Utviklingen i den svenske økonomien nærmer seg bunnen. Men hvis befolkningen er for sparsomme, kan oppturen bli seig.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Sveriges Riksbank har kuttet renten med 0,25 prosentpoeng, noe som påvirker boliglånene merkbart.
- Matprisene har steget kraftig, og mange sliter med kostnadene.
- Husholdningenes økonomiske fremtid avhenger av om de vil øke forbruket eller sparingen i de kommende årene.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Jeg hadde håpet på dobbelt rentekutt, og synes RiksbankenRiksbankenRiksbanken er Sveriges sentralbank, som er ansvarlig for landets pengepolitikk. gjerne kunne gå litt fortere frem, sier Niclas Gustafsson til E24.
Sammen med kollega Mikael Andersson tar han seg en kaffepause i Brunnsparken i Göteborg sentrum.
De to snekkerne jobber på et nybygg i nærheten, og har på ulike hvis merket hvordan høy inflasjon og økte renter har preget Sverige de siste årene.
– Får mye å si
Onsdag formiddag satte Riksbanken ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, til 3,25 prosent. Samtidig ble rentebanen rentebanen sentralbankens prognoser for hvordan styringsrenten kommer til å utvikle segnedjustert slik at det åpnes for et «dobbelt» rentekutt på 0,5 prosent før jul.
– Det får mye å si for meg, sier Gustafsson om rentekuttene.
Han forteller at boliglånet hans har økt fra rundt 5000 svenske kroner da det var på sitt laveste, til over 16.000 kroner på det meste.
– Nå tror jeg lånet mitt vil reduseres med rundt en 1000-lapp i måneden, sånn at jeg betaler rundt 15.000 kroner. Det hjelper på, det.
– En stor risiko
Sverige har lyktes godt med å få ned prisveksten, som har vært høy de siste årene. I august kom den inn på 1,9 prosent.
Bedriftenes prisplaner og langsiktige forventninger tyder på at inflasjonen kommer til å holde seg rundt målet på 2 prosent fremover, skriver Riksbanken.
Det pekes på at Sveriges brutto nasjonalprodukt (BNPBNPEn vanlig indikator for økonomisk aktivitet. Måler summen av alle varer som produseres i et land i løpet av et år.) har falt noe og at arbeidsmarkedet er svakere enn normalt, men sentralbanken tror nå at den økonomiske utviklingen er nær bunnen.
Samtidig er det ikke slik at økonomien nødvendigvis skyter opp selv om Riksbanken kutter renten.
Robert Bergqvist
Seniorøkonom i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB)
– Det er en stor risiko for at husholdningene ikke kommer til å bruke det økte handlingsrommet som kommer av rentekuttene til forbruk, men i stedet spare overskuddet.
Det sier seniorøkonom Robert Bergqvist i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB).
– Da uteblir veksten, og behovet for mer finanspolitisk stimulering øker.
SEB-økonomen sier at svenske husholdningers reallønninger reallønninger inntekt korrigert for prisendringerhar falt kraftig de siste årene, men at den reelle disponible inntekten i utgangspunktet ligger på samme nivå som før pandemien.
– Det skyldes for eksempel skattelette og strømtilskudd. Sparingen er redusert, noe som gjør at forbruket har overrasket på den positive siden, selv om utviklingen har vært svak.
– Mindre igjen av lønnen
De to snekkerne i Brunnsparken mener deres egen situasjonen kunne vært langt verre.
– Vi tjener tross alt ganske godt i vår bransje, og det er andre som har det tøffere. Men det blir jo mindre igjen av lønnen nå enn før, fordi prisene har steget, sier Gustafsson.
Andersson er enig.
– Mat er blitt veldig dyrt, spesielt ost og meieriprodukter, sier han.
– Ja, det er blitt veldig dyrt. Jeg kjøper ikke ost lenger. Kanskje, hvis den er på tilbud, sier Gustafsson.
I 2023 ble svensk mat 5,5 prosent dyrere, ifølge Statistiska centralbyrån (SCB). Det kom på toppen av en årlig prisvekst på hele 18,6 prosent året før.
Store muligheter, og utfordringer
Bergqvist i SEB sier at fremtidstroen i Sverige kan stige, til tross for at arbeidsledigheten øker svakt.
Den er langt høyere enn i Norge, og kom inn på 8,4 prosent8,4 prosentsesongjustert i august. Samtidig har den holdt seg noenlunde stabil det siste halvåret, viser tallene fra SCB.
– I 2025 kan husholdningene se frem til reallønnsøkning, skatteletter og fremfor alt lavere boliglånsrenter. Men nøkkelspørsmålet gjenstår: Kommer deres forbedrede økonomiske situasjon til å øke sparingen eller forbruket?
Etter en antall år med pandemi, inflasjons- og rentesjokk og et helt ny sikkerhetspolitisk situasjon, ser ikke Bergqvist bort fra at den økonomiske veksten i Sverige kan overraske på nedsiden i 2025.
– Sverige har store muligheter til å bruke finanspolitikken for å skape vekst, men veksten neste år utfordres også av en svakere situasjon for europeisk produksjonsindustri og risiko for svakere økonomisk utvikling i Kina og USA, sier han.
Grønnsaker og klasse
Områdesjef i Catarina Dunghed i Göteborgs Stadmission sier til E24 at de har sett et økt behov for hjelp i byen, akkurat som andre steder i Sverige. Den ideelle organisasjonen tilbyr folk som trenger det mat, varme og tak over hodet.
Også Dunghed peker på høye matpriser, og sier at de får besøk av folk som må velge mellom grunnleggende behov, som mat og klær.
– En av våre besøkende uttrykte at innkjøp av frukt og grønnsaker har blitt et klassespørsmål.
For noen år siden bidro Stadsmission til det lille ekstra for mennesker i en utsatt posisjon, forteller områdesjefen.
– Men i dag er vi langt fra å gjøre det. Mennesker søker vår hjelp med det mest grunnleggende som mat, klær, varme og tak over hodet. Det er en forferdelig utvikling.
Catarina Dunghed
Områdeleder i Göteborgs Stadsmission
Nye grupper har også kommet til.
– Vi har mange fattige pensjonister, men også mange barnefamilier. Det er en blanding av mennesker, sier Dunghed om hvem som besøker dem.
Barn og sultne prioriteres, men den ideelle organisasjonen prøver også å jobbe langsiktig.
– Det er vanskelig å ta gode valg i livet hvis du er sulten.
Ingen store endringer
Yvonne Pahlby har jobbet hele livet som sykepleier. Nå er hun pensjonist, og forteller at hun ikke har gjort noen store endringer i livsstilen i løpet av årene med økte priser og renter.
– Men det får betydning for meg at renten går ned. Jeg har fortsatt boliglån, men det er jo lenge siden jeg kjøpte bolig, sier hun.
Pahlby kan fortsatt jobbe ekstra, og gjør det med jevne mellomrom.
– Jeg skal reise til Spania snart, og gleder meg veldig til det. Jeg tror kanskje det har vært vanskeligere for småbarnsfamilier og pensjonister med lav pensjon.
Noen ganger tenker hun på moren sin, som hadde lav pensjon, forteller Pahlby.
– Jeg skjønner ikke hvordan hun klarte seg.