Sparebanken Vest og Sparebanken Sør vil slå seg sammen

1 month ago 8


De to vil skape en storbank med hovedkontor i både Bergen og Kristiansand.

Sparebanken Vest sitt hovedkontor i Bergen Foto: Sparebanken Vest

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Saken oppdateres.

Styrene i de to store regionbankene har vedtatt en plan for sammenslåing, opplyser de onsdag morgen.

Det nye finanskonsernet vil ha en samlet forvaltningskapital på 517 milliarder kroner og brutto utlån på 429 milliarder, inklusive Brage Finans AS, ifølge meldingen.

Sparebankene skriver at de lenge har «vært nære samarbeidspartnere med felleseide produktselsskaper og kjenner hverandre godt.»

Dagens aksjonærer i Sparebanken Vest vil sitte med størst andel aksjer i den nye banken.

Bytteforholdet man er blitt enige om er 64,3 prosent til Sparebanken Vest og 35,7 prosent til Sparebanken Sør. Sistnevnte hadde en bokført egenkapital på 15,61 milliarder kroner ved utgangen av juni, mens Sparebanken Vest hadde 21,71 milliarder fratrukket hybridkapital og minoritetsinteresser.

To hovedkontor

Den nye banken skal ha to hovedkontor, et i Kristiansand og et i Bergen.

Dagens sjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth, blir konsernsjef for den nye sammenslåtte banken. Sparebanken Sør-sjef Geir Bergskaug bli styremedlem, mens dagens Sparebanken Sør-styreleder Knut Ruhaven Sæthre blir styreleder i det nye konsernet.

– Den nye banken blir en offensiv og sterk aktør med ledende lønnsomhet, forankret i hele Sør- og Vest-Norge, sier Kjerpeseth i Sparebanken Vest.

– Gjennom sammenslåingen vil vi få en meget sterk markedsposisjon på Sør- og Vestlandet. Banken vil ha enda større ressurser til å bidra til vekst og utvikling for næringslivet og folk i våre landsdeler, sier Bergskaug i Sparebanken Sør.

Bankene mener de kan spare 350–400 millioner kroner i året på stordriftsfordeler som følge av sammenslåingen. Det handler blant annet om IT-kostnader. Når det kommer til ansatte skriver bankene at «besparelser knyttet til personalkostnader vil bli realisert gjennom naturlig avgang.

Det tas sikte på å gjennomføre sammenslåingen innen utgangen av andre kvartal 2025.

Read Entire Article