Dokument nr. 15:13 (2024-2025)
Innlevert: 02.10.2024
Sendt: 02.10.2024
Besvart: 09.10.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Birgit Oline Kjerstad (SV)

Spørsmål

Birgit Oline Kjerstad (SV): Eg viser til mitt spørsmål Dok. nr 15:2625(2023-2024) og svar frå Justis og beredskapsministeren 3. september 2024 om retur av asylsøkjarar til Libanon, og spør om regjeringa framleis meiner det er i tråd med flyktningekonvensjonen og barnekonvensjonen å returnere barn og asylsøkjarar til Libanon no når krigen har eskalert, og vil statsråden ta initiativ overfor UDI om å vurdere endringar for retur til Midt Austen på bakgrunn av utviklinga av krigen i regionen?

Begrunnelse

I svar til meg 3. september skreiv Justis og beredskapsministeren at "ingen asylsøkjarar i Norge som har behov for beskyttelse, blir returnert til det stedet de risikerer forfølgelse" og videre: "Når det gjelder Libanon, mener verken UDI eller UNE at den generelle sikkerhetssituasjonen på nåværende tidspunkt er så alvorlig at en retur dit vil være i strid med norsk lov og våre internasjonale forpliktelser. UDI og UNE har spesialkompetanse i å foreta slike sikkerhetsvurderinger gjennom sin kjennskap til forholdene i de enkelte land, og jeg har tillit til at vurderingene som nå gjøres opp mot områder i Midtøsten er i overensstemmelse med gjeldende lover og konvensjoner."
No har Israel starta bombing også utanfor Hizbollkontrollerte områder i Beriut, og det er gått inn med bakkestyrker. Mange fryktar at krigen i Midt Austen skal eksalere ytterlegare, etter utviklinga av krigen siste dagane. Søndag 29 september melde NRK at om lag ein million menneske er på flukt internt i Libanon. Libanon er litt større enn Rogaland fylke, og det bor vel 6 millionar menneske i landet. Av desse er om lag 1,5 mill syriske- og 257 000 palestinske flyktningar. 1 oktober gjennomførte Iran rakettangrep mot Israel og situasjonen er svært spent i heile regionen.
Fleire land melder at dei henter heim sine borgarar frå landet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Som nevnt i mitt tidligere svar til representanten om samme tema, er utlendingslovens system slik at det er Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) som avgjør om en person har et beskyttelsesbehov. Det er også UDI og UNE som har spesialkompetanse i å vurdere sikkerhetssituasjonen i asylsøkernes hjemland, og om det vil være trygt og i overensstemmelse med norsk lov og internasjonale forpliktelser å henvise noen til å returnere dit. Dette bør være objektive vurderinger basert på oppdatert landinformasjon, slik det norske systemet er i dag, og ikke politiske vurderinger.
Situasjonen i Libanon er alvorlig og kan endre seg raskt. Utlendingsmyndighetene er godt kjent med forholdene i det enkelte land det kommer asylsøkere fra, og jeg har fortsatt full tillit til at de følger situasjonen i Libanon og Midtøsten nøye.
I skrivende stund mener verken UDI eller UNE at den generelle sikkerhetssituasjonen i Libanon er så alvorlig at plikten til å returnere dit må suspenderes for enhver, men det følger også av det ovennevnte at dette kan endre seg raskt.