Sykdomsforebygging med KI: den nye vidunderkuren?

3 weeks ago 16


 OpenAI CEO Sam Altman har tatt kunstig intelligens inn i helse. Foto: JASON REDMOND / AFP / NTB

Fra Elizabeth Holms til Sam Altman.

  • Ishita Barua

    Ishita Barua

    Lege med PhD i KI i medisin, forfatter og gründer i Livv Health

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

E24s faste spaltister skriver jevnlig og gir uttrykk for sine egne holdninger.

Hva har to av verdens mest suksessrike gründere til felles? De satser nå på kunstig intelligens (KI) i helsesektoren. Men hvorfor velger disse gründerne å gå inn i en sektor som er kjent for å være tungrodd og byråkratisk?

Helsevesenet er en sektor hvor det kan være utfordrende å drive innovasjon. Det er lange beslutningsprosesser, høy risiko og generelt kan det være vanskelig å navigere i alle sektorens lover og reguleringer.

Derfor er det typisk vanskeligere å skape en enhjørning – et privat selskap med verdsettelse på over en milliard amerikanske dollar – innen helse enn i andre sektorer.

Men det skremmer ikke enkelte gründere fra å prøve.

Les på E24+

Daron Acemoglu: Ikke tro på AI-hypen

I juli i år annonserte Sam Altman, grunnlegger og toppleder i OpenAI, og Arianna Huffington, grunnlegger og tidligere sjefredaktør i Huffington Post og nå grunnlegger av selskapet Thrive Global, et samarbeid gjennom en felles kronikk i Time Magazine.

De erfarne gründerne har etablert selskapet Thrive AI Health, som tar sikte på å lage en KI-drevet helsecoach som bidrar til at enkeltindivider tar bedre helsevalg gjennom persontilpassede råd basert på evidensbasert forskning og sanntidsdata om brukernes søvn, kosthold, aktivitetsnivå, stressmestring og sosialt liv.

Hensikten er å gi brukerne KI-verktøy som gjør at de kan forebygge sykdom og få bedre helse. Altman og Huffington sammenligner betydningen av KI i helsesektoren med betydningen av det legendariske reformprogrammet «New Deal» for amerikansk økonomi i de vanskelige 1930-årene.

De hevder at KI vil bli en del av den kritiske infrastrukturen i helsevesenet og lede til et mer effektivt helsevesen. Og noe av nøkkelen til å få et effektivt helsevesen ligger i å jobbe preventivt for å forhindre sykdom, fordi det blant annet er ressurs- og kostnadsbesparende både på individ- og samfunnsnivå.

HELSEGRÜNDER. Daniel Ek fra Spotify. Foto: TORU YAMANAKA / AFP / NTB

Den amerikanske vitenskapsmannen og politikeren Benjamin Franklin sa i sin tid «An ounce of prevention is worth a pound of cure» og nettopp dette mantraet har flere tatt til seg, blant annet Spotify-gründeren Daniel Ek.

Les også

Krypto: Trumps «hemmelige våpen» mot Kamala Harris

I februar i fjor lanserte Ek og hans medgründer Hjalmar Nilsonne sin første helseklinikk i Stockholm med det nye KI-selskapet deres, NEKO Health.

Selskapet hentet samtidig 700 millioner norske kroner i egenkapital for å støtte en ekspansjon internasjonalt og i sommer lanserte de sin første klinikk utenfor Sverige – i London. NEKO Health tilbyr fullkropps-skanning for å oppdage forstadier til sykdom på et tidlig tidspunkt slik at man kan iverksette forebyggende tiltak, øke sjansene for vellykket behandling og redusere helsekostnadene på sikt.

I løpet av 15 minutter blir hele kroppen skannet av mer enn 70 høyoppløselige kameraer, sensorer og lasere som igjen genererer 50 millioner datapunkter. Disse datapunktene blir så analysert ved hjelp av KI og kvalitetssikret av leger. Ifølge NEKO Health kan fullkropps-skanningen for eksempel avdekke marginalt små endringer i huden, og hjelpe legene med å diagnostisere sykdommer som hudkreft, diabetes, hjerte- og karsykdommer på et tidligere stadium. NEKO Health melder også at over 20 000 personer har satt seg på ventelisten deres og er villige til å betale rett i underkant av 3000,- norske kroner for denne fullkropps-sjekken. Og dette markedet for folk som er villige til å betale for forebyggende helsetjenester er raskt voksende.

