Sverige gir folk mer å rutte med: Senker inntektsskatten

1 month ago 21


Den svenske regjeringen kutter i inntekts- og pensjonsskatten for å gi folk bedre kjøpekraft.

Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson, her ved en tidligere anledning. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

På en pressekonferanse torsdag legger den svenske regjeringen frem en plan for å styrke husholdningenes kjøpekraft i kjølvannet av den kraftige prisveksten de siste årene.

Pakken inkluderer redusert skatt for pensjonister, en styrking av jobbskattefradraget, et skattefritt grunnivå for sparing i blant annet investeringssparekonto og fortsatt styrket bostøtte, fremgår det av pressemeldingen titulert «Mer penger i lommeboken for husholdningene».

«Lønnsmottakerne har blitt spesielt hardt rammet, og har mistet ti år med reallønnsvekst. Samtidig har mange ytelser blitt indeksert i forhold til inflasjonen, noe som har redusert insentivene til å ta en jobb», heter det.

Der fremkommer det også at forslagene vil inngå i regjeringens høstbudsjett.

- Vi er inne i en lavkonjunktur, og det er viktig å få hjulene i gang. Det her vil styrke husholdningene, men også gi rom for mer forbruk, sier finansminister Elisabeth Svantesson på dagens pressekonferanse, ifølge Dagens Nyheter.

– Veldig tøft

Det økte jobbskattefradraget innbærer at en mellominntektsmottaker får drøyt 200 svenske kroner lavere skatt per måned fra og med årsskiftet.

– Dette gjør det mye enklere for svenske husholdninger, og det er det som er poenget. De som har lite å gå på har hatt det veldig tøft. Reallønningene har falt dramatisk de siste årene, sier Svantesson.

I presentasjonen torsdag påpeker regjeringen at alle som tjener over 16.000 svenske kroner måneden får lavere skatt.

I gjennomsnitt reduseres inntektsskatten med nær 2.600 kroner per person årlig, fremgår det.

Lønnsmottakere og pensjonister

Lavt- og mellomlønnede får største skattelettelsene prosentuelt, mens i kroner får de som tjener høyest mest, ifølge Dagens Nyheter.

Den samlede effekten for dem som tjener 41.000 svenske kroner i måneden, blir en skattereduksjon på 372 svenske kroner. De som tjener 62.000 svenske kroner, får 835 svenske kroner i lavere skatt hver måned, ifølge avisen.

For en pensjonist med medianinntekt anslås det at skatten vil bli redusert med drøyt hundre svenske kroner hver måned fra neste år.

Spare-insentiv

Regjeringen påpeker at gjennom forslagene vil en familie med en politimann og en sykepleier på heltid, som hver har en mediansparing på en investeringssparekonto, betale 10.400 kroner mindre i skatt i 2025 enn i 2024.

Tilsvarende vil en familie med to medianpensjonister, som hver har en mediansparing på en investeringssparekonto, betale 5 000 kroner mindre i skatt i 2025 enn i 2024.

Milliardlettelser

Forsterkningen av jobbskattefradraget og den reduserte skatten for pensjonister forventes å redusere statens skatteinntekter med 13,5 milliarder svenske kroner, fremgår det av pressemeldingen.

Den skattefrie grunnsatsen på investeringssparkonto anslås å redusere statens skatteinntekter med 4,4 milliarder svenske kroner i 2025 og deretter 7 milliarder svenske kroner per år.

Kostnaden for utvidelsen av tilleggsbidraget for barnefamilier som mottar bostøtte, er beregnet til 412 millioner svenske kroner i 2025.

Les også

En av fire mister jobben i Ringnes: – Sinte og rasende

Les på E24+

Christine ble kronisk syk som 28-åring: – Nektet å innse at jeg var syk

Les også

USA kan få høyere selskapsskatt enn Norge

Read Entire Article