– Ser ut som de har rigget en ordning for enkeltaktører

1 month ago 7


Sylvi Listhaug (Frp) mener regjeringens ferske milliardpakke til grønne prosjekter er «storstilt sløsing».

FrP-leder Sylvi Listhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Mandag presenterte næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) og SVs Torgeir Knag Fylkesnes en ny låne- og støtteordning. Den er rettet mot selskaper som satser på grønne prosjekter.

Tidligere har Morrow Batteries vært tydelige på hva de ønsker seg av statlig støtte for å kunne få til fullskala batteriproduksjon i Norge.

Næringsdepartementet bekreftet til E24 at den nye ordningen åpner opp for at batteriselskapet, som har bedt om 1,5 milliarder kroner fra staten, skal kunne søke.

Dette får Frp-leder Sylvi Listhaug til å reagere.

– Vanligvis er departementet opptatt av at ordninger skal være nøytrale. Her ser det ut som de har rigget denne ordningen som passer behovene som enkeltaktører i markedet, sier hun til E24.

– Det ser unektelig rart ut.

– Som å tro på julenissen

Listhaug mener regjeringens nye pakke er «storstilt sløsing», hvor det tas risiko med skattebetalernes penger.

– Det å tro at man kan ligge i forkant med batteriproduksjonen i Norge drevet av subsidier i konkurranse mot land som USA og Kina, er som å tro på julenissen. Det er svært uansvarlig bruk av penger, sier Frp-lederen.

På spørsmål om Frp ikke ønsker grønne satsinger i Norge eller er bekymret for at bedrifter flytter ut, sier Listhaug at de ønsker industri så lenge det er lønnsomt.

– Så lenge privat næringsliv ser at det er liv laga, så heier vi på det, sier Listhaug.

– Men ikke at politikere skal velge ut enkelte næringer og selskaper. Det mener vi at er helt feil vei å gå.

Les også

Slakter regjeringens spådommer: – Ekstremt urealistisk

Avviser skreddersøm

Det var gjennom budsjettforliket tidligere i år at Stortinget vedtok å opprette en ny låne- og støtteordning til grønne industriprosjekter, kalt Grønn industrifinansiering.

Etter å ha gått gjennom over 80 høringsspill, er resultatet en risikolåneordning på fem milliarder kroner som innebærer støtteelementer.

Målgruppen er industriselskaper med store grønne prosjekter og med et investeringsbehov på mer enn 200 millioner kroner.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes avviste mandag at den nye støtteordningen er skreddersydd for Morrow Batteries.

– Det var aldri tanken at det skulle skreddersys noen, men det skal skreddersys prosjekter som blant annet Morrow representerer – store prosjekter som mangler tålmodig, langsiktig kapital. Det er avgjørende i det grønne skiftet, og det har vært kongstanken vår når vi har løftet dette.

Regjeringen tar ikke stilling til hvem som skal få penger, men overlater til Innovasjon Norge å vurdere søknadene, ifølge næringsminister Cecilie Myrseth.

Morrow-sjef Lars Christian Bacher er svært fornøyd med ordningen.

– Vi er veldig glade for at ordningen treffer oss. Vi har jobbet og påpekt en stund, i samråd med mange andre, at det er et gap i virkemiddelapparatet, sa han til E24.

Regjeringen har tidligere anslått at rundt 60 milliarder statlige kroner skal gå til ulike satsingsområder som havvind, batterier og hydrogen.

Read Entire Article