Thunberg blokkerer oljemesse: – Vi lar dem ikke slippe unna

1 month ago 15


STAVANGER (E24): Klimaaktivisten Greta Thunberg har gått til aksjon mot oljemessen ONS.

Klimaaktivist Greta Thunberg (t.v.) blir intervjuet av E24s Malene Emilie Rustad i forbindelse med oljemessen ONS mandag. Foto: Nora Rydne

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

– Jeg er her for å vise motstand mot de store oljeselskapene som er blant de mest ansvarlige for klimakrisen, som påvirker utallige menneskeliv allerede i dag, sier Greta Thunberg til E24.

Den svenske aktivisten er med på å blokkere oljemessen ONS i Stavanger, i protest mot at olje- og gassaktiviteten fortsetter som før.

– Vi lar dem ikke slippe unna med sin grønnvasking, vi ser gjennom deres løgner, sier Thunberg.

På oljemessen er det ventet over 60.000 besøkende. Det er over 1.000 utstillere i de ulike utstillingshallene, og over 1.000 talere er til stede på de ulike debattene og foredragene på messen.

Blant deltakerne er både kronprins Haakon Magnus, statsminister Jonas Gahr Støre og toppsjefer som Patrick Poyanné i franske TotalEnergies, Anders Opedal i Equinor og Karl Johnny Hersvik i Aker BP.

Les også

Aker BP: Frykter brems i leverandørindustrien

– Overrasker meg dessverre ikke

Mandag sparket Aker BP og Equinor i gang ONS med hver sin pressekonferanse. Der advarte Aker BP-sjef Hersvik om en mulig nedtur på sokkelen fra 2026. Han ber myndighetene om grep for økt aktivitet både innen olje og gass og fornybar.

Equinor-sjef Anders Opedal gjentok at selskapet styrer mot å holde produksjonen oppe på 1,2 millioner fat oljeekvivalenter per dag frem til 2035.

– Hva tenker du om det?

– Det overrasker meg dessverre ikke. Vi har jo sett hvordan oljeselskapene har oppført seg frem til nå, og de har ikke vist noen som helst vilje til å forandre seg. De bare fortsetter å grave seg ned i hullet som kommer til å sluke oss alle, sier Thunberg.

– Om dette går gjennom, blir det enda en dødsdom for alle de mange mange menneskene som allerede lider av klimaendringene, og i lengden for alle oss og planeten, og de grunnleggende systemene vi alle er avhengige av.

– Har du et budskap til Equinor og Aker i dag?

– Vi har mange budskap. Vi tror våre handlinger sender tydeligere signaler enn at vi igjen skal be dem om å slutte med sin oppførsel. Vi er lei av deres tomme ord og tomme løfter, og har ingen planer om å lene oss tilbake å se på at alt ødelegges, sier Thunberg.

Les også

Vil holde produksjonen oppe til 2035

– Veldig mange som kjemper

I fjor ble Greta Thunberg-generasjonen erklært død av Unge Høyre-leder Ola Svenneby. Det skapte debatt, og Svenneby tok siden selvkritikk etter uttalelsen og mente at den ikke var nyansert nok.

– Har de unge gitt opp klimakampen?

– Absolutt ikke, vi er veldig mange som kjemper hver dag. Så er det selvsagt sånn at det går i bølger, sier Thunberg.

Hun peker på at krisen ikke blir behandlet som en krise, og at mange derfor ikke forstår omfanget.

– Det er ikke så enkelt at folk bare mister interessen. Vi må formidle på en måte at det finnes en nødsituasjon, og få mennesker til å forstå hva som står på spill, sier Thunberg.

– Jeg er overbevist om at folk ville blitt kjempesinte om de forsto og virkelig fikk informasjon om hva som skjer.

– Hva vil du si til norske politikere?

– Igjen svært mange budskap. Norge er ekstremt skyldig når det gjelder klimakrisen. Har et ekstremt stort uproposjonalt ansvar for klimakrisen, sier Thunberg.

– Det er helt uakseptabelt at Norge fortsetter i retningen der man prater om at man vil utvikle fossilindustrien i stedet for å avvikle den. Det kommer koste dem dyrt, og i fremtiden kommer man frem til å se på land som Norge, og politikerne i Norge, og se på hvor store boomere de er.

Read Entire Article