Dokument nr. 15:48 (2024-2025)
Innlevert: 06.10.2024
Sendt: 07.10.2024
Besvart: 11.10.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): 27.04.2021 sendte den daværende Solberg-regjeringen et forslag på høring om endringer i utlendingsforskriften. Endringene gjaldt blant annet saksbehandlingen i UNE.
Hvordan følger regjeringen opp disse forslagene, og vil Stortinget få dette til behandling i inneværende stortingsperiode?

Begrunnelse

Det vises til det nevnte forslaget; https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horingsbrev-endringer-i-saksbehandlingen-mv.-i-utlendingsnemnda/id2846100/?expand=horingsnotater

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Flere av forslagene fra høringen og enkelte supplerende tiltak, er allerede fulgt opp:

- Det er vedtatt forskriftsregler som styrker retten til nemndmøtebehandling i flere konkrete typetilfeller:
o I tilfeller hvor det vurderes et nytt negativt vedtak etter at det foreligger en rettskraftig domstolsavgjørelse om at UNEs vedtak er ugyldig. Det samme gjelder blant annet hvis Sivilombudet i en konkret sak har anmodet om en fornyet vurdering av avgjørelsen. I slike tilfeller som her nevnt, er det også fastsatt en styrket rett til personlig fremmøte i forbindelse med nemndmøtebehandlingen og at sakene som hovedregel skal behandles av ny nemndleder.
o I saker om utvisning som er koblet til en sak om tilbakekall av statsborgerskap.
o I nærmere definerte tilfeller hvor en utlending som har barn i Norge, har fått vedtak om utvisning.

- I tråd med et forslag i høringen ble det i juni 2022 vedtatt en økning i antall timer fritt rettsråd i saker om utvisning av foreldre med barn i Norge. Departementet har også fremmet Prop. 112 L (2023-2024) som ligger til behandling i Stortinget, hvor det foreslås hjemmel for å gi fritt rettsråd i saker om utvisning på grunn av ilagt straff, dersom utlendingen har barn i Norge.
- I tillegg til de forslagene til tiltak som var på høring, vises det til Prop. 67 L (2022-2023) hvor det ble signalisert til Stortinget at det vil bli gitt styrket rett til personlig fremmøte og fritt rettsråd i saker som skal behandles i UNEs stornemnd. Departementet arbeider nå med å fastsette endelig forskrifter om dette.
Når det gjelder de øvrige forslagene som inngikk i høringsnotatet fra 2021, arbeides det med å ferdigstille vurderingene av disse så raskt som mulig.