Les også

Glem ChatGPT – fremtidens vitenskapelige gjennombrudd kommer med AlphaFold

GRÜNDER I FENGSEL. Elizabeth Holmes grunnla Theranos, men endte i fengsel. Her fra et Wall Street Journal-arrangement i 2015. Foto: MIKE BLAKE / Reuters / NTB

Men mange leger og helseeksperter advarer om at denne økende trenden med privatfinansierte helsekontroller vil tynge et allerede overbelastet helsevesen.

Funnene fra slike kontroller vil kreve oppfølging av det offentlige helsevesenet uten at funnene beviselig er av betydning eller leder til bedre helse, hevder de.

Men andre mener at KI kan være noe av løsningen på et overbelastet helsevesen. En av verdens mest innflytelsesrike venturekapitalister, den indisk-amerikanske teknologigründeren Vinod Khosla, har i flere intervjuer de siste årene uttalt at han mener KI kan og bør endre medisinsk praksis innen 2030 fra å kurere sykdom med manifeste symptomer til å bli mer forebyggende og intervenere før sykdom oppstår. Altså å gå fra et reaktivt helsevesen til et mer proaktivt helsevesen med KI. Og Khosla er ingen hvem som helst. For to uker siden lanserte Time Magazine sin årlige liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer innen KI, og Khosla figurerte selvsagt på listen.

Flere spennende helsetechselskaper posisjonerer seg nå for nettopp å utfordre etablert praksis, men det er ikke første gang en gründer forsøker å bygge en helsetech-startup til enhjørningstatus.

Elizabeth Holmes var 19 år i 2003 da hun stiftet helsetech-selskapet Theranos som senere oppnådde status som enhjørning.

Theranos hevdet at de hadde utviklet et nytt blodprøveverktøy som kunne utføre en lang rekke tester med bare noen få dråper blod, og samtidig levere billigere og raskere svar på blodprøver.

Problemet var bare at det viste seg å være svindel og Holmes ble dømt til fengsel. Holmes og Theranos var avhengig av ny teknologi for å realisere den innovative forretningsideen sin. Selv om KI eksisterte på tidlig 2000-tallet var det ikke modent nok den gangen til å faktisk løse slike oppgaver.

Men i dag er vi kommet lenger i KI-modningen og kanskje hadde Theranos fått en annen skjebne med dagens muligheter innen KI. Og nettopp KI er årsaken til at Sam Altman og Daniel Ek nå våger seg inn i helsesektoren for å lage den neste enhjørningen.

Dette er E24s faste spaltister

Alle spaltene kan leses her.

  • Sophia Adampour

    Sophia Adampour er grunnlegger av teknologihuben Verse. Skriver først og fremst om teknologi.

  • Ine Marie Eriksen Søreide

    Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Høyre). Tidligere forsvarsminister og utenriksminister.

  • Carine Smith Ihenacho

    Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management, populært kalt Oljefondet.

  • Espen Barth Eide

    Utenriksminister (Ap). Tidligere klima- og miljøminister.

  • Ishita Barua

    Lege med PhD i AI i medisin, forfatter og gründer i Livv Health

  • Asle Toje

    Utenrikspolitisk kommentator og forsker.

  • Mathias Fischer

    Daglig leder i Initiativ Vest. Tidligere journalist og politiker.

  • Lina Strandvåg Nagell

    Leder for Prosjekter og EU-Politikk ved Bellonas Brussel-kontor. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • George Riekeles

    Assisterende direktør ved den Brussel-baserte tenketanken European Policy Center (EPC). Før dette var han blant annet diplomatisk rådgiver for EUs sjefforhandler under Brexit. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • Johan Andresen

    Styreleder og investor i Ferd-konsernet, med et ekstra engasjement for sosialt entreprenørskap.

  • Bettina Banoun

    Advokat, dr.juris. og partner i Wiersholm. Også medlem av Skatteutvalget.

Read Entire Article