Dokument nr. 15:2519 (2023-2024)
Innlevert: 08.08.2024
Sendt: 08.08.2024
Besvart: 14.08.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hva er grunnen til at saksbehandlingstiden i saker om erstatning etter ordningen for rettferdsvederlag har økt med seks måneder de siste to årene, og mener statsråden det er akseptabelt med en saksbehandlingstid på 2,5 år i disse sakene?

Begrunnelse

Spørsmålsstiller er gjort kjent med at saksbehandlingstiden i saker om erstatning etter ordningen for rettferdsvederlag har økt med seks måneder siden 2022. Det bes derfor forklart hva som er bakgrunnen for denne økningen og om statsråden mener saksbehandlingstiden er på et akseptabelt nivå.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det har de senere årene vært en betydelig økning i antall søknader om erstatning etter rettferdsvederlagordningen. I 2023 kom det inn 584 nye søknader mot 510 søknader i 2022, noe som tilsvarer en økning på 14,1 pst., og i perioden 2020–2023 var det en økning på 58 pst. i nye søknader. Saksbehandlingstiden for søknader som leder til vedtak var 22,8 måneder i 2023, dvs. i underkant av to år. Saksbehandlingstiden er dermed redusert fra 2021 og 2022, da saksbehandlingstiden var hhv. 23 og 23,7 måneder. Jeg viser for øvrig til årsrapporten for utvalget for rettferdsvederlag pkt. 3.7, vedlagt.
Økningen i antall innkomne søknader skyldes trolig iverksatte tiltak for å følge opp Stortingets anmodningsvedtak nr. 111, 26. november 2020: «Stortinget ber regjeringen sørge for at Stortingets rettferdsvederlagsordning blir bedre kjent, og bedre informert om, som erstatningsordning.» I tildelingsbrevet for 2021 fikk Statens sivilrettsforvaltning (SRF), som er sekretariat for Stortingets utvalg for rettferdsvederlag, i oppdrag å iverksette egnede tiltak for å gjøre ordningen mer kjent. Det ble iverksatt en rekke tiltak for å informere om ordningen. Blant annet ble det høsten 2022 sendt ut informasjonsmateriell til førti av de største fengslene i landet og til alle landets helseforetak med underliggende behandlingssteder, spesielt innen rus og psykiatri. Dette har resultert i at det er kommet betydelig flere henvendelser og søknader fra innsatte i fengsler. Det er forventet at denne utviklingen vil fortsette fremover. Jeg mener at dette er positivt, fordi det betyr at flere får kjennskap til ordningen og benytter seg av den.

SRF gjennomførte i 2022, i samarbeid med faginstansene som utreder sakene og ledelsen av rettferdsvederlagsordningen, et samarbeidsprosjekt for å redusere restanseoppbyggingen og saksbehandlingstiden. Det er fremdeles en økning i nye søknader, men den totale saksbehandlingstiden er noe redusert. Jeg mener det er viktig å holde saksbehandlingstiden så lav som mulig og vil følge med på utviklingen i tiden fremover.
Jeg vil for øvrig gjøre oppmerksom på at saksbehandlingen i rettferdsvederlagsakene er noe spesiell, da det ofte er flere faginstanser som må inn i hver enkelt sak, samtidig som dokumentene som må innhentes er gamle og det kan ta tid å få disse fra ulike arkiv.