Dokument nr. 15:1802 (2024-2025)
Innlevert: 30.03.2025
Sendt: 31.03.2025
Besvart: 03.04.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Barn trenger beskyttelse mot overgrep.
Vil justisministeren følge opp anmodningen fra domstolene om å innføre høyere strafferamme for brudd på straffeloven § 311?

Begrunnelse

Digitale overgrep mot barn er svært alvorlig for det enkelte barnet som blir misbrukt, men er også en del av et stort samfunnsproblem.
Dessverre er det altfor mange barn som opplever at seksualiserte bilder og filmer av dem blir delt og lastet ned av et utall mennesker. Vi har saker der voksne er dømt for besittelse av flere millioner bilder.
Norge er også i verdenstoppen når det gjelder kjøp av seksuelle overgrep fra barn i fattige land.
Høyesterett påpekte allerede i 2016 at dagens straffebestemmelse om fremstilling av seksuelle overgrep mot barn, straffeloven § 311, ikke gjenspeiler alvorligheten i flere av disse sakene. De påpeker at den digitale utviklingen gir grunn til å vurdere om allmennpreventive hensyn tilsier at det må skje en justering av straffenivået. I flere saker etter 2016 har domstolen tatt til orde for at strafferammen på tre år ikke gir tilstrekkelig grunnlag for å uttrykke straffverdigheten ved handlingene de skal avsi dom for. Våre nordiske naboland, Sverige og Danmark, har i dag dobbelt så høy strafferamme (6 år).

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: Straffeloven § 311 rammer produksjon av og ulike former for befatning med framstillinger av seksuelle overgrep mot barn og framstillinger som seksualiserer barn. Som representanten påpeker, ga Høyesterett i 2016 uttrykk for at den teknologiske utviklingen gir grunn til å vurdere om allmennpreventive hensyn tilsier at det bør skje en justering av straffenivået ved overtredelse av bestemmelsen, se HR-2016-2357-A avsnitt 25. Retten kommenterte ikke spørsmålet om strafferammen i straffeloven § 311 var tilstrekkelig høy. I en senere sak kom Høyesterett til at strafferammen på fengsel inntil 3 år for forsettlige overtredelser av straffeloven § 311 burde benyttes fullt ut, se HR-2019-2048-A. I den aktuelle saken hadde tiltalte gjort seg kjent med framstillinger av seksuelle overgrep mot barn ved blant annet å delta i chatter og anskaffe og dele overgrepsmateriale. Som begrunnelse uttalte for reaksjonsfastsettelsen uttalte Høyesterett blant annet følgende (avsnitt 45):
«Chattene inneholder fremstillinger av grove overgrep mot barn som fremstår som reelle. Det dreier seg videre om et omfattende film- og bildemateriale som inneholder groteske reelle overgrep, av lagmannsretten omtalt som ‘tortur av barn’. Etterspørsel etter slikt materiale bidrar direkte til nye, ødeleggende overgrep. Ved denne typen nettkriminalitet mot barn gjør allmennpreventive hensyn seg gjeldende med særlig styrke. Aktor redegjorde i sin prosedyre for at den teknologiske utviklingen gjør det stadig vanskeligere å avdekke nettbasert overgrepskriminalitet.» Straffelovrådet drøftet ikke strafferammen § 311 i NOU 2022: 21 Strafferettslig vern av den seksuelle selvbestemmelsesretten. Rådet påpekte imidlertid at seksuallovbrudd mot barn i økende grad begås på internett, og uttalte at «rådet ser […] at det er behov for en nærmere vurdering av håndteringen av seksuallovbrudd, og eventuelt andre lovbrudd, som begås på digitale plattformer», se punkt 1.2 side 21. Da Straffelovrådets utredning var på høring tok flere høringsinstanser til orde for strafferammen for forsettlige overtredelser av § 311 bør heves, og eventuelt også nyanseres. For eksempel uttalte Kripos at det er grunn til å se nærmere på om den gjeldende strafferammen i tilstrekkelig grad fanger opp straffverdigheten i de mest alvorlige tilfellene. Jeg er enig i dette. Etter mitt syn er det hensiktsmessig at strafferammene i straffeloven § 311 vurderes som ledd i arbeidet med å følge opp Prop. 36 S (2023–2024) Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner (2024–2028). Proposisjonen inneholder en rekke tiltak. Blant annet framgår det av proposisjon at regjeringen vil vurdere den strafferettslige håndteringen av seksuallovbrudd som begås på digitale plattformer. Da proposisjonen ble behandlet i Stortinget, ga Stortinget sin tilslutning til at det gjennomføres en opptrappingsplan i tråd med hovedlinjene i proposisjonen.
Når det gjelder kjøp av seksuelle overgrep fra barn i fattige land, som representanten også omtaler, nevner jeg at den som får andre til å overtre straffelovens bestemmelser om seksuallovbrudd, kan straffes for medvirkning til overtredelse av det aktuelle straffebudet. Som eksempel nevner jeg Høyesteretts avgjørelse i HR-2020-2136-A, der tiltalte ble dømte til fengsel i 21 år for medvirkning til grove seksuelle overgrep mot omkring 200 filippinske barn.