Maskinlyder dominerer Fretex-lageret. Hender jobber raskt for å holde tritt med maskiner som ruller uten pause.
Det åpnes cirka ti tonn klespakker på sorteringsanleggene hver eneste dag.
Fra pakkene kan alt dukke opp – en vinterjakke, en barnesko, til og med små kjøkkenredskaper.
Men hva gjør Fretex når de ser en Chanel-veske som de kanskje ikke trodde skulle havne i gjenbruks-boksen?
– Vi har en policy for å spare bunader og andre verdifulle klær i tre måneder før vi selger dem i butikk, i tilfelle noen har gitt feil, sier Hilde Kjønstad, kjedeleder i Fretex.
Det har skjedd faktisk, sier Kjønstad smilende.
Vi ønsker å ha merkevarer i våre butikker i god tro om at de er ekte, forteller hun.
– Vi kan aldri være 100 prosent sikre, men vi gjør vurderinger før vi setter dem ut for salg, både i butikkene og på sorteringsanleggene våre.
En gang fikk de en Hermès Kelly-veske med godt skinn og fine detaljer, som var pent sydd. Men de var usikre om det var ekte.
Da sendte de den til Hermès i Oslo.
– De var også usikre på om den var ekte. Siden vesken kan koste flere hundre tusen kroner, sendte de den til fabrikken i Paris, hvor den ble destruert fordi de ikke kunne verifisere ektheten.
Saken fortsetter etter quizen.
Vil vise status
En studie fra 2022 viser sterk økning blant europeisk ungdom når det kommer til kjøp av piratvarer. Halvparten av unge i EU mener det er greit å kjøpe fake når prisen for originalen er for høy.
– Folk vil gjerne vise at de bruker dyre merkevarer for å få status, sier Kjønstad.
Markedet har vokst i det siste siden falske merkevarer er lett tilgjengelig på nettet.
– De som produserer falske merkevarer, har ikke tid til å lage pene sømmer. Det er en helt annen måte å produsere på, raskt og for profitt. Ekte merkevarer derimot, legger vekt på kvalitet, sier Kjønstad.
De ser på stoffet, sømmene, fargene, kodene og logoene for å verifisere klærne.
– Kundene våre har også mye kunnskap om det. Noen ganger har vi solgt ting i god tro, og kundene våre kan komme og si at de tror varen ikke er ekte. Da tar vi den ut og destruerer den hvis vi får tilbakemelding på det.
Ulovlig
Ifølge straffeloven er det ikke lov å utgi seg for å ha en merkevare som ikke er ekte.
– Vi vet at replika ofte produseres under forhold som ikke er regulert av arbeidsmiljøloven, og gjerne i svart økonomi, uten å betale skatt, sier kjedelederen i Fretex.
Cirka 6 prosent av alle varene som kommer til Europa, er falske, viser en Europol-rapport fra 2022.
Ifølge Europol blir inntektene fra falske merkevarer brukt til å finansiere andre ulovlige aktiviteter og organisert kriminalitet, som for eksempel menneskehandel og narkotikasmugling.
Mangel på ærlighet
Kopiering har alltid vært en del av bransjen og hjelper med å spre mote raskt, sier Ingun Klepp, professor ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.
– En kopi trenger ikke å bruke originalens logo eller merkevarenavn. Grensen går ved om forbrukeren tror de kjøper noe annet enn det de faktisk får, forteller Klepp.
Hun jobber i SIFO med forbruk av klær og andre tekstiler.
Piratkopier hjelper forbrukere å signalisere prestisje og sosial status for å passe inn i noen miljøer, sier kollegaen Kirsi Laitala i SIFO.
– Forbrukere unngår piratkopier på grunn av følelsesmessig tilknytning til ekte merkevarer, etiske overbevisninger, og frykt for skam eller straff, sier seniorforsker Laitala.
På ferie kjøpes piratkopier mer impulsivt, og tilgjengelighet normaliserer forbruket, legger hun til.
Blir destruert
De som jobber i denne svarte industrien, har ofte dårlige arbeidsforhold, noe Kjønstad synes er problematisk.
– Vi destruerer dem for å fjerne dem fra markedet, slik at de ikke omsettes videre eller gir oss profitt.
Ikke send replika til oss, ber Kjønstad.
Flere eksperter NRK har snakket, med forteller at det også er et kjent miljøproblem at store mengder kopierte varer destrueres hvert år, som solbriller, vesker, sko, medisiner, elektronikk, batterier og plantevernmidler.
– For oss er det en kostnad fordi vi må destruere det og sende det til energigjenvinning. Vi vil absolutt ikke ha replikaklær.
Har du brukt falske klær?
Publisert 30.07.2024, kl. 18.02