Slipper gigantmulkter etter lusekutt

1 month ago 8


Både Salmar og Mowi ble nylig truet med mulkter på rundt en halv million per dag for brudd på luseregler, men begge ser ut til å ha kuttet nok innen fristen.

 Mattilsynet understreker at selv mindre overskridelser av lusegrensen kan få alvorlige konsekvenser for både oppdrettsfisken og den ville laksen. Bildet viser lus på laks.  Foto: Marit Hommedal / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Salmars oppdrettsanlegg Hosenøyan i Trøndelag har redusert lusenivået nok til å slippe mulkten på 570.867 kroner per dag fra 3. september. Det bekrefter selskapets strategidirektør Runar Sivertsen til E24.

– Lusenivået er kommet under grensen fastsatt i forskrift etter gjennomført lusebehandling, sier han.

Mattilsynet varslet om mulkten etter at lusemengden var tre ganger så høy som maksgrensen tidligere i sommer.

Tilsynet viste til at «luseutslippet til miljøet øker betraktelig selv ved mindre overskridelser» og at konsekvensen er alvorlig både for oppdrettsfisken og vill laks.

Les på E24+

Veddemål på lakseras tårnes opp: – Betydelig risiko

Mer lus enn før

Mattilsynet opplyser til E24 at det har vært rapportert inn flere overskridelser på lusegrensen den siste måneden enn tidligere år. Det kan ha sammenheng med høyere sjøtemperaturer.

Mowi, som er den eneste lakseoppdretteren som er større enn Salmar, har også fått varsel om mulkt. Det gjaldt anlegget Skipningsdalen i Flekkefjord kommune i Agder.

Her er fristen 9. september, men på oversikten hos BarentswatchBarentswatchBarentsWatch er en avdeling i Kystverket, og er underlagt Nærings- og fiskeridepartementet. kan man se at nivået har kommet markant ned etter de ulovlige toppene i uke 32 og 33.

Det er også i tråd med det Mowis kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland fortalte E24 forrige uke.

– Vi fikk dessverre et overraskende påslag av lus, men de ansatte håndterte situasjonen svært godt og fikk nivået under grensen raskt, sa han da.

Les også

Truer med mulkt på over en halv million per dag for lakselus

Les også

Nok en lakseoppdretter trues med gigantmulkt

Read Entire Article