Sportskjedene: Svakeste halvår på ti år

3 months ago 62


Sportsbransjeforeningen tror alt snakket om dyrtid gjør at folk bruker mindre penger.

XXL var blant kjedene som bidro til et svakere kvartal for sportsbransjen. Foto: Brian Cliff Olguin

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Ferske tall fra Norsk Sportsbransjeforening viser at de store kjedene så vidt bikket tre milliarder kroner i inntekter i andre kvartal. Nedgangen fra i fjor var på 3,8 prosent.

Det følger etter en enda svakere start på året. Gjør man opp status for første halvår, viser det dermed en bransje langt unna toppform.

Vi må helt tilbake til 2014 for å finne en seksmånedersperiode med svakere omsetning for sportskjedene. Inflasjon gjør at man nå også får betydelig mindre for pengene.

– Jeg trodde at markedet skulle være litt friskere i 2024. Men man må huske på at det ble solgt vanvittig mye sportsutstyr i fjor, sier Trond Evald Hansen, sjef i Sportsbransjeforeningen.

Les på E24+

Hvordan blir aksjemarkedet fremover?

Forbrukerpsykologi

Han peker fremdeles på at nedgangen nå er en korreksjon etter salgstoppene under pandemien. Det har vært bransjens forklaring i to år nå.

– Hvor lenge fungerer pandemien som forklaring?

– Vi må nok være tålmodige, i alle fall ut 2024. Ser vi på 2020 til og med 2023, så er det veldig mye sportsutstyr som er solgt. Nå ser vi kanskje tydeligere enn noen gang at det er et mettet marked der ute.

Trond Evald Hansen, sjef i Norsk Sportsbransjeforening. Foto: Sportsbransjeforeningen

Samtidig mener Hansen at forbrukerpsykologi spiller inn.

Han viser til SSB-statistikk over nordmenns sparing. I forrige oppdatering steg spareraten betydelig. Både høyere inntekter og lavere konsum bidro til det.

– De fleste sportskjedene, særlig de som retter seg mot lavprissegmentet, ser et mønster i at rimelige varer fortsatt selger bedre enn dyrere varer, sier sportsbransjesjefen.

Samtidig er salget også godt i butikkene som satser på kjente merkevarer til høyere priser. Til sammen tegner dette et bilde av et fragmentert marked, ifølge Hansen.

– Vi tror det er noen psykologiske effekter som slår inn, der det kraftige fokuset på dyrtid til en viss grad påvirker nordmenns kjøpemønstre.

Les på E24+

Unge sliter i arbeidslivet: – Vil vise at man fortjener plassen man har

Friskmelder

Problemene har vært mange for sportsbransjen etter pandemien. Et mettet marked og svakere kjøpekraft er én ting. Mange aktører har i tillegg slitt med altfor mye varer på lager, dels på grunn av opphopning av leveranser.

Verdikjeden er nå langt på vei friskmeldt, bedyrer Hansen. Det har ikke vært like omfattende salgskampanjer i år som i fjor, som da XXL måtte kvitte seg med varer for en halv milliard.

Samtidig tynger kronekursen.

– Den svake norske kronen påvirker lønnsomheten. Dagens dollar- og eurokurs er 10 til 20 prosent høyere enn for bare to år siden. Det bidrar negativt på bruttomargin for sportsbransjen, der nesten all handel er med utlandet, sier Hansen.

Sportsbransjeforeningens tall omfatter XXL, Sport1, Intersport, Anton Sport, Löplabbet, Stadion, Obs! og Stadium Outlet. Kjedene har mistet mye av sin posisjon de siste årene. For under ti år siden beregnet Sportsbransjeforeningen at så mye som 90 prosent av salget i bransjen, gikk gjennom kjedene. I 2022 var tallet 53 prosent. Nye estimater skal gjøres i høst.

Les på E24+

Finansiell rådgiver: – Globale indeksfond er ikke nok

Read Entire Article