Dokument nr. 15:1796 (2024-2025)
Innlevert: 28.03.2025
Sendt: 31.03.2025
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 03.04.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): En russisk student blir nå nektet visum til Norge, på tross av at Students at Risk og Universitetet i Tromsø mener han kvalifiserer til å fullføre sine studier her. Gitt dagens situasjon med krigen i Ukraina, og studentens bakgrunn burde et visum være mulig.
På hvilken måte kan statsråden jobbe for å endre praksis slik at den samsvarer med situasjonen vi ser i Russland i dag, og med det sikre studenter muligheten for å fullføre sine studier?

Begrunnelse

I media kan vi nå lese om en russisk student som med sin familie har tilknytning til Norge, og som har studieplass ved UIT. Hans situasjon i Russland er slik at han ikke kan studere der, og Students at Risk har derfor vurdert det som nødvendig at han får fullføre sine studier utenfor Russland. Ledelsen ved UiT har ved rektor besluttet å dekke studiene, da de vurderer det som fornuftig og nødvendig. Ved at det er UiT som betaler, ikke UDI så har han får vansker med å få visum, selv om alt ligger til rette for at han kan sluttføre sine studier i Tromsø. Det er en stor støtte både i universitetet og andre miljø som jobber for å gi studenten denne muligheten, mens han nå oppholder seg i Serbia i påvente av en mulighet. Situasjonen i de nevnte land medfører en form for unntakstilstand som også bør gjenspeiles i vår praksis ovenfor studenter under press, og statsråden vil ha mulighet for å se på praksis i lys av situasjonen uten å gå inn i enkeltsaken. Ytterligere belysning av saken kan leses i Khrono denne uken.

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: Spørsmålet er oversendt fra forsknings- og høyere utdanningsministeren til justis- og beredskapsministeren som ansvarlig for regelverket om oppholdstillatelse til studenter.
For ordens skyld vil jeg først minne om at jeg ikke kan kommentere den konkrete saken det vises til. Det er Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda som avgjør saker og klager etter utlendingsloven. Verken jeg eller departementet har myndighet til å gripe inn i eller påvirke utfallet av enkeltsaker som ikke gjelder grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn.
En studietillatelse er en tillatelse som er tidsbegrenset og som ikke danner grunnlag for permanent opphold. Det er en forutsetning for å kunne innvilge en søknad om oppholdstillatelse i forbindelse med studier i Norge, at søkeren skal reise tilbake til hjemlandet etter endt opphold. Det gjøres konkrete, individuelle returvurderinger, hvor de økonomiske, sosiale og politiske forholdene i søkerens hjemland spiller inn. Manglende returforutsetninger vil som hovedregel føre til avslag på søknad om oppholdstillatelse for studier. Dette gjelder også for studenter som er omfattet at ordningen Students At Risk (StAR).
Samtidig åpnes det i Utlendingsdirektoratets retningslinje UDI 2013-019 for at samfunnsmessige og politiske hensyn kan føre til at oppholdstillatelse gis selv om returforutsetningene er svake. Jeg har forstått det slik at UDI bl.a. har brukt dette skjønnet i forbindelse med saker som er omfattet av StAR-ordningen.
Jeg vurderer kontinuerlig behovet for å gjøre endringer i gjeldende lover og tilhørende regelverk, men det er på nåværende tidspunkt ikke konkrete planer om å endre regelverket knyttet til studietillatelser.