Støre avviser tiltakspakke mot oljebrems

2 months ago 23


Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser en tiltakspakke for å unngå oljebrems fra 2026, slik Aker BP-sjefen etterlyste mandag. – Ikke planer.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Det sier statsministeren i et intervju med E24 under oljemessen ONS mandag.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik sparket i gang oljemessen med en pressekonferanse hvor han advarte mot brems i leverandørindustrien fra 2026.

Det kom en boom av oljeprosjekter etter Stortingets corona-krisepakke i 2020, men Hersvik venter at leverandørindustriens ordrebøker vil ha tørket inn om noen år.

Da trengs det nye olje- og gassprosjekter og fornybarprosjekter, mener han.

– Blir det ny tiltakspakke?

– Det har jeg ikke planer om, sier Støre til E24.

Les også

Vil holde produksjonen oppe til 2035

Han påpeker imidlertid at regjeringen allerede har mange planer både knyttet til olje og gass og annen virksomhet.

– Vi har jo mange tiltak for aktivitet. Vi ønsker å ha en aktivitet på leting på norsk sokkel. Vi ønsker å legge til rette for store arealer utbygging av havvind, som jo er en kjempemulighet for vår leverandørindustri og vår industri langs kysten, sier han.

Nylig vant Ventyr den første havvindauksjonen. De skal bygge ut et kraftverk i Sørlige Nordsjø II, hvor staten skal spytte inn inntil 23 milliarder i støtte. Det er ventet en ny tildeling av havvindarealer i 2025.

– Jeg merket også Aker BP var opptatt at industrien selv må gjøre tiltak for å standardisere og forenkle det de gjør. Det regner jeg med at de kommer til å gjøre. Det er en veldig produktiv industri, og de har stor evne til å fornye seg, sier Støre.

Mens Aker BP har mange prosjekter underveis nå, sitter konkurrenten Equinor med en stor portefølje på mer enn 50 prosjekter på sokkelen hvor det ikke er tatt beslutning.

Equinor lovet mandag å investere 60–70 milliarder i året og opprettholde produksjonen på norsk sokkel på 1,2 millioner fat oljeekvivalenter per dag frem til 2035.

– Det er en fantastisk historie. 1,2 millioner fat per dag, det var det vi som selskap produserte i 2020. Det er fantastisk at vi skal klare det, sa Equinors direktør for norsk sokkel Kjetil Hove til E24 mandag.

Les også

Vil holde produksjonen oppe til 2035

– Ingen skattepakker på gang

– Men får de mer penger av staten?

– Vi har ingen skattepakker på gang for dem.

– Ferdig med det?

– Nei, men det var nødvendig i den krisetiden, som var å gjøre et grep som sikret at aktiviteten kunne videreføres. Det mener jeg var riktig. Nå er det en helt annen tid. Men nå skal vi støtte opp om å kutte utslipp, skape jobber, nå målene våre i 2030. Det kommer til å kreve mye av oss, men det kan vi klare, sier Støre.

Tidligere i år sådde Miljødirektoratet tvil om Norges mål om 55 prosent klimakutt innen 2030, blant annet fordi industrien utsetter klimatiltak. Slik det ligger an nå, kan målet tidligst nås i 2033, anslo direktoratet.

Les også

Thunberg blokkerer oljemesse: – Vi lar dem ikke slippe unna

– Overgangen vi må gjennom

Utenfor oljemessen har Greta Thunberg og andre aktivister blokkert messen i protest mot fortsatt olje- og gassvirksomhet.

Flere av Equinors aksjonærer har også stilt spørsmål ved om selskapets planer om å holde oppe produksjonen er i tråd med Parismålene.

– Har du tro på at Equinor klarer å nå de målene, når de satser på å øke produksjonen?

– Jeg legger vekt på det Equinor også sier om inntektene de har av aktiviteten nå, skal være med på å finansiere investeringer i fornybar. De kommer til å øke investeringene sine i fornybar, som kommer til å være nesten like viktige som det de investerer i olje og gass om noen år, sier Støre.

– Det er den overgangen vi må gjennom. Dette viser jo bare at dette er ikke noe vi kan endre fra en dag til en annen, det er en overgang, og den skal vi være med å legge til rette for.

– Har de nok penger til å drive det frem, eller har de rett i at de trenger mer statlig støtte?

– Vi legger til rette, også skal staten være en aktiv medvirker for dette. Du får ikke frem ny teknologi uten at det er godt samvirke. Men her må også bedriftene se mulighetene og ta sitt ansvar.

Les også

2030-klimamål kan nås i 2033

Read Entire Article