Sentralbanksjefen om kronen: – Må akseptere at kursen svinger

3 months ago 28


Sjef for styringsrenten, Ida Wolden Bache sier informasjon trekker i ulike retninger. Hun advarer også mot et nytt kroneregime.

 Sentralbanksjef Ida Wolden Bache på rentemøte under Arendalsuka. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Norges Bank lot som ventet styringsrenten ligge i ro på 4,5 prosent.

Sentralbanken har imidlertid endret formuleringer om renteutsiktene i beslutningen.

I juni var beskjeden at styringsrenten trolig blir liggende på 4,5 prosent «ut året, før den gradvis settes ned».

Nå sier Norges Bank at renten «trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover».

– Det var ingen frempek, betyr det kutt senere eller tidligere?

– Den prognosen vi hadde i juni, den indikerte at styringsrenten kunne bli liggende på 4,5 prosent ut året, før den gradvis ville bli satt ned. Siden da så har vi fått informasjon som trekker i litt ulik retning på renteutsiktene, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache til E24.

Les på E24+

Ekspertene: Dette blir boligprisvinneren i høst

Hun trekker frem at inflasjonen har vært lavere enn ventet og at arbeidsledigheten har steget litt mer enn ventet, mens forventningene til styringsrentene ute har falt.

– På den andre siden har altså kronekursen svekket seg og vært svakere enn vi har lagt til grunn. Det kan igjen løfte prisveksten fremover.

– Ser du på det som mindre sannsynlig nå at det kommer et rentekutt i løpet av året?

– Budskapet vårt er at renten trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover. Det er ikke tallfestet noen sannsynlighet for ulike utfall. Vi har pekt på at det er usikkerhet, sier Wolden Bache.

Opptatt av kronen

Sentralbanksjefen sier at «komiteen har vært særlig opptatt av utviklingen i kronekursen og virkningen det kan ha for prisveksten».

Den siste tiden har det blitt diskutert om politikerne kan gjøre noe for å styrke den historisk svake norske kronen.

Vestres Sveinung Rotevatn tok til orde for å sette ned en «kronekommisjon», et utvalg som skal gi tydeligere svar på hvorfor kronen svekker seg. Også Høyre ønsker dette.

– Er det noe man kan gjøre i finanspolitikken nå som ville gjort det lettere for dere å styrke kronen?

– Jeg har ingen vurderinger av finanspolitikken. Det er politiske myndigheters sitt ansvar. Slik bør det være. Vi tar utgangspunkt i de budsjettene de vedtar og de planene de legger. Så forholder vi oss til det, sier sentralbanksjefen.

– Må akseptere at kursen svinger

I Norge har vi en såkalt flytende valutakurs som fastsettes i et marked. Enkelte har tatt til orde for å binde kronen mot euro slik at vi følger utviklingen, eller rett og slett skifte ut kronen med euro.

Norges bank-sjefen mener vi har et «godt mandat» for pengepolitikken i Norge, og «må akseptere at kursen svinger».

– Den kan noen ganger bevege seg i en retning som er uønsket, men det har også noen klare fordeler å ha en flytende kurs. Nemlig det at vi kan sette renten her hjemme.

– Ikke for å holde kursen fast, men basert på utsiktene for norsk økonomi. Det er særlig verdifullt i situasjoner hvor norsk økonomi ikke svinger i takt med økonomiene i andre land, sier hun.

Wolden Bache er også opptatt av hvilke konsekvenser en slik endringen kan få.

– Det å legge om til et annet regime, det innebærer en stor omlegging av rammeverket for hele den økonomiske politikken og vil også innebære en helt annen rolle for finanspolitikken, sier hun.

– Hvis du måtte velge, pegpegÅ binde kronen til utviklingen i en annen valuta. For eksempel euro. eller dirty-pegdirty-pegLøsningen handler om å styre kronen innenfor et forhåndsbestemt intervall, altså forhåndsbestemte grenser for hvor mye valutaen kan svekkes eller styrkes. Hvis den svekker seg for mye eller styrker seg for mye, skal sentralbanken gripe inn i markedet for å få valutaen innenfor grensen igjen.?

– Vi forholder oss til det mandatet vi har, og mener det er godt, sier sentralbanksjefen.

Read Entire Article