Tapstyngede Norse dropper vekstplaner

1 month ago 16


Flyselskapet varsler mulig pengejakt, og investorene sender aksjekursen ned. Toppsjefen skryter av inntektshopp, men vedgår at det har kostet.

Bjørn Tore Larsen, gründer og toppsjef i Norse Atlantic. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

– Vekst koster penger, og akkurat nå er fokuset lønnsom drift, fremfor vekst, sier Bjørn Tore Larsen til E24 onsdag.

E24 møter Larsen etter at flygründeren har lagt frem regnskapstall for april, mai og juni. Fasiten for kvartalet ble et underskudd på 332 millioner kroner før skatt.

Sommeren er en periode der flyselskaper skal tjene penger og opparbeide seg en buffer å tære på før den tøffe vinteren.

I presentasjonen av rapporten la Larsen vekt på at omsetningen har økt, og at kvartalet slik sett var vellykket. Han understreket at selskapet, som hadde sin første flyging i juni 2022, har vært gjennom en oppstartsfase.

Planen var at veksten skulle fortsette. Selskapet ville opprinnelig øke antallet fly i drift til neste år. Men Larsen ser behov for lønnsomme grep.

Les på E24+

Jonas Helmikstøls nye gründer-eventyr: – Kan bli større enn Easee

– Måtte nesten få nytt telefonnummer

Nå vil Norse leie ut fly til turoperatører og andre flyselskaper i stort monn. Minst halvparten av flåten skal leies ut til charter i vinter.

– Vi har behov for å utvikle det vi har til en 12 måneders lønnsom maskin, sa Larsen på presentasjonen onsdag.

Larsen mener sviktende leveranser av fly har bidratt til et behov i markedet.

– Vi fikk så mange telefoner at vi nesten måtte få nytt telefonnummer, fordi vi kunne ha flydd mye charter i løpet av sommeren også, sa Larsen på presentasjonen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

På Oslo Børs er selskapet i en utforbakke. Tirsdag er aksjekursen ned 22 prosent.

Det siste året har kursen falt over 90 prosent.

Gründeren avviser at kursraset har hatt betydning for beslutningen om å endre strategien.

– Til syvende og sist er det ikke det som er avgjørende. Det som er avgjørende er å skape en god forretning.

Blir færre ansatte

Selskapet varslet i kvartalsrapporten onsdag at det kan komme til å trenge påfyll av penger, enten gjennom egenkapital, gjeld eller en kombinasjon.

– For å hente penger er dere avhengig av at det er interesse i aksjemarkedet?

– Det er først interesse i markedet hvis det er en god forretning å investere i. Fokuset er på det.

Larsen sier at de foreløpig ikke vet hvor mye penger det eventuelt er behov for. Han vil heller ikke si noe om han i så fall vil bidra med mer kapital fra egne lommer. Tidligere har han sagt at han ikke har planer om å investere mer i selskapet.

Den nye planen innebærer også å kutte kostnader. Larsen sier at dette i stor grad vil skje innen administrasjon og salg.

Selskapet vil sannsynligvis få færre ansatte, opplyser Larsen. I overkant av 1.000 personer jobbet i Norse ved utgangen av fjoråret.

Det er imidlertid ingen planer om oppsigelser, men selskapet vil trenge mindre av blant annet innleid personell, ifølge Larsen.

Vil levere tilbake fly

– Er strategiendringen en erkjennelse av at opprinnelig strategi var mislykket?

– Det er en erkjennelse av at vi er veldig tilpasningsdyktige. Når markedet endrer seg, så endrer vi oss. Vi vil alltid gå for de mulighetene vi får mest igjen for.

Selskapet har kommet til en foreløpig enighet med en av flyeierne om vilkår for å levere tilbake tre Boeing 787-8-fly i løpet av året. Det vil ifølge selskapet føre til en betydelig regnskapsmessig gevinst.

Forretningsplanen for de gjenværende 12 flyene er fortsatt under arbeid. En omfattende oppdatering om strategien vil bli lagt frem senere i høst, ifølge selskapet.

Read Entire Article