen er en maksgrense som skal overholdes hele tiden, og dere er forpliktet til å sette inn tiltak allerede før lusenivået blir så høyt, skriver tilsynet til Salmar.

Det vises til at innrapporterte lusetall er over grensen både i uke 32 og 33.

Les også

Reagerer etter laksefiske-stansen: – Oppdrettslaks er den verste synderen

Les også

Bruker hundretalls millioner på laserkrig mot lakselus

Read Entire Article