Nordmenn rammes sterkere av renteøkninger enn folk i andre land. Det var Ida Wolden Baches budskap i USA.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– 95 prosent av boliglånene har en rente som beveger seg i takt med kortsiktige renter, sa hun.
For mens nordmenn flest har flytende rente på boliglånene, er fastrente langt vanligere i andre land. I USA er det vanligst med en boliglånsrente bundet i 30 år.
Derfor merker norske husholdninger rentehevinger raskere.
– Gjelden for husholdninger målt mot inntekt, er blant den høyeste i verden, sa sentralbanksjefen.
Samlet fører den flytende renten og gjelden til at endringer i styringsrenten virker raskere enn i andre land der situasjonen er annerledes.
Det budskapet kom under helgens symposium i Jackson Hole, et slags sentralbankenes Vinjerock. Der var hun i panelsamtale med Philip Lane i den europeiske sentralbanken og Roberto Campos Neto fra Brasils sentralbank.
Dessuten har nordmenns gjeld målt mot inntekt økt fra rundt 120 prosent i 1995, til nesten 250 prosent i 2021, opplyser Bache.
– Selv om styringsrenten har økt mer i USA enn i Norge i den nåværende innstrammingssyklusen, har renteutgiftene som andel av inntekten økt mye mer i Norge.
– Tiden er inne
Jackson Hole Economic Policy Symposium samler sentralbanktopper fra USA og resten av verden, i tillegg til økonomer, forskere, og representanter fra myndigheter og internasjonale organisasjoner.
Fredag holdt USAs sentralbanksjef Jerome Powell tale på konferansen, som ble fulgt med argusøyne av markedene.
Powell var tydelig på at det med all sannsynlighet vil komme et rentekutt i USA i september, noe som også markedet priser helt inn.
Spørsmålet er om kuttet vil bli enkelt eller dobbelt. enkelt eller dobbelt. Det er mest vanlig at sentralbanker øker eller senker renten med 0,25 prosent av gangen. Dette omtales derfor som et enkelt kutt, mens 0,5 prosentpoeng kalles dobbelt kutt.
– Tiden er inne for å justere pengepolitikken, slo Powell fast.
Les også
Sjeføkonom om rentekutt: – Tror vi må vente til mars neste år
Holdt renten i ro
Det er forventet at Norge vil være mer tilbakeholden med å senke renten, blant annet som følge av kronekursen som stadig ligger på historisk svake nivåer.
Norges Bank holdt som ventet styringsrenten uendret på 4,5 prosent midten av august. Der har den vært siden desember i fjor.
– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover, sa sentralbanksjefen.
Under et intervju med E24 samme dag sa Wolden Bache at «komiteen har vært særlig opptatt av utviklingen i kronekursen og virkningen det kan ha for prisveksten».