Støre til Kina: Disse selskapene blir med

4 months ago 40


Statsministeren og en næringslivsdelegasjon reiser til Kina. Støre skal også møte kommunistpartiets toppledelse og ønsker å ta opp menneskerettigheter.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal møte Kinas president Xi Jinping under sitt besøk til landet neste uke. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

På mandag reiser Statsministeren og en næringslivsdelegasjon fra Norge til Kina for å snakke med norsk og kinesisk næringsliv i Beijing og Shanghai. Besøket vil vare i tre dager.

– Norge har mye handel med Kina, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding i forkant av turen.

Bakteppet for møtet er blant annet at PST i den nasjonale sikkerhetsvurderingen for i år skrev at «Kina vil utgjøre en betydelig etterretningstrussel i 2024» og at de venter trusselen vil øke.

«Det skyldes særlig det forverrede forholdet mellom Kina og Vesten, Kinas ønske om økt kontroll over forsyningskjeder og posisjonering i Arktis.»

En av dem som sitter i skjæringspunktet mellom handel, samarbeid og sikkerhetspolitikk, er ordføreren i Sør-Varanger, Magnus Mæland fra Høyre.

– Jeg driver jo med geopolitikk ved siden av barnehager, skoler, veier og kommuneøkonomi, sier han til E24.

Les på E24+

Fire eksperter: Disse aksjene ville de kjøpt nå

Kan stanse etableringer

Etter en måned som ordfører fikk han tre henvendelser fra kinesiske aktører som ville investere i Kirkenes.

– Vi er vant til autokratiske stater her oppe, sier ordføreren. Fra rådhuset i Kirkenes er det kun en drøy mil til den russiske grensen.

NRK har tidligere skrevet om at Mæland synes det er vanskelig å vite hvor grensen skal gå når det kommer til hva man skal tillate av kinesisk næringsaktivitet i kommunen.

 Det er Magnus Mæland fra Høyre som fører ordet i Sør-Varanger kommune. Foto: Siv Wollmann/Sør-Varanger kommune

Kirkenes er den første havnen man kommer til når man seiler over den nordlige sjørutenordlige sjøruteNår isen over Nordpolen smelter blir det lettere å seile skip fra Stillehavet til Atlanterhavet over Nordishavet. Dette kalles den nordlige sjørute. fra Stillehavet. Det har kineserne fått med seg.

NRK skrev nylig om at havnesjefen i Kirkenes har hatt samtaler med den kinesiske shippinggiganten Cosco.

Onsdag kom svaret fra Regjeringen: De åpner for å stanse kinesiske etableringer i Kirkenes havn.

Den kinesiske ambassaden i Oslo skriver til E24 at de ikke kommenterer «Norges interne anliggende», men skriver de «håper at relevante parter i Norge ikke overdriver sikkerhetskonseptet, men tar et objektivt syn på samarbeidet med Kina basert på fakta og sannhet».

Ovenfor NRK har imidlertid havnesjefen benektet at Kirkenes havn forhandler om samarbeid med Cosco. De har kun vært i dialog.

Skal møte omstridt selskap

Selv om Regjeringen åpner for å bruke sikkerhetsloven for å stanse Cosco fra å etablere seg i Kirkenes, står nettopp Cosco på programmet når Støre og næringslivsdelegasjonen reiser til Kina.

På reisen til Kina skal statsministeren være med på to mottagelser arrangert av norsk UD i Kina hvor også den norske næringslivsdelegasjonen er invitert, skriver statssekretær Kristoffer Thoner til E24.

– Til disse mottagelsene har selskapene i delegasjonen fått spille inn forslag til hvilke kinesiske selskaper skal inviteres. Cosco Shipping er invitert til begge disse mottagelsene, skriver han videre.

 Flere internasjonale etterretningsmiljøer har pekt på tette bånd mellom selskapet Cosco og det kinesiske kommunistpartiet og kinesisk etterretning. Foto: Michael Probst / AP / NTB

Nest største importpartner

Kina er å regne som et lukket autokratisk land uten frie valg, ifølge demokratiinstituttet V-DemV-DemEt institutt ved universitetet i Göteborg som samler inn data fra alle verdens land om hvordan det står til med demokratiet. Dataene til V-Dem brukes ofte av akademikere som forsker på demokrati.. Dette er det minst demokratiske kategorien for styreformer som finnes etter den målestokken.

Det ledende kommunistpartiet anklages også fra svært mange hold om brudd på ulike menneskerettigheter.

Norge har hatt et turbulent forhold til Kina de siste 20 årene. Da den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo vant Nobels fredspris tilbake i 2010, reagerte kinesiske myndigheter sterkt.

Det tok hele seks år før de diplomatiske sårene ble leget.

 Stolen der Nobels fredsprisvinneren, Liu Xiaobo, skulle sittet i 2010 var tom, siden vinneren satt i fengsel i Kina. Aktivisten døde i 2017. Foto: Heiko Junge / Ap

Siden har Norge blant annet vært med på å kritisere kinesiske myndigheter offentlig for deres behandling av minoritetsgruppen uigurer.

Men relasjonen har forbedret seg. De senere årene har det vært flere offisielle møter mellom norske og kinesiske embetsfolk, ministre og statsråder.

Utenom europeiske land og USA, var Kina det landet Norge eksporterte mest til i 2023 målt i kroneverdi, ifølge SSB. I august måned så man blant annet en rekordvekst i eksporten av norsk torsk til Kina.

Kina var også det landet Norge importerte nest mest fra i hele verden i fjor, kun slått av Tyskland.

Kinesisk økonomi går ikke over all forventning i år. Flere internasjonale banker har kuttet sine prognoser for Kinas økonomiske vekst i år, skriver Financial Times. Den svake tilliten til kinesisk økonomi skyldes blant annet en langvarig nedgang i eiendomssektoren. I tillegg sliter landet med svak forbruker- og investortillit, skriver avisen.

 Presidenten i Kina Xi Jinping møter den norske statsministeren Jonas Gahr Støre neste uke. Foto: SERGEI SAVOSTYANOV / AFP / NTB

Skal møte presidenten

På agendaen for turen til Støre er det også politiske møter. Statsministeren skal møte sjefen president Xi Jinping.

– Hva skal dere snakke om?

– Møte med den øverste politiske ledelsen i landet er viktig for å løfte frem saker som er viktige for oss, og som berører hele bredden av norske interesser, som fred og sikkerhet i Europa, global stabilitet, miljø og klima, menneskerettigheter og næringsfremme. Et hovedtema i alle møter vil være krigen i Ukraina, svarer Thoner.

– Ut over den politiske toppledelsen – hvem er det dere skal ha møter med?

– Vi skal møte LO og NHOs søsterorganisasjoner, og sammen med norsk næringsliv møte kinesiske myndighetsrepresentanter både i Beijing og Shanghai. Vi skal også et besøke et verft.

I motsetning til våre handelspartnere i EU og USA, har den norske regjeringen avvist å innføre straffetoll på kinesiske elbiler. Disse er nå veldig populære i Norge.

– Vil norsk import av elbiler fra Kina til Norge være et tema på turen?

– Det er ikke planlagt eget programelement knyttet til elbiler, men Kinas rolle i grønn omstilling er et hovedtema, svarer Thoner.

Read Entire Article