Streiken fortsetter blant norske kabinansatte i SAS. Norgessjefen advarer om at at den kan true selskapets fremtid i landet.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
LO og Parat har varslet kraftig opptrapping fra onsdag.
– Det vil ramme SAS i mye større grad enn det gjør i dag. Fra onsdag vil store deler av våre kabinansatte i Norge være i streik, sier Håbjørg.
– Vil alle SAS-fly i Norge bli satt på bakken fra onsdag?
– Nei, men et økende antall kabinansatte som tas ut i streik øker også antallet fly som ikke kommer i luften.
Streiken handler om lønn og arbeidsvilkår. Enkelte ansatte har i overkant av 300.000 kroner i årslønn og får ikke ekstra betalt for helg.
For SAS er kostnadene knyttet til streiken økende. Konflikten kommer samtidig som det tapstyngede selskapet er på vei ut av en dyr rettsprosess i USA. Nye eiere står på trappene.
SAS og de to aktuelle fagforeningene var i lønnsforhandlinger i vår, i tvungen mekling etter sommeren, før det ble brudd fredag denne uken.
Frykter omdømmetrøbbel
Kabinansatte er en lavtlønnsgruppe, vedgår Håbjørg. Han sier selskapet er villig til å heve lønnen deres, men vil ikke si hvor mye.
– Det som er utfordrende for oss er at denne lønnsøkningen foreslås kombinert med svært kostbare endringer i arbeidstidsordningen. Slik situasjonen er nå, har ikke SAS ryggrad til å bære det.
– Hvor mye anslår dere at streiken vil koste?
– Kostnadene for streiken er en blanding av rene kostnader, som nå er økende, og ikke minst knyttet til vårt omdømme. Vi ser ytterst alvorlig på dette og beklager til kundene som blir rammet. Vi ønsker å avslutte streiken så raskt det lar seg gjøre.
– Når tenker du at streiken er over?
– Vi håper den er over så raskt som mulig. Vi håper på å snarlig komme sammen for at vi ved hjelp av tredjepart, Riksmekleren, kan finne en løsning som er tilfredsstillende for begge parter.
– Vil ha en rimelig lønnsutvikling
Håbjørg peker på at konkurrenter ansetter fra Baltikum, Spania og andre utland til helt andre kostnadsnivå.
– Det ville være ulykkelig om streiken, særlig med opptrappingen fra neste onsdag, rammer selskapet så hardt at vi mister aktivitet ut av landet eller at det skulle gå så langt at det skapes usikkerhet for SAS sitt engasjement i Norge, sier Håbjørg.
Kabinansatte i SAS har en nybegynnerlønn på 311.600 kroner i året.
– Vi synes tallene som brukes ikke gir et fullverdig bilde av den enkeltes kompensasjon. Men det er ingen tvil om at dette er en lavtlønnsgruppe. SAS har sett behov for å øke lønnen til denne gruppen, noe vi også mener at vi har vist i forhandlingene som har vært nå.
– Hvordan har dere vist det?
– Vi vil ha en rimelig lønnsutvikling, men må ta utgangspunkt i bedriftens økonomiske situasjon. Vi er fortsatt i konkursbeskyttelse og taper penger, også inneværende år. Vi har strukket oss langt for å få til en lønnsøkning for denne gruppen.
– Kostbart
Partene er uenige om helgearbeid, ifølge Håbjørg.
– Vi er nødt til å fly når kundene ønsker å fly. Den type problemstilling er veldig kostbar for oss å håndtere. Det medfører at effektiviteten reduseres og øker kostnadene for selskapet, sier Håbjørg.
Kabinansatte i SAS har ingen tillegg for natt-, kvelds- eller helgearbeid. De har rett til en frihelg i måneden. Den totale kompensasjonen fra SAS inkluderer ulike tillegg som for eksempel helligdagstillegg, samt overtidsbetaling når man er på jobb utover total arbeidstid. Dette ble fremforhandlet mellom partene i 2022.
– Kabinansatte anklager dere for streikebryteri, ifølge NRK. Hva er dine kommentarer til det?
– Vi driver absolutt ikke streikebryteri. Vi omdisponerer «crew». Det gjør vi normalt, og det gjør vi nå. Det ligger i tariffavtalen og er normal drift.
– Ville dere uansett ha omdisponert hvis det ikke var streik?
– Ja, og vi gjør ikke mer av det nå. Hver dag må vi omrokkere for å få ting til å gå opp.
– Kan streiken få betydning for rekonstruksjonsprosessen?
– Nei. Vi er innstilt på å få avsluttet streiken så raskt som mulig, til fordel for kunder, ansatte og selskapet, uavhengig av chapter 11-prosessen.
– Påvirker konkursbeskyttelsen deres forhandlingsposisjon?
– Nei, SAS er i en omstillingsprosess hvor vi skal redusere gjelden, hente ny egenkapital og redusere kostnadene for å kunne konkurrere i markedet på linje med andre. Denne prosessen er uavhengig av forhandlingene. At meklingen ble lagt til august rår ikke vi over, sier han